Valikko
Kotimaa

Hyviä uutisia Suomen järvistä: ne ovat paljon paremmassa kunnossa kuin 1970-luvulla – näin tunnistat, voiko mökkijärvessä uida huoletta

Suomen järvien tila on parantunut merkittävästi 1970-luvulta alkaen. Kunnostettavaa silti riittää.

Serkukset Sakari ja Juhani Heikkilä irrottavat moottoriveneen köysiä Tuusulan Vanhankylän purjerannassa. Taaempana rannassa seisoo Tuusulanjärven purjehtijoiden veneitä, niemenkärjen takana on pieni uimaranta.

Tuusulanjärvellä on jälleen runsaasti käyttäjiä. 1970-luvulla tilanne oli toinen.

Pahan levätilanteen vuoksi järvellä ei juuri näkynyt purjehtijoita tai uimareita.

”Joskus heinäkuussa järvi haisi kotipihaani saakka, vaikka matkaa rantaan on parisataa metriä”, Sakari Heikkilä kertoo.

Serkukset ovat asuneet järven liepeillä koko ikänsä, Juhani jopa aivan rannassa. He ovat seuranneet järven tilan paranemista tyytyväisinä.

”Vedessä voi uida ja kalaa syödä. Parikymmentä viime vuotta ovat olleet parempia”, Juhani Heikkilä kertoo.


Tuusulanjärvi voi huonosti vuosikymmeniä. Järvi rehevöityi ja alkoi kärsiä hapen vähyydestä.

Suurin syy rehevöitymiselle oli Järvenpään ja Tuusulan jätevesien johtaminen järveen ilman riittävää puhdistamista.

Lisäksi huonokuntoisessa järvessä alkoi muodostua vähähappiselle järvelle tyypillinen reaktio, rehevöitymisen noidankehä. Pohjan ravinteita liukeni veteen, ja järvi alkoi kuormittua sisäisesti. Se alkoi vahingoittaa itse itseään.

Jätevesien johtaminen järveen päättyi vuonna 1979, mutta maatalous ja hulevedet jatkoivat yhä järven kuormittamista merkittävästi sen sietokykyä enemmän.

Myrkyllinen sinilevä vaivasi järven käyttäjiä jokaisena kesänä.

Vuonna 1997 rannoilla sisuunnuttiin. Pro Tuusulanjärvi -kansanliike ryhtyi keräämään nimiä järven pelastamiseksi.

Allekirjoituksia kertyi lähes 9 000. Kantaa järven puolesta ottivat muun muassa kirjailijat Laila Hietamies ja Veijo Meri.

Se kannatti. Tuusulan kunta ja Järvenpään kaupunki ryhtyivät mittaviin kunnostustoimiin vuonna 1999. Siitä alkaen järveä on kunnostettu joka vuosi.

Pohjaa pöllyttäviä särkikaloja tehokalastetaan vuosittain. Happipitoisuutta parannetaan pumppujen avulla. Rantoja on ruopattu, ja viljelijöitä saatu vähentämään lannoitteiden määrää. Lista toimenpiteistä on pitkä.

Useat Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijat pitävät Tuusulanjärveä hyvänä esimerkkinä järvestä, jonka tilaa on onnistuttu kohentamaan merkittävästi kunnostustöiden avulla.


Tuusulanjärven kehityksen salaisuus on raha. Järven kunnostamiseen on käytetty vuodesta 1999 alkaen yhteensä lähes 6 miljoonaa euroa.

”Järvi on esimerkki siitä, että jos järvet halutaan kuntoon, siihen pitää satsata. Muut järvet eivät saa valitettavasti paljon mitään, vaikka nekin ansaitsisivat rahaa”, sanoo Jaana Hietala kunnostushanketta koordinoivasta Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymästä.

Tuusulanjärven tilan muutos näkyy tavalliselle käyttäjälle selkeimmin sinilevän vähentymisenä.

”Ennen levä tuli järveen juhannuksen tietämillä, mutta nykyään sitä näkyy vasta loppukesästä. Joinakin vuosina sitä ei esiinny ollenkaan.”

Työ järvellä jatkuu. Lähivuosina huomiota kiinnitetään maanviljelijöiden neuvontaan ja uusien asuinalueiden hulevesien käsittelyyn. Tehokalastus ja keinotekoinen hapettaminen jatkuvat.

Tuoreimman luokittelun mukaan järven kunto on edelleen välttävä. Tavoitteena on hyvä ekologinen tila vuoteen 2021 mennessä.

Suomen järvien tila on parantunut huomattavasti 1970-luvun lopulta alkaen. Kaikkien järvien pinta-alasta 85 prosenttia on joko hyvässä tai erinomaisessa tilassa.

Kuten myös Tuusulanjärven tapauksessa, merkittävin yksittäinen syy tähän on taajamien ja teollisuuden jätevesien puhdistaminen.

Vertailukelpoista pitkän aikavälin tilastotietoa järvien kunnon kehityksestä Suomessa ei ole, mutta asiantuntijat pitävät positiivista kehityskulkua selvänä.

”Vanhasta aineistosta on nähtävissä, että esimerkiksi 1990-luvun alkupuolella on tapahtunut suuria muutoksia. Metsäteollisuus paransi tuolloin puhdistimiaan”, sanoo limnologi Sari Mitikka Suomen ympäristökeskuksesta.

”Isompien kaupunkien ja teollisuuden vesiensuojelun pureminen näkyy. Niiden osuus valtakunnallisesta kuormituksesta on pienentynyt.”

Vanhempi tutkija Ilkka Sammalkorpi Suomen ympäristökeskuksesta nostaa esiin järvien kunnostustoimenpiteiden, kuten hoitokalastuksen, roolin kehityskulussa. Silti hänkin näkee suurimmaksi syyksi jätevesien puhdistamisen.

Parhaiten Suomessa voivat kooltaan suuret järvet sekä maan pohjoisosissa sijaitsevat järvet. Huonokuntoisimpia järvet ovat Etelä-Suomessa ja rannikolla – siellä, missä ihminen pääsee eniten vaikuttamaan järvien kuntoon. Pieniä järviä vaivaa rehevöityminen.

Vaikka pitkäaikainen trendi on hyvä, tutkijoiden mukaan tehtävää ja kunnostettavaa riittää.

”Meillä on alueita, joilla vanhat synnit vaikuttavat edelleen. Vaikka ulkoinen kuormitus loppuu, sisäinen kuormitus voi jäädä voimakkaaksi. Tekemistä riittää yhä”, Sammalkorpi sanoo.


HS kysyi: Mistä tiedän, voiko järvessä uida turvallisesti?

Mistä tiedän, onko järvivesi uimakelpoista, Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen terveystarkastaja Pia Gummerus?

”Jos järvessä on sinilevää, se näyttää yleensä siltä kuin veden pinnalle olisi kaadettu vihreää maalia. Sinilevä myös hajoaa, kun sitä koskettaa.”

”Lisäksi omaan aistihavaintoon voi luottaa: jos vesi haisee pahalle, siinä ei välttämättä kannata uida.”

Onko sinilevä aina haitallista ihmiselle?

”Ei aina. Silmin ei kuitenkaan voi havaita, onko juuri kyseinen sinilevä haitallista. Jos vedessä on runsaasti sinilevää, silloin uimista ei suositella.”

”Etenkään pikkulasten ei kannata uida vedessä, jossa on sinilevää, sillä he voivat niellä sitä.”

Uimarannan vesi on sameaa. Voiko se aiheuttaa jonkinlaisia oireita?

”Jos vesi on ollut aina aikaisemmin kirkasta, mutta se on muuttunut sameaksi, vedessä voi olla sinilevää tai muuta levää. Savipohjaisessa tai humuspitoisessa järvessä samea vesi on kuitenkin normaalia.”

Olen kuullut kutiamista aiheuttavasta järvisyyhystä. Vaaniiko se monissa järvissä?

”Järvisyyhyä voi olla järvissä, joissa on kaisloja, lintuja ja simpukoita. Sitä aiheuttaa lintujen ja simpukoiden loinen.”

”Jos järvisyyhyä haluaa ehkäistä, uimisen jälkeen kannattaa käydä suihkussa tai pyyhkiä iho karkealla pyyhkeellä, jotta toukat saa iholta pois. Järvisyyhyä ei voi havaita silmin. Toukat ovat niin pieniä.”

Onko suomalainen keskivertojärvi turvallinen uitava?

”Mielestäni kyllä. Suomessa otetaan paljon uimarantanäytteitä ja yleensä näytteet ovat hyviä. Saastumistapaukset ovat harvinaisia.

Uimaan vaan reippaasti! Aistinvaraisesti voi havaita, jos järvivedessä on ongelmia.”


 

Fakta

Valtaosa järvistä voi hyvin


 Suomen järvien pinta-alasta 85 prosenttia on ekologisesti erinomaisessa tai hyvässä kunnossa. Tuorein selvitys aiheesta on tehty vuonna 2013.

 Myös järvien lukumäärän perusteella laskettuna 77 prosenttia järvistä on erinomaisessa tai hyvässä kunnossa.

 Järvet voivat jokia ja rannikkovesiä paremmin. Jokivesistä hyvässä tai erinomaisessa tilassa oli 65 prosenttia ja rannikkovesistä 25 prosenttia.

 Karkeasti jaotellen parhaiten voivat suuret järvet sekä Pohjois-Suomen järvet. Huonoimmin voivat pienet järvet Etelä-Suomessa ja rannikolla.

 Suomessa on 145 583 yli 0,1 hehtaarin kokoista järveä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Järvet
 • Rehevöityminen
 • Tuusulanjärvi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Tv-kanavat: Viranomaiset estivät terrori-iskun maailman suurimpaan moskeijaan Mekassa

  5. 5

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  6. 6

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää