Valikko
Kotimaa

Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

Viime viikonloppuna epäillään tapahtuneen kaksi poikkeuksellisen selvää ilmailumääräysten rikkomista. Lennokkien aiheuttamat vaaratilanteet ovat lisääntyneet.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi harkitsee, viekö se kolme vaaratilanteen aiheuttamisesta epäiltyä miehittämättömien ilma-alusten lennättäjää poliisitutkintaan.

Epäillyt tapaukset sattuivat sattuivat viikonloppuna Vantaalla ja Tampereen lähellä sekä joulukuussa Levillä. Kaikista tapauksista on olemassa videonäyttö.

”Kolme hyvin ilmeistä määräysten rikkomista. Lauantaisessa ja sunnuntaisessa tapauksessa mentiin reippaasti yli sallitun korkeuden ja aiheutettiin vaaraa muulle ilmailuliikenteelle”, sanoi erityisasiantuntija Jorma Kivinen HS:lle.

Trafi on vielä vaitonainen asiasta. Virastossa on sisäinen palaveri asian tiimoilta keskiviikkona.

”Sen voin sanoa, että ensimmäinen tapaus oli viime joulukuulta. Se oli aika villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta, joka lensi kymmenien metrien korkeudessa”, Kivinen sanoi.

Kivisen mukaan Trafi yritti selvittää joulukuista tapausta aluksi itse, mutta ”tietojen saanti oli melko nihkeää, koska siihen liittyi ulkomaalaisiakin tekijöitä”.

”Jos päädymme pyytämään poliisin virka-apua, sitten mietimme, miten sen toteutamme”, Kivinen sanoi.

Joulukuun tapauksessa on tutkittu videota, jolla esiintyy Casey Neistat. Hän on yksi maailman suosituimmista Youtube-tähdistä.

Neistat teki Lapin vierailullaan jouluvideon, jolla on ollut tähän mennessä yli 8,6 miljoonaa katsojaa.

Videolla joulupukiksi pukeutunut Neistat roikkuu kauko-ohjattavasta lennokista Levin yllä. Neistatia itseään ei epäillä ilmailumääräysten rikkomisesta, vaan koneen lennättäjää.Viime kuussa julkaistussa HS:n haastattelussa Neistat sanoi, että Levi päätyi kuvauskohteeksi, koska muissa maissa viranomaiset eivät antaneet lupaa.

Toinen tapaus liittyy yhteisöpalvelu Youtubeen viikonloppuna ladattuun videoon.

Youtubeen ladattu video on ilmeisesti kuvattu Vantaalla. Videolla näkyy useaan otteeseen kuvaa, kuinka matkustajakone laskeutuu Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Videosta voi päätellä, että kuvauskopteri oli lentänyt samoilla korkeuksilla kuin laskeutuva suihkukone.

Kolmas Trafin epäilemä tapaus liittyy Pirkkalassa tapahtuneeseen vaaratilanteeseen, josta Aamulehti uutisoi ensimmäisenä maanantaina.

”Koneemme oli palaamassa tehtävältä tukikohtaan myöhään sunnuntaina iltapäivällä. Lentokorkeutta oli 1 400 jalkaa eli runsaat 400 metriä”, kertoi Skärgårdshavets Helikoptertjänstin lentotoiminnan johtaja Jouni Romppanen HS:lle.

”Sillä samalla korkeudella oli myös ilmailemassa ja kuvaamassa kopteriamme kauko-ohjattava pieni kameradrone, kevyt lennokki. Onneksi miehistö näki sen, koska jos tuollaiseen törmää ilmassa, tulee todella tuhoisaa jälkeä.”


Lääkärikopterin miehistö onnistui ottamaan videokuvaa noin 50 metrin päässä lentäneestä lennokista. Taustalta kuuluu selvästi, kuinka joku lääkärikopterin miehistöstä sanoo, että ”se kuvaa meitä”.

”Se kääntää taas tänne vasemmalle eli rinkiä vetää.”

Lääkärikopterin lentäjä ilmoitti havainnosta lennonjohtoon. Lisäksi asiasta on tehty vaaratilanneraportti Trafiin.

Romppanen korostaa, että 50 metriä on todella lyhyt etäisyys, koska helikopteri voi lentää yli 200 kilometriä tunnissa. Helikopteri on lääkärihelikopteritoimintaa varten suunniteltu Eurocopter EC 135.

 

”Jos lennokki jää helikopterin alle alaspäin suuntautuvaan ilmavirtaan, niin se tulee sieltä alas kuin kivi. Tulee karmeaa jälkeä, jos se osuu ihmisen päähän.

”Valitettavasti lennokkien aiheuttamia vaaratilanteita on tapahtunut enenevässä määrin viime vuosien aikana. Meillä on ollut muutama tapaus, että sairaalan luona on ollut lennokki ilmassa lähestymisreitillä: kerran Meilahdessa ja kerran Turun Tyksin laskupaikan läheisyydessä”, Romppanen sanoi.

Romppasen mukaan heillä on havaintoja myös onnettomuuspaikoilla kiertävistä lennokeista, kun lennättäjät haluavat mahdollisimman dramaattista kuvaa onnettomuuksista. Romppanen kutsuu toimintaa ”sosiaalipornoksi”.

”Jos lennokki jää helikopterin alle alaspäin suuntautuvaan ilmavirtaan, niin se tulee sieltä alas kuin kivi. Tulee karmeaa jälkeä, jos se osuu ihmisen päähän.”

Romppanen pitää ammattimaisia lennokkien käyttäjiä hyvin valistuneita. Sen sijaan hän epäilee, etteivät harrastajat tiedä, että heidän pitäisi huomioida muu ilmaliikenne.

”Monesti he eivät osaa edes kuvitella, miten matalalla se meidän kone voi lentää huonossa kelissä, vaikka siinä vielä täyttyvät viranomaisten asettamat minimilentorajat.”

Ylitarkastaja Janne Pallonen Trafista sanoo, että Pirkkalassa oli kyse aidosta vaaratilanteesta.

”Tuollainen lennokki on yhtä painava kuin painava lintu, joka on myös uhka. Linnuissa on kuitenkin se eroavaisuus, että ne pyrkivät väistämään lentävää konetta”, Pallonen sanoo.

Vaaraa lisäsi se, että lennokki lensi poikkeuksellisen korkealla.

”400 metriä on hyvin korkea lennätyskorkeus tuollaiselle dronelle. Se on sellainen korkeus, että sitä on lennättäjän aika vaikea maasta käsin ihan tarkasta nähdä ja hallita. Hyvin ikävä tapaus.”

Lentotoiminnan sääntöjä rikkoneen lennokkilennättäjän kiinni saaminen voi olla mahdotonta. Lennokkia on voitu ohjata hyvin isolta alueelta käsin.

”Ei sitä helposti saada kiinni. Se on aika vaikeasti hallittava tämä niin sanottujen villien lennättäjien ohjeistaminen ja valvonta.”

Trafi keräsi HS:n pyynnöstä tiedot viime vuosina tapahtuneista vaaratilanneraporteista, joissa toisena osapuolena on ollut miehittämätön ilma-alus.

Mukana on lähellä piti -tilanteita tavallisten ilma-alusten kanssa, liian korkealla lennätystä, lentämistä kielletyllä alueella sekä teknisiä vikoja.

Tilastoista ilmenee, että vaaratilanteet ovat selvässä kasvussa.

Tilaston mukaan vuonna 2014 tehtiin yksi raportti, vuonna 2015 tehtiin 14 raporttia ja vuonna 2016 raportteja oli jo 28. Tänä vuonna Trafille on tullut tähän mennessä kuusi vaaratilanneraporttia.

Pallosen mukaan Trafiin tulleet vaaratilanneilmoitukset ovat todennäköisesti vain jäävuoren huippu. Kukaan ei tiedä todellista määrää.

”Osaa tapauksista ei huomata, osa huomataan kaukaa, eikä niistä tehdä välttämättä raportteja. Kaiken kaikkiaan lennokkien havaitseminen on vaikeaa, ja raportti tehdään vain niistä, jotka havaitaan.”

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lennokki
 • Ilmailu
 • Helikopteri
 • Jarmo Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Tv-kanavat: Viranomaiset estivät terrori-iskun maailman suurimpaan moskeijaan Mekassa

  5. 5

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  6. 6

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää