Valikko
Kotimaa

Alaikäiset tärisivät ja kaatuilivat julkkispastorin rukoustapahtumassa Espoossa – Lapsiasia­valtuutettu: Hämmentävää, surullista, vakavaa

Suomeen on perustettu viime aikoina uusia karismaattisia seurakuntia, jotka korostavat muun muassa ihmeitä ja hengellisiä kokemuksia.

”Fire!”

Areenallinen ihmisiä itkee, hurraa ja heiluttaa käsiään hurmoksessa, kun esiintymislavalla seisova mies huutaa mikrofoniin ylistyspuhetta. Musiikki soi kovalla. Lavalle nousee ihmisiä, osa on alaikäisiä. He itkevät ja vapisevat.

Mies on yhdysvaltalainen pastori Guillermo Maldonado. Hän ”kaataa” lavalla nuoria näyttävin elein. Kaatumisia tehostetaan ääniefektein.

Nämä tapahtumat koettiin Espoon Metro Areenalla uskonnollisessa Nouse Suomi -tapahtumassa toukokuun lopussa.

Kristillinen televisiokanava TV7 lähetti tapahtuman suorana. Tapahtumien kuvauksesta vastasi esiintyjän oma kuvausryhmä.

Yli kolmetuntisen lähetyksen loppuosa, jonka aikana lavalle tuotiin useita hurmostilassa itkeviä ja täriseviä lapsia, näkyi ainoastaan kanavan verkkosivuilla.

Lasten osallistumista tilaisuuteen on jälkeenpäin arvosteltu muun muassa internetin keskustelupalstoilla.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on aiemmin tänä vuonna ilmaissut huolensa lasten asemasta uskonnollisissa yhteisöissä. Kurttila on sanonut, että uskonyhteisöjen toimintaan Suomessa pitäisi pystyä puuttumaan nykyistä järeämmin keinoin, jotta lasten etu saataisiin turvattua.

Ovatko Espoon tapahtumat esimerkki Kurttilaa huolestuttavasta toiminnasta uskonyhteisöissä?

HS pyysi lapsiasiavaltuutettua ja psykologeja katsomaan tallenteen Nouse Suomi -tapahtumasta.

Kurttilan mukaan Espoon tapahtumat todentavat hänen aiemmin esittämänsä huolen. Kurttila arvioi, että Nouse Suomi -tilaisuudessa toimittiin lapsen edun vastaisesti usealla tavalla.

Hän kritisoi sitä, että alaikäiset nuoret tuotiin keskipisteiksi voimakkaan hurmoshenkiseen tilanteeseen, joka ei ole omiaan tukemaan nuoren kehitystä. Myös nuorten yksityisyyttä loukattiin.

”Se, mikä karismaattisissa liikkeissä on mahdollista, ja arvokkaaksi koettua, voi olla vahvassa törmäyksessä yhteiskunnan ja lapsen oikeuksien lähtökohtien kanssa”, Kurttila sanoo.

”Myös kysymys mediakanavan vastuusta on äärimmäisen kriittinen. Toiminta on luvanvaraista ja myös sitä sitoo lapsen edusta huolehtiminen. Lapsi tuodaan julkisesti esiin tilanteessa, jota ei voi miltään osin pitää lapsen edun mukaisena. Se on hämmentävää, surullista ja vakavaa.”


Kurttila on esittänyt, että yhteiskunnalla pitäisi olla parempi keskustelu- ja tiedonvälitysyhteys uskonnollisiin toimijoihin. Hänen mukaansa nykyisen uskonvapauslautakunnan pitäisi järjestelmällisesti arvioida yhteisöjen toimintaa. Nyt lautakunta tekee arvion vain luvan myöntäessään.

Kurttilan mukaan Espoon tapahtuma osoittaa, että uskonnollisen toimijan voi olla vaikea tunnistaa asioita, joita yhteiskunta pitää ongelmallisina.

Hänen mukaansa asiasta keskustelu on ajankohtaista, koska uskonnollinenkin toiminta on yhä kansainvälisempää. Suomeenkin tulee ulkomailta yhä enemmän materiaalia ja puhujia.

Nouse Suomi -tilaisuuden järjesti uskonnollisia tapahtumia järjestävä Missiomaailma-yhdistys. Toiminnanjohtajan Markus Korhosen mukaan ihmiset nousivat lavalle, jotta amerikkalaispastori Maldonado rukoilisi heidän puolestaan.

”Hän halusi siunata näitä ihmisiä, jotka kokivat Pyhän Hengen kosketuksen. Kun Pyhä Henki koskettaa ihmistä, ihmiset reagoivat eri tavalla”, Korhonen selittää.

Hänen mukaansa latinotaustaisen pastorin esiintyminen oli ”vauhdikas” verrattuna siihen, mihin Suomessa on totuttu. Hän sanoo esiintymisen sisällön tulleen osittain yllätyksenä järjestäjillekin. Pastori saapui Suomeen ison ryhmän kanssa, joka hoiti koko esiintymisen kuvauksia ja ääniä myöten.

Korhosen mukaan yleensä ohjeena on, ettei rukoustilanteita kuvata läheltä, vaan kunnioitetaan ihmisten yksityisyyttä.

”Tämä viesti ei ollut mennyt Maldonadon tiimille. Järjestäjinä olisimme myös toivoneet, ettei ääni olisi ollut niin kova”, hän sanoo.


Tilaisuuden televisiossa ja internetissä lähettänyt TV7-kanavan toiminnanjohtaja Mirja Ojareksen mukaan kanavan linjaan ei kuulu näyttää lähikuvassa ihmisiä, joiden puolesta rukoillaan.

”Sehän on hyvin intiimi tilanne, varsinkin jos kyseessä on nuori tai lapsi”, hän sanoo.

TV-kanava esitti lastenkin osuuden internetsivuillaan.

Siihen Ojares ei halua ottaa kantaa, oliko lasten sopivaa olla mukana lavalla.

”Se on ollut vapaaehtoista, eikä mitään pahaa ole tapahtunut.”

Ojares kuvailee Maldonadoa julkkissaarnaajaksi, jonka esitystä voi verrata poptähtien keikkoihin.

”Nuorilla on valtavat odotukset, kun he haluavat kokea pyhän hengen voimaa. He kokevat ja näyttävät sen voimakkaasti. Ihmiset kokevat rukoustilanteet omasta persoonastaan. Toiset ovat kuin puu-ukkoina, toiset hyppivät kun vähän koskettaa”, hän sanoo.

Nouse Suomi -tapahtumassa järjestettiin päiväsaikaan lapsille oma tapahtuma. Markus Korhosen mukaan amerikkalaispastorin esiintymiseen ei ollut ikärajaa, mutta kellonaika 22.30 kertoo sen, ettei kyse ollut pienten lasten tapahtumasta.

”Tilaisuus on avoin kaikille ja emme halua rajoittaa, ketä sinne tulee. Osa on tullut omien vanhempiensa kanssa”, Korhonen sanoo.

”Olemme haastatelleet rukouspalvelussa olleita nuoria, jotka olivat lavalla. He sanoivat, että tämä oli heille positiivinen kokemus.”

Lapsiasiavaltuutettu Kurttila huomauttaa, että ulkomaiset puhujat eivät tiedä Suomen toimintakulttuurista ja lainsäädännöstä. Vastuu on kotimaisilla järjestäjillä.

”Heidän hälytyskellojen pitäisi soida, kun esimerkiksi lapsen yksityisyyttä rikotaan näin voimakkaasti ja heidät altistetaan toiminnan keskelle, joka ei ole myönteistä kasvulle ja kehitykselle”, Kurttila sanoo.

HS pyysi tapahtumista arviota myös psykologeilta. He arvioivat amerikkalaispastorin rukoushetkeä ulkopuolisin silmin kiihtyneeksi ja osin kaoottiseksi.

Kehitys- ja kasvatuspsykologian erikoispsykologi Annarilla Ahtola ja psykologi, psykoterapeutti Katri Ollikainen sanovat, ettei tapahtuma ole sopiva ainakaan pienille lapsille. Teini-ikäistenkin osallisuuteen he suhtautuvat kriittisesti.

He vertaavat hurmoksellista kokousta rock-konserttiin tai jalkapallo-otteluun, jossa fanijoukot lietsovat itsensä hypnoosimaiseen tilaan. Sellaisetkin tapahtumat voivat pelottaa lapsia.

Ollikaisen mukaan lapset ja nuoret tarvitsevat aikuisen apua kokemusten ja tilanteiden jäsentämiseen. Sillä on merkitystä lapsen turvallisuuden kokemiseen.

”Kokouksessa aikuiset ovat voimakkaan tunteen vallassa. He ovat vähän kuin poissa itsestään eli heidän kykynsä olla yhteydessä lapseen ei ole kovin hyvä sillä hetkellä”, sanoo Ollikainen, joka toimii Psykologiliiton lasten ja nuorten työryhmässä.

”Joku lapsista näytti olevan varhaisteini-ikäinen. Senkin ikäisen lapsen silmin voi näyttää hurjalta ja pelottavalta, että aikuiset kaatuvat ja menevät ihan hervottomiksi.”


Psykologiliiton puheenjohtajana toimivan Ahtolan mukaan aikuisten poikkeava käytös voi hämmentää ja pelottaa lapsia – johtuipa se hengellisestä kokemuksesta tai alkoholista.

”Kokouksessa oli aggressiota, vaikkei siinä satutettu ketään. Tunnelma oli kuitenkin sillä tavalla virittynyt. Se ei ollut iloinen ja hyväntuulinen tilanne. Siksi tuntui hurjalta, että siellä oli selvästi hyvin nuoria osallistujia kaadettavana”, Ahtola sanoo.

Hän muistuttaa, että jokaisen lapsen kokemus on erilainen. Kokemukseen vaikuttavat esimerkiksi oma persoona, toiminnan tuttuus, suhde vanhempiin ja heidän toimintansa tilanteessa.

Ahtolan mukaan lapset voivat melko nuorena alkaa käyttäytyä oman uskonyhteisön tapojen mukaisesti. Voimakas tunnekokemus ei välttämättä haittaa nuoren kehitystä, mutta kokemuksesta olisi hyvä keskustella.

Psykologisena väkivaltana Ahtola pitää sitä, jos nuorelle esimerkiksi viestitään, että paholainen voi toimia hänen kauttaan. Joillekin nuorille voimakkaista hengellisistä kokemuksista voi olla haittaa.

”Joskushan tällaisiin tapahtumiin hakeudutaan, jos nuorella on jotain oireilua. Se voi pahimmillaan viedä eteenpäin esimerkiksi psykoottista kehitystä. Etenkin, jos nuori jää ilman asianmukaista hoitoa”, Ahtola sanoo.

Karismaattisuus on nousussa Suomessa ja maailmalla

Tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg Kirkon tutkimuskeskuksesta kertoo, että karismaattinen kristillisyys kasvaa maailmalla voimakkaasti. Sohlbergin mukaan helluntailais-karismaattisiin seurakuntiin kuuluu noin 500–600 miljoonaa ihmistä, mikä tekee siitä katolisen kirkon jälkeen toiseksi suurimman kristillisen ryhmittymän.

Erityisesti 2000-luvulla myös Suomeen on perustettu uusia karismaattisia seurakuntia, joista osa on maahanmuuttajataustaisia.

Uskonnot Suomessa -tietokannassa on noin 120 uuskarismaattista yhteisöä. Ne ovat pääosin hyvin pieniä, muutaman kymmenen jäsenen seurakuntia. Sohlbergin mukaan Suomen uuskarismaattisella kentällä liikkuu muutama tuhat ihmistä.

Uuskarismaattisuudessa korostetaan muun muassa ihmeitä ja hengellisiä kokemuksia kuten Pyhän Hengen vallassa olemista. Maallikkosaarnaajat ovat näkyvässä roolissa. Osa yhteisöistä korostaa myös hengellisen elämän yhteyttä aineelliseen hyvinvointiin ja menestykseen.

Lisäys juttuun kello 16.36: Tapahtuman kuvauksesta vastasi esiintyjän oma kuvausryhmä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Uskonnot
 • Uskonnolliset tapahtumat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  2. 2

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  5. 5

   Suunnitteletko budjettimatkaa? Hintavertailu kertoo, missä on nyt edullista lomailla

  6. 6

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  7. 7

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  8. 8

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  9. 9

   Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat

  10. 10

   Willehardt Gröhn, 18, rakentaa näyttäviä pyöriä, koska haluaa jotain, mitä muilla ei ole – pyöräbuumin villitsemissä kaupungeissa pyörä on muotiasuste

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  4. 4

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  5. 5

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  6. 6

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  7. 7

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  8. 8

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  9. 9

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  10. 10

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää