Valikko
Kotimaa

Alaikäiset tärisivät ja kaatuilivat julkkispastorin rukoustapahtumassa Espoossa – Lapsiasia­valtuutettu: Hämmentävää, surullista, vakavaa

Suomeen on perustettu viime aikoina uusia karismaattisia seurakuntia, jotka korostavat muun muassa ihmeitä ja hengellisiä kokemuksia.

”Fire!”

Areenallinen ihmisiä itkee, hurraa ja heiluttaa käsiään hurmoksessa, kun esiintymislavalla seisova mies huutaa mikrofoniin ylistyspuhetta. Musiikki soi kovalla. Lavalle nousee ihmisiä, osa on alaikäisiä. He itkevät ja vapisevat.

Mies on yhdysvaltalainen pastori Guillermo Maldonado. Hän ”kaataa” lavalla nuoria näyttävin elein. Kaatumisia tehostetaan ääniefektein.

Nämä tapahtumat koettiin Espoon Metro Areenalla uskonnollisessa Nouse Suomi -tapahtumassa toukokuun lopussa.

Kristillinen televisiokanava TV7 lähetti tapahtuman suorana. Tapahtumien kuvauksesta vastasi esiintyjän oma kuvausryhmä.

Yli kolmetuntisen lähetyksen loppuosa, jonka aikana lavalle tuotiin useita hurmostilassa itkeviä ja täriseviä lapsia, näkyi ainoastaan kanavan verkkosivuilla.

Lasten osallistumista tilaisuuteen on jälkeenpäin arvosteltu muun muassa internetin keskustelupalstoilla.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on aiemmin tänä vuonna ilmaissut huolensa lasten asemasta uskonnollisissa yhteisöissä. Kurttila on sanonut, että uskonyhteisöjen toimintaan Suomessa pitäisi pystyä puuttumaan nykyistä järeämmin keinoin, jotta lasten etu saataisiin turvattua.

Ovatko Espoon tapahtumat esimerkki Kurttilaa huolestuttavasta toiminnasta uskonyhteisöissä?

HS pyysi lapsiasiavaltuutettua ja psykologeja katsomaan tallenteen Nouse Suomi -tapahtumasta.

Kurttilan mukaan Espoon tapahtumat todentavat hänen aiemmin esittämänsä huolen. Kurttila arvioi, että Nouse Suomi -tilaisuudessa toimittiin lapsen edun vastaisesti usealla tavalla.

Hän kritisoi sitä, että alaikäiset nuoret tuotiin keskipisteiksi voimakkaan hurmoshenkiseen tilanteeseen, joka ei ole omiaan tukemaan nuoren kehitystä. Myös nuorten yksityisyyttä loukattiin.

”Se, mikä karismaattisissa liikkeissä on mahdollista, ja arvokkaaksi koettua, voi olla vahvassa törmäyksessä yhteiskunnan ja lapsen oikeuksien lähtökohtien kanssa”, Kurttila sanoo.

”Myös kysymys mediakanavan vastuusta on äärimmäisen kriittinen. Toiminta on luvanvaraista ja myös sitä sitoo lapsen edusta huolehtiminen. Lapsi tuodaan julkisesti esiin tilanteessa, jota ei voi miltään osin pitää lapsen edun mukaisena. Se on hämmentävää, surullista ja vakavaa.”


Kurttila on esittänyt, että yhteiskunnalla pitäisi olla parempi keskustelu- ja tiedonvälitysyhteys uskonnollisiin toimijoihin. Hänen mukaansa nykyisen uskonvapauslautakunnan pitäisi järjestelmällisesti arvioida yhteisöjen toimintaa. Nyt lautakunta tekee arvion vain luvan myöntäessään.

Kurttilan mukaan Espoon tapahtuma osoittaa, että uskonnollisen toimijan voi olla vaikea tunnistaa asioita, joita yhteiskunta pitää ongelmallisina.

Hänen mukaansa asiasta keskustelu on ajankohtaista, koska uskonnollinenkin toiminta on yhä kansainvälisempää. Suomeenkin tulee ulkomailta yhä enemmän materiaalia ja puhujia.

Nouse Suomi -tilaisuuden järjesti uskonnollisia tapahtumia järjestävä Missiomaailma-yhdistys. Toiminnanjohtajan Markus Korhosen mukaan ihmiset nousivat lavalle, jotta amerikkalaispastori Maldonado rukoilisi heidän puolestaan.

”Hän halusi siunata näitä ihmisiä, jotka kokivat Pyhän Hengen kosketuksen. Kun Pyhä Henki koskettaa ihmistä, ihmiset reagoivat eri tavalla”, Korhonen selittää.

Hänen mukaansa latinotaustaisen pastorin esiintyminen oli ”vauhdikas” verrattuna siihen, mihin Suomessa on totuttu. Hän sanoo esiintymisen sisällön tulleen osittain yllätyksenä järjestäjillekin. Pastori saapui Suomeen ison ryhmän kanssa, joka hoiti koko esiintymisen kuvauksia ja ääniä myöten.

Korhosen mukaan yleensä ohjeena on, ettei rukoustilanteita kuvata läheltä, vaan kunnioitetaan ihmisten yksityisyyttä.

”Tämä viesti ei ollut mennyt Maldonadon tiimille. Järjestäjinä olisimme myös toivoneet, ettei ääni olisi ollut niin kova”, hän sanoo.


Tilaisuuden televisiossa ja internetissä lähettänyt TV7-kanavan toiminnanjohtaja Mirja Ojareksen mukaan kanavan linjaan ei kuulu näyttää lähikuvassa ihmisiä, joiden puolesta rukoillaan.

”Sehän on hyvin intiimi tilanne, varsinkin jos kyseessä on nuori tai lapsi”, hän sanoo.

TV-kanava esitti lastenkin osuuden internetsivuillaan.

Siihen Ojares ei halua ottaa kantaa, oliko lasten sopivaa olla mukana lavalla.

”Se on ollut vapaaehtoista, eikä mitään pahaa ole tapahtunut.”

Ojares kuvailee Maldonadoa julkkissaarnaajaksi, jonka esitystä voi verrata poptähtien keikkoihin.

”Nuorilla on valtavat odotukset, kun he haluavat kokea pyhän hengen voimaa. He kokevat ja näyttävät sen voimakkaasti. Ihmiset kokevat rukoustilanteet omasta persoonastaan. Toiset ovat kuin puu-ukkoina, toiset hyppivät kun vähän koskettaa”, hän sanoo.

Nouse Suomi -tapahtumassa järjestettiin päiväsaikaan lapsille oma tapahtuma. Markus Korhosen mukaan amerikkalaispastorin esiintymiseen ei ollut ikärajaa, mutta kellonaika 22.30 kertoo sen, ettei kyse ollut pienten lasten tapahtumasta.

”Tilaisuus on avoin kaikille ja emme halua rajoittaa, ketä sinne tulee. Osa on tullut omien vanhempiensa kanssa”, Korhonen sanoo.

”Olemme haastatelleet rukouspalvelussa olleita nuoria, jotka olivat lavalla. He sanoivat, että tämä oli heille positiivinen kokemus.”

Lapsiasiavaltuutettu Kurttila huomauttaa, että ulkomaiset puhujat eivät tiedä Suomen toimintakulttuurista ja lainsäädännöstä. Vastuu on kotimaisilla järjestäjillä.

”Heidän hälytyskellojen pitäisi soida, kun esimerkiksi lapsen yksityisyyttä rikotaan näin voimakkaasti ja heidät altistetaan toiminnan keskelle, joka ei ole myönteistä kasvulle ja kehitykselle”, Kurttila sanoo.

HS pyysi tapahtumista arviota myös psykologeilta. He arvioivat amerikkalaispastorin rukoushetkeä ulkopuolisin silmin kiihtyneeksi ja osin kaoottiseksi.

Kehitys- ja kasvatuspsykologian erikoispsykologi Annarilla Ahtola ja psykologi, psykoterapeutti Katri Ollikainen sanovat, ettei tapahtuma ole sopiva ainakaan pienille lapsille. Teini-ikäistenkin osallisuuteen he suhtautuvat kriittisesti.

He vertaavat hurmoksellista kokousta rock-konserttiin tai jalkapallo-otteluun, jossa fanijoukot lietsovat itsensä hypnoosimaiseen tilaan. Sellaisetkin tapahtumat voivat pelottaa lapsia.

Ollikaisen mukaan lapset ja nuoret tarvitsevat aikuisen apua kokemusten ja tilanteiden jäsentämiseen. Sillä on merkitystä lapsen turvallisuuden kokemiseen.

”Kokouksessa aikuiset ovat voimakkaan tunteen vallassa. He ovat vähän kuin poissa itsestään eli heidän kykynsä olla yhteydessä lapseen ei ole kovin hyvä sillä hetkellä”, sanoo Ollikainen, joka toimii Psykologiliiton lasten ja nuorten työryhmässä.

”Joku lapsista näytti olevan varhaisteini-ikäinen. Senkin ikäisen lapsen silmin voi näyttää hurjalta ja pelottavalta, että aikuiset kaatuvat ja menevät ihan hervottomiksi.”


Psykologiliiton puheenjohtajana toimivan Ahtolan mukaan aikuisten poikkeava käytös voi hämmentää ja pelottaa lapsia – johtuipa se hengellisestä kokemuksesta tai alkoholista.

”Kokouksessa oli aggressiota, vaikkei siinä satutettu ketään. Tunnelma oli kuitenkin sillä tavalla virittynyt. Se ei ollut iloinen ja hyväntuulinen tilanne. Siksi tuntui hurjalta, että siellä oli selvästi hyvin nuoria osallistujia kaadettavana”, Ahtola sanoo.

Hän muistuttaa, että jokaisen lapsen kokemus on erilainen. Kokemukseen vaikuttavat esimerkiksi oma persoona, toiminnan tuttuus, suhde vanhempiin ja heidän toimintansa tilanteessa.

Ahtolan mukaan lapset voivat melko nuorena alkaa käyttäytyä oman uskonyhteisön tapojen mukaisesti. Voimakas tunnekokemus ei välttämättä haittaa nuoren kehitystä, mutta kokemuksesta olisi hyvä keskustella.

Psykologisena väkivaltana Ahtola pitää sitä, jos nuorelle esimerkiksi viestitään, että paholainen voi toimia hänen kauttaan. Joillekin nuorille voimakkaista hengellisistä kokemuksista voi olla haittaa.

”Joskushan tällaisiin tapahtumiin hakeudutaan, jos nuorella on jotain oireilua. Se voi pahimmillaan viedä eteenpäin esimerkiksi psykoottista kehitystä. Etenkin, jos nuori jää ilman asianmukaista hoitoa”, Ahtola sanoo.

Karismaattisuus on nousussa Suomessa ja maailmalla

Tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg Kirkon tutkimuskeskuksesta kertoo, että karismaattinen kristillisyys kasvaa maailmalla voimakkaasti. Sohlbergin mukaan helluntailais-karismaattisiin seurakuntiin kuuluu noin 500–600 miljoonaa ihmistä, mikä tekee siitä katolisen kirkon jälkeen toiseksi suurimman kristillisen ryhmittymän.

Erityisesti 2000-luvulla myös Suomeen on perustettu uusia karismaattisia seurakuntia, joista osa on maahanmuuttajataustaisia.

Uskonnot Suomessa -tietokannassa on noin 120 uuskarismaattista yhteisöä. Ne ovat pääosin hyvin pieniä, muutaman kymmenen jäsenen seurakuntia. Sohlbergin mukaan Suomen uuskarismaattisella kentällä liikkuu muutama tuhat ihmistä.

Uuskarismaattisuudessa korostetaan muun muassa ihmeitä ja hengellisiä kokemuksia kuten Pyhän Hengen vallassa olemista. Maallikkosaarnaajat ovat näkyvässä roolissa. Osa yhteisöistä korostaa myös hengellisen elämän yhteyttä aineelliseen hyvinvointiin ja menestykseen.

Lisäys juttuun kello 16.36: Tapahtuman kuvauksesta vastasi esiintyjän oma kuvausryhmä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Uskonnot
 • Uskonnolliset tapahtumat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  5. 5

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  6. 6

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  7. 7

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  8. 8

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  9. 9

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  10. 10

   Taistelevia jumalia, feminististä seksikomediaa ja Prisman hypnoottinen kassahihna – Nämä kymmenen tv-sarjaa kannattaa katsoa juhannuksena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  10. 10

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää