Valikko
Kotimaa

Lukijat kertovat riidoista isovanhempien kanssa: ”Omat ja appivanhemmat haluavat päättää lomakohteemme, perhekoon ja lasten nimet” – asiantuntija neuvoo, miten perherauha säilyy

Väestöliiton ja Turun yliopiston tutkimus kertoi toukokuussa, että valtaosa aikuisista riitelee omien vanhempiensa tai appivanhempiensa kanssa.

Lapsiperheiden ja isovanhempien välisiä suhteita hiertävät erityisesti lastenkasvatukseen ja perheiden omiin rajoihin liittyvät asiat.

Väestöliiton ja Turun yliopiston tutkimus kertoi toukokuussa, että valtaosa aikuisista riitelee omien vanhempiensa tai appivanhempiensa kanssa. Helsingin Sanomat keräsi toukokuussa ilmestyneen jutun yhteydessä lukijoiden kokemuksia ristiriidoista vanhempien tai appivanhempien kanssa. Vastauksia tuli 218.

Vastausten perusteella monet isovanhemmat eivät kunnioita lapsiperheiden rajoja ja itsemääräämisoikeutta. Samanlaisia tarinoita on tottunut kuulemaan työssään psykologi Maarit Pihlman, joka on työskennellyt 15 vuotta neuvolapsykologina.

”Isovanhemmat tuppautuvat kylään kutsumatta ja etukäteen ilmoittamatta, tuovat ruokaa, tavaroita ja vaatteita pyytämättä ja norkoilevat lapsiperheen kodin kulmalla, että voidaan muka sattumalta törmätä”, Pihlman luettelee työssään kohtaamia yleisiä tekojen tasolla tapahtuvia rajojen rikkomisia.

Pihlman korostaa, että hyviin tapoihin ja kunnioittavaan käytökseen kuuluu kysyä ennen kuin alkaa omatoimisesti auttaa lapsiperhettä.

”Yleensä isovanhemmat tarkoittavat hyvää, mutta on hirveää tunkeutumista toisten yksityisalueella, jos esimerkiksi alkaa siivota toisten kodissa luvatta.”

Monelle perheelle tietynlaisen ruokavalion noudattaminen voi olla hyvin tärkeää, mutta isovanhemmilla saattaa silti olla ylivoimaisia vaikeuksia kunnioittaa sitä. Lukijoiden vastauksissa tuli esiin, että mummo ostaa lapsille aina makeisia, vaikka häntä on pyydetty olemaan antamatta karkkia lapsille.

”Vanhempien toiveiden yli tallominen johtaa luottamuspulaan, ja pahimmillaan lapsia ei enää haluta viedä isovanhemmille hoitoon.”

Palaute vanhemmille tulisi antaa rauhallisesti, ohjeistaa Pihlman.

”Isovanhemmille annettavat vastaukset kannattaa antaa ystävällisesti, mutta määrätietoisesti. Oman puolison kanssa voi jopa etukäteen harjoitella niitä vastauksia ääneen.”

Kesäloma-aika saattaa kärjistää isovanhempien ja lapsiperheiden välisiä konflikteja.

”Ilman muuta näin voi käydä, jos esimerkiksi ollaan pidempi aika samalla mökillä.”

Pihlmanin mukaan lapsiperheen vanhempien kannattaa sopia yhteinen strategia isovanhempien kanssa asiointiin ja kommunikointiin etukäteen.

”Mitä enemmän mahdollisiin tilanteisiin valmistautuu, sen paremmin niissä pärjää. Voidaan vaikka etukäteen sopia, että pidämme toistemme puolia.”

Loma-ajan strategiaa voi päivittää ja tunteista keskustella esimerkiksi kahdestaan tehtävillä kävelyillä tai saunassa.

Lukijoiden kertomuksia isovanhemmista:

”Anoppi neuvoo mielellään. Hänen mielestään yksi lapsi on liian vähän, mutta kolme on liikaa. Lapsella pitää olla tietynlainen nimi, ulkona taaperon kanssa oltava kello 9, satoi tai paistoi. Ei saa nukuttaa perhepedissä. Hän ihmettelee, että miksi emme asu omakotitalossa. Minä, miniä, olen ison perheen esikoinen, vain 16 vuotta anoppiani nuorempi, korkeakoulututkinto lastenkasvatusalalle ja siltikö minua pitää koko ajan neuvoa?”

”Vanhemmat ja appivanhemmat tuntuvat tietävän paremmin miten lasta tulee käsitellä ja mitä ruokaa lapselle tulee antaa. He kutsuvat rintaruokintaa ’tissien levittelyksi’. Nutellaa voi heidän mielestään syödä suoraan purkista aamiaiseksi. Eriävistä mielipiteistä he saattavat loukkaantua. Isovanhemmat eivät jaksa hoitaa lapsia, vaan parkkeeraavat heidät kuudeksi tunniksi television eteen, ja ihmettelevät sitten illalla villiintyviä lapsia. Isovanhemmat kokevat toki itse tekevänsä suuren palveluksen ja myös muistuttavat siitä.”

”Isovanhemmat odottavat passiivisesti, että vierailisimme lapsien kanssa heidän luonaan heille sopivina aikoina. Työssä käyvä lapsiperhe tarvitsisi pikemminkin arjen jakamista, ei lisävelvollisuuksia. Lapsemme ovat vilkkaita eivätkä vanhempani tai appivanhempani uskalla tai jaksa laittaa lapsille lainkaan rajoja. Ruokailut päätyvät lasten osalta ylensyöntiin kerta toisensa jälkeen. Kaikki touhu menee överiksi. Lapsilla on alkuun aina mummoloissa superkivaa, mutta kaikki päätyy lopulta aina itkuun.”

”Vanhempani eivät ole hyväksyneet yksinhuoltajuuttani, se on häpeä heille. Asiasta valehdeltiin sukulaisille ja tutuille. En saanut heiltä mitään tukea tai apua.”

”Äidin kanssa on ristiriitoja kaikesta. Mistä tahansa aiheesta saa aikaiseksi riidan, ja se etenee helposti katastrofiksi. Esimerkiksi lapsi halusi isovanhempiensa luona yöpyessään soittaa puhelimella kotiin. Se ei ollut isovanhempien mielestä oikein eikä sallittua, ja asiasta syntyi suuri fiasko.”

”Oman äidin kanssa on kiistaa yleensä siitä, ettei lapsille tarvitsisi joka kerta tuoda tai ostaa jotain herkkuja tai leluja. Äitini ei tahdo käsittää, että arkisilla kauppareissuilla meidän vanhempien on aina uudelleen ja uudelleen perusteltava miksi ei osteta jotain muovihärpäkettä, kun mumminkin kanssa aina ostetaan jotain.”

”Oma äitini on halunnut liikaa osallisuutta perheessäni, minkä vuoksi on pitänyt laittaa rajoja käynneille, enkä ole aina vastannut puhelimeen. Hän on myös kritisoinut rajojen laittamista esikoiselle. Anoppi puolestaan on töksäytellyt mielipiteitään valinnoistamme ja toimistamme esikoisen nimenvalinnasta alkaen.”

”Anoppi sekaantui kaikkeen jo ennen lapsia, muun muassa tekemällä siivoustarkastuksia kaappeihin ja tarkistamalla sormellaan, onko pyyhitty pölyt ja hellan viereisestä seinästä rasvat, ravisteli ikkunaverhoja tarkistaakseen onko pölyä, samoin sohvan ja mattojen alustat. Lasten myötä arvosteli kaikkea mahdollista lasten hoitoon liittyvää, yritti tulla viereen valvomaan imetystä ja ajoittainen vastikkeen antaminen oli kauhistus. Kammottava ihminen, joka ei jostain ihmeen syystä ole enää vuosiin ollut tervetullut kotiini.”

”Vanhempani tunkevat mukaan kaikkeen, eli lastenhoitoon, remontteihin, nurmikon leikkaamiseen ja renkaiden vaihtamiseen. Muuten se olisi ihan ok, mutta kaikki pitäisi tehdä isäni tavalla ja hänen aikataulussaan. Se kasaa hirveitä paineita koko ajan, kun hänen mielestään mitään ei ole tehty. Itse olen työssä käyvä yksinhuoltaja ja he eläkeläisiä.”

”Ristiriidat anopin kanssa koskevat meillä siivoamista. Hän siivoaa lähes aina hoitaessaan lapsia meillä. Pyyhkii keittiötasoja, järjestelee tavaroita, imuroi, kitkee rikkaruohoja, petaa meidän vanhempien sängyn, viikkaa pitsialusvaatteeni pyykkinarulta. En todella pidä siitä, mutta hän on rakas mummi lapsilleni ja hänen apunsa on korvaamatonta. Kasvatusasioissa riitoja ei ole ollut, mutta koiramme ollessa pentu kyläilimme anopilla ja koiralla pääsi pissat matolle. Mieheni ja minun painokkaista kehotuksista huolimatta hän työnsi koiramme kuonoa pissalammikkoon. Silloin oli itsehillinnässä pitelemistä.”

”Kymmenen vuotta sitten olimme hankkimassa omakotitaloa mieheni kanssa. Appivanhemmat ja varsinkin anoppi osoittivat voimakkaasti mieltään. Meillä oli tuolloin kaksi lasta. Mieheni kutsuttiin heille haukuttavaksi. Häneltä tivattiin muun muassa, että millä aiot maksaa talon, kun vaimosi vain makaa ja tekee lapsia. Olimme aika neuvottomia ja surullisia, sillä mitään vastaavaa emme olleet heidän taholtaan kokeneet. Ostimme kuitenkin talon ja muutimme reilun puolen tunnin matkan etäisyydelle heistä.”

”Isovanhemmat ostavat lapsille tavaroita ilman, että varmistetaan vanhemmilta onko asia ok. Joissakin tavaroissa vanhempien kasvatusperiaatteet saattavat poiketa isovanhempien periaatteista, kuten aselelujen kohdalla. Lapselta on hankala ottaa tavaraa pois, jos isovanhempi on sen jo lahjaksi antanut. Isovanhemmat saattavat puhua erilaisista vähemmistöryhmistä todella rumasti ja väheksyvään sävyyn lasten aikana. Se saattaa sotia tosi pahasti vanhempien arvoja ja kasvatusperiaatteita vastaan. Jos isovanhemmille asiasta mainitsee, he saattavat suuttua, että eikö heillä ole oikeus edes ilmaista mielipidettään.”

”Omat ja appivanhemmat haluavat päättää meidän lomakohteet, perhekoon, syntyvien lasten nimet, lasten ruokavaliot ja vaatteet, aikuisten pukeutumisen juhliin, puutarhakalusteet ja sisustuksen. He ovat myös oma-aloitteisesti ostaneet kotiimme verhot ja sängyn. Yritämme kieltäytyä etukäteen, tai esittää toiveita tietyistä tuotemerkeistä, mutta jos he eivät noudata toiveita, otamme kaikki kohteliaisuudella vastaan ja myymme selän takana eteenpäin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vanhemmuus
 • isovanhemmat
 • Jukka Vuorio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  6. 6

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  7. 7

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää