Valikko
Kotimaa

Aarnion huumesyytteiden käsittely hovioikeudessa alkaa tänään – Aarnio kiistää edelleen olleensa Pasilan mies

Aarnio ei itse aio osallistua valmisteluistuntoon.

Helsingin hovioikeus alkaa tänään tiistaina käsitellä Jari Aarnion huumetuomiota. Käsittely aloitetaan valmisteluistunnolla, jossa sovitaan lähinnä jutun käsittelyaikataulusta.

Pääkäsittely aloitetaan syyskuussa. Jutulle on varattu aikaa ensi kesään asti, joten hovioikeuden päätös asiassa saataneen loppuvuodesta 2018.

Aarnio on ilmoittanut, ettei hän itse tule paikalle valmisteluistuntoon.

Hovioikeudelle jättämässään valituksessa Aarnio pysyy aiemmissa kertomuksissaan eli hän kiistää olleensa huumekauppaa johtanut Pasilan mies.

Asetelmat hovioikeudessa kuitenkin muuttuivat, kun Aarnion rikoskumppanina tuomittu rikollispomo Keijo Vilhunen palasi Aarnion kannalta raskauttavaan kertomukseensa.

Vilhunen kertoo tehneensä Aarnion pyynnöstä erilaisia asioita tietämättä, mihin ne liittyivät. Hän arvelee, että Aarnio yritti lavastaa myös häntä hasistynnyrijuttuun.

Aarnio on tuomittu yhteensä 13 vuodeksi vankeuteen muun muassa lähes 800 hasiskilon salakuljetuksesta. Vilhunen puolestaan sai 10 vuoden tuomion osallisuudestaan kahden hasistynnyrin maahantuontiin.

Hovioikeuteen ovat valittaneet myös muut jutussa tuomitut, muiden muassa kolmen ja puolen vuoden vankeustuomion saanut Aarnion alainen, entinen rikosylikonstaapeli Mikael Runeberg. Hänet tuomittiin erilaisista virkarikoksista, mutta häntä ei syytetä osallisuudesta huumerikoksiin.

Syyttäjä on valittanut hovioikeuteen joidenkin syytteiden hylkäämisestä.

Aarnio pitää kiinni aiemmasta kertomuksestaan, että niin sanonut Pasilan miehen kännykät olivat Helsingin huumepoliisin virkakännyköitä. Niillä pidettiin yhteyttä alamaailman vinkkimiehiin.

Puhelimet olivat Aarnion mukaan yleensä tutkijoilla.

”Toisaalta puhelimien käyttäjällä ei ole edes merkitystä, koska näitä puhelimia on käytetty virkatyöhön, ei syytteessä kuvattujen lainvastaisten tekojen tekemiseen”, Aarnion valituksessa sanotaan.

Tarkemmin puhelimien käyttöä ei Aarnion mukaan voida selvittää, sillä huumepoliisi ei dokumentoinut niiden käyttöä. Tämän tarkoituksena oli hänen mukaansa suojella tietolähteitä.

Aarnio painottaa, että Helsingin poliisin johto on hyväksynyt sen, ettei mitään dokumentoitu.

Helsingin käräjäoikeus katsoi päätöksessään ennen vuoden vaihdetta, että Pasilan miehen kännyköitä käytti Aarnio. Oikeus arvioi, ettei hän käyttänyt niitä virka-asioihin vaan huumebisnesten järjestelyyn.

Aarnio arvostelee käräjäoikeutta siitä, että se on paljastanut julkisessa tuomiossaan poliisin salaisia menetelmiä.

”Aarnio on joutunut itseään puolustaakseen paljastamaan koko Helsingin poliisilaitoksen valeosto- ja peitetoimintaan liittyvät toimintatavat ja -paikat ja tietolähdetoimintaan liittyvät poliisitaktiset menetelmät. Ei näitä asioita kuitenkaan pitäisi julkisesti käsitellä.”

Aarnio arvostelee ankarasti esitutkintaa puolueellisuudesta. Hänen mielestään keskusrikospoliisi (krp) ei olisi saanut lainkaan osallistua tutkintaan useiden krp:läisten Aarnio-vihamielisyyden takia.

Aarnio luettelee useita krp:n tutkijoita, jotka hänen käsityksensä mukaan ovat hänen vihamiehiään.

Aarnion mielestä yksi esimerkki tutkinnan puolueellisuudesta oli niin sanotun Malmin naisen eli Mari Romanon kuulustelu.

”Aarniolla on oikeus odottaa, että häneen kohdistuva tutkinta on esitutkintalain mukaista ja esteetöntä. Romanon kuulustelut eivät ole tällaisia olleet.”

Krp:n tutkija antoi Romanolle muun muassa skootterin ja rahaa. Myöhemmin hän sai sakot siitä, että hän oli osallistunut tutkintaan esteellisenä.

Romano puolestaan vaatii valituksessaan, ettei hänen kuulustelujaan saa käyttää.

Romanon mukaan tutkijan menettely vaikutti hänen tahdonvoimaansa ja arvostelukykyynsä, ja hän mielsi keskustelevansa pikemmin ystävän kuin rikostutkijan kanssa. Hän sanoo kertoneensa kuulusteluissa sen, mitä tutkija halusi kuulla.

Romanon kuulustelut olivat raskauttavia sekä hänen itsensä että Aarnion kannalta. Hän pyörsi kertomuksensa käräjäoikeudessa, mutta oikeus piti kuulustelukertomuksia luotettavina.

Käräjäoikeus ei pitänyt krp:tä esteellisenä tutkimaan asiaa.

Aarnion raha-asioissa ei hänen omien sanojensa mukaan ole mitään epäselvyyksiä. Aarnio on myöntänyt käyttäneensä noin puoli miljoonaa euroa ylimääräistä rahaa. Hän on kertonut saaneensa ne hämärämiljonääriltä kiitokseksi erilaisista palveluista.

Aarnio selittää valituksessaan lyhyesti, miksi hän kieltäytyi kuvailemasta miljonäärin ulkonäköä käräjäoikeudessa. Oikeus päätteli tästä, ettei hän tuntenut miljonääriä niin hyvin, että olisi osannut kuvailla tätä.

Kysymykset miljonäärin ulkonäöstä esitti koko tutkinnan käynnistäneen entisen prostituoidun Saaran asianajaja.

”Miksi ihmeessä Aarnion tulisi vastata [Saaran] avustajan kysymyksiin [miljonääristä]? [Saaran] kertoma on monien henkilöiden taholta todettu useasti täysin paikkansa pitämättömäksi”, Aarnio selittää.

Käräjäoikeus totesi tuomiossaan Saaran kertomuksen pääasiassa paikkansa pitäväksi ja uskottavaksi.

Aarnio pitää kiinni myös siitä, että hänen Porvoon-tontiltaan löytynyt rahakätkö oli lavastus. Tutkintaryhmä löysi pengerrykseen kätkettynä noin 65 000 euroa.

Aarnion mukaan hän itse ei olisi kätkenyt rahoja oman kotinsa viereen. Hän ei myöskään olisi kätkenyt rahoja metallisankaiseen ämpäriin tai jättänyt rahoja kastumaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  3. 3

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  4. 4

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  8. 8

   Poliisi vahvistaa: Espoon pitseriapalon epäillään olleen polttopulloisku – kaksi ihmistä otettu kiinni

  9. 9

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  10. 10

   Sopiiko jäätelö välipalaksi ja onko vegaaninen tavallista terveellisempää? – Ravitsemusterapeutti arvioi jäätelöiden ravintosisällöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  7. 7

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  8. 8

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  9. 9

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  10. 10

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää