Valikko
Kotimaa

Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

Näyttö ei riittänyt tuomitsemiskynnyksen ylittymiseen.

Tampere

Pirkanmaan käräjäoikeus on hylännyt kaikki terrorimurhasyytteet, joissa kahta irakilaiskaksosta syytettiin joukkomurhista Irakissa. Oikeus määräsi vapauttamaan heidät heti.

Tämä tarkoittaa, että miehet pääsevät vapaiksi jo keskiviikkona. Poliisi oli etukäteen varautunut siihenkin mahdollisuuteen, että miehet lasketaan vapaaksi, ja pohtinut, mihin miehet nyt majoitetaan.

Vapautuminen syytteistä käräjäoikeusvaiheessa tarkoittaa myös sitä, että miehet ovat nyt ottaneet ison askeleen kohti korvauksia.

Jos tuomiosta tulee lainvoimainen, miehet ovat oikeutettuja syyttömänä vangitun korvauksiin, jotka lienevät vähintään kymmeniätuhansia euroja kummallekin. Sitä ennen eteen saattaa tulla vielä hovioikeusvaihe.

Miehet ovat olleet vangittuna jo yli viisisataa päivää. Perusmuotoinen korvaus tästä on noin sata euroa päivältä.

Toisen miehen asianajaja Mika Miesmäki kuvasi tunnelmia huojentuneiksi.

”Kävin päämiestäni tapaamassa, ja hän oli helpottunut ja huojentunut. Nyt on seuraavaksi edessä käytännön asioiden järjestely eli se, miten elämä rullaa tästä eteenpäin”, hän kertoi.

Veljet eivät ainakaan nuku vankilassa torstain vastaisena yönä.

”Hänellä ei ollut paljon sanojakaan, oli vain sellaista helpotusta ja tyytyväisyyttä. Tunteet tietysti tulivat pintaan. Ainakin siinä hetkessä hän unohti tämän puolentoista vuoden vankeudenkin.”

Nyt molemmat avustajat odottavat, että tuomio tulee lainvoimaiseksi. Miesmäki ei kuitenkaan halua vielä arvioida, mikä mahdollisen korvauksen hinta vuorokaudelta olisi. Siihen on vielä matkaa.

”En osaa arvioida sitä tältä istumalta. Täytyy pyöritellä, mikä siihen vaikuttaa: mikä korottavasti, mikä alentavasti.”

Näyttö ei riittänyt tuomitsemiskynnyksen ylittymiseen. Oikeus piti mahdollisena, että miehet eivät liity mitenkään joukkomurhaan vaan ovat tulleet liitetyksi siihen myöhemmin.

Miehiä syytettiin muun muassa yhdestätoista terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta, avunannosta tähän ja sotarikoksesta.

Oikeus ei näyttänyt antavan paljon arvoa jutussa kuulluille neljälle anonyymille todistajalle. Heistä kukaan ei aiemmin tuntenut veljeksiä, mutta he kertoivat nähneensä veljesten näköiset henkilöt terroristijärjestö Isisin taistelijoiden keskuudessa.

Oikeus suhtautui tähän todistusarvoon pidättyvästi, sillä oikeudessa ei voitu kuulla niitä ihmisiä, jotka olivat kertoneet kuulluille todistajille nämä nimet.

Moni muukin seikka häiritsi oikeutta todistajien puheessa. Oikeus päätyi toteamaan, että kaksosten tunnistaminen propagandavideon teloittajaksi jäi luotettavalla tavalla näyttämättä. Ei riittänyt, että todistajat tunnistivat jälkikäteen miehet valokuvista.

Samoin oikeus uskoi, että todistajat olivat voineet saada tunnistamiseen vaikutteita videosta.

”Kysymys on ollut ennestään tuntemattomien henkilöiden tunnistamisesta, mikä jo itsessään lisää tunnistamiseen liittyviä epävarmuustekijöitä ja väärän päätelmän riskiä”, oikeus totesi.

Oikeus otti huomioon, ettei puolustus voinut selvityttää esimerkiksi sitä, mikä oli todistajien kytkös tapahtumiin, ilman että heidän henkilöllisyytensä olisi paljastunut. Lisäksi puolustus ei voinut kuulla omia todistajiaan, joilla olisi voinut olla olennaisia tietoja asiasta.

Oikeus myös kiinnitti huomiota siihen, että irakilainen tutkintatuomari rajoitti kysymyksiä jonkin verran, kun heitä kuultiin videoyhteyden välityksellä Irakista.

Olennaisin näyttö oli siis anonyymi todistelu, mutta siihen liittyi oikeuden mukaan liikaa luotettavuutta vähentäviä seikkoja. Kun muukaan todistelu ei tukenut riittävästi näyttöä, syytteet hylättiin.

”Käräjäoikeuden vastaanottama näyttö jättää avoimeksi sen vaihtoehdon, että [veljekset] eivät liity syytteessä tarkoitettuihin tapahtumiin mitenkään vaan he ovat tulleet niihin yhdistetyksi jälkikäteen”, oikeus linjasi.

Valtionsyyttäjä Tom Laitinen ei vielä keskiviikkoiltapäivänä ollut perehtynyt riittävästi tuomioon ja sen perusteluihin, jotta voisi kommentoida niiden sisältöä.

”On luonnollista, että nyt harkitaan, kannattaako lähteä hakemaan muutosta. Mitään päätöstä ei ole vielä tehty. Se edellyttää keskustelua apulaisvaltakunnansyyttäjän kanssa”, Laitinen sanoo.

”Prosessi oli aika haastava, ja osoittautui, että se sisältää yllätyksiä, joita emme olleet osanneet ottaa huomioon ollenkaan.”

Syyttäjän pitää osoittaa tyytymättömyytensä viikon kuluessa käräjäoikeuteen.

Fakta

Isis teloitti yli tuhat


 Miehet pidätettiin Suomessa joulukuussa 2015. He olivat tulleet Suomeen muutamaa kuukautta aiemmin turvapaikanhakijoina.

 Camp Speicherin joukkomurhat tehtiin Isisin valtaamassa lentotukikohdassa kesäkuussa 2014 Irakin Tikritissä. Alueella murhattiin yli tuhat Irakin armeijan sotilasta.

 Ilmiannon perusteella Suomessa poliisi alkoi epäillä, että toinen miehistä olisi Isisin propagandavideolla ihmisiä teloittava barettipäinen mies.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Isis
 • Irak
 • Terrorismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Tv-kanavat: Viranomaiset estivät terrori-iskun maailman suurimpaan moskeijaan Mekassa

  5. 5

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  6. 6

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää