Valikko
Kotimaa

Moni maahanmuuttaja­nainen jää ilman työtä, koska ajattelee kuuluvansa kotiin – tästä ei Bahar Mozaffarin mielestä puhuta Suomessa tarpeeksi

Vuoden pakolaisnaisen mielestä sukupuoli pitäisi ottaa entistä vahvemmin huomioon maahanmuuttajien kotouttamisessa.

Afgaaninainen suuttui taannoin te-toimistossa työskennelleelle Bahar Mozaffarille, 39. Mozaffari oli kysynyt, miksei nainen etsi miehensä tavoin työkokeilu- tai koulutuspaikkaa.

”Nainen kysyi minulta, olenko nainen, olenko äiti. Koska olen Iranista, minun olisi pitänyt hänen mielestään ymmärtää, että koti kuuluu naiselle.”

Afgaaninainen oli tullut kotouttamissuunnitelmia tekevän Mozaffarin luo pyytämään, että hänen miehelleen etsittäisiin työtä. Vain siten mies lähtisi päivisin pois kotoa eikä jäisi naisen palveltavaksi.

Mozaffarin mukaan vastaavia tapauksia on Suomessa paljon. Perheestä vain mies hakee töitä tai koulutuspaikkaa, sillä nainen jää hoitamaan lapsia ja kotia.

”Jos tilannetta kärjistää, yllättyisit siitä, kuinka moni maahanmuuttajanainen ei surisi miehensä kuolemaa.”

Tänä vuonna vuoden pakolaisnaiseksi nimetyn Mozaffarin perhe on aina kamppaillut systeemiä vastaan. Isä oli Iranissa poliittisesti aktiivinen ja taisteli vapauden ja demokratian puolesta, mikä johti 12 vuoden vankilatuomioon.

”Isäni oli ensimmäinen feministi, jonka olen tavannut. Hän pyysi minua ja kolmea sisartani aina kyseenalaistamaan, jopa häntäkin. Hän opetti, että kun kohtaamme toisen ihmisen, on velvollisuutemme kyseenalaistaa, sillä vain niin voimme antaa toiselle mahdollisuuden kehittää itseään.”

Myös Mozaffari itse on feministi, eikä Iranissa sellainen sovi julkisesti olla.

Ekonomiksi yliopistossa opiskellut Mozaffari työskenteli Iranissa naisjärjestössä, jossa hän auttoi pääasiassa afganistanilaisia pakolaisnaisia. He olivat tulleet maahan paperittomina.

Työ naisten aseman eteen johti Iranissa vaikeuksiin, ja Mozaffari joutui lähtemään maasta poliittisena pakolaisena.

Vuonna 2006 hän saapui kiintiöpakolaisena Suomeen Turkista, jossa oli odottanut kaksi vuotta. Mukana oli kolmivuotias poika. Kolme vuotta myöhemmin hänellä oli työpaikka.

Mozaffari itse on esimerkki onnistuneesta kotoutumisesta, mutta työssään hän on nähnyt monelle naiselle käyvän toisin.

Ja nyt tulee asia, josta Mozaffari haluaisi Suomessa keskustella lisää: maahanmuuttajanaisia estää työllistymästä ainakin osittain heidän oma käsityksensä itsestään ja naiseudesta.

”Pitää mennä taakse päin ja ymmärtää, minkälaisista olosuhteista naiset ovat tulleet ja minkälaisissa yhteiskunnissa, perheissä tai kulttuureissa he ovat kasvaneet. Osassa lähtömaista naisten asema on heikko ja sukupuoliroolit vahvat.”

Maahanmuuttajanaiset työllistyvät Suomessa miehiä heikommin. Tilastokeskuksen mukaan 20–64-vuotiaiden ulkomaalaistaustaisten miesten työllisyysaste oli 71 prosenttia vuonna 2014. Naisten työllisyys jäi 56 prosenttiin.

Tilastokeskuksen erikoistutkijan Hanna Sutelan mukaan ero naisten ja miesten välillä ei ole juurikaan muuttunut. Hän kuitenkin muistuttaa, että muihin EU-maihin verrattuna ulkomaalaistaustaisten naisten työllisyysaste ei ole Suomessa keskiarvoa matalampi.

”Meillä se näyttäytyy räikeän matalana, koska naisten työllisyysaste on muuten hyvin korkea.”

Työllistymiseen näyttää vaikuttavan, mistä maasta Suomeen on tultu. Lähi-idästä ja Afrikasta tulleista naisista vain noin 30 prosenttia kävi töissä.

Pellervon taloustutkimus taas selvitti, kuinka pitkiä työuria maahanmuuttajat ovat Suomessa tehneet. Vähiten työllistä aikaa kertyi Lähi-idästä tai Somaliasta muuttaneille naisille. Tiukat sukupuoliroolit lyhentävät merkittävästi naisten työuria, selvitys osoitti.

Väestöliiton monikulttuurisuusasiantuntija Gunta Ahlfors ei täysin allekirjoita tätä.

”Tietenkin joidenkin naisten lapsuudesta opitut käyttäytymistavat vaikuttavat. Kyse ei suurimmalla osalla ole kuitenkaan haluttomuudesta tehdä työtä. Maahanmuuttajanaiset, samoin kuin suomalaisnaiset, haluavat usein ensin varmistaa perheen ja lasten hyvinvoinnin ja ovat vasta sitten valmiita käyttämään aikaa työuransa kehittämiseen”, Ahlfors sanoo.

Alkuaikoina Suomessa Mozaffari tunsi tulevansa hulluksi eikä pystynyt poistumaan kotoaan. Yksinhuoltaja joutui odottamaan, että poika sai päiväkotipaikan, ennen kuin pääsi suomen kielen kurssille.

”Jouduin pohtimaan monia asioita uudelleen alkaen siitä, kuka olen ja miksi päädyin tähän. Mietin, mikä on roolini tässä maassa. Kukin vastaus oli todella tärkeä, että pystyin lähtemään uudelleen liikkeelle, mutta se kesti.”

Kotiin Mozaffari ei jäänyt. Ura uudessa kotimaassa kulki te-toimiston työharjoittelusta työvoimaneuvojaksi ja myöhemmin asiantuntijaksi.

Mitä enemmän lapsia, sitä epätodennäköisemmin maahanmuuttajanainen näyttää tilastojen mukaan työllistyvän.

Mutta tilastokeskuksen tutkimuksesta käy myös ilmi, että kaikkien ulkomaalaistaustaisten työllisyysaste kohenee, kun uudessa kotimaassa on asuttu pidempään.

Tilastokeskuksen Sutela uskoo, että lähtömaasta perityt sukupuoliroolit vaikuttavat lasten määrään ja äitiyteen – ja sitä kautta työllistymiseen.

”Nyt näyttää siltä, että toisen polven maahanmuuttajanaisten työllisyysaste olisi jo samaa tasoa ellei jopa parempi kuin suomalaistaustaisilla nuorilla naisilla.”

Mozaffarin mielestä kotouttamisen suunnittelussa on ongelmia.

”Kun puhutaan kotouttamissuunnitelman tekemisestä, se ei tarkoita, että asiakkaat pitäisi vain ohjata kielikurssille. Kielen oppiminen on avain, mutta se ei ole kaikki kaikessa.”

Kotouttaminen pitäisikin hänen mielestään ymmärtää prosessina, jossa identiteetti muuttuu tai kehittyy. Tämän muutoksen on pitänyt jo alkaa, jotta varsinaisesta kotouttamissuunnitelmasta voi hyötyä. Sukupuoli pitäisi ottaa huomioon kotouttamisen suunnittelussa.

”Ajattelen asian niin, että tämä maa on antanut minulle turvaa. Miten voin korvata sen tälle yhteiskunnalle?”

Etenkin maahanmuuttajanaisten pitäisi Mozaffarin mielestä saada tukea identiteettinsä löytämiseen ja määrittelyyn.

”Tämä on yksi järjestöjen tärkeä homma, mutta myös viranomaiset voivat auttaa. Jokainen voi auttaa.”

Mozaffaria auttoi suomalainen ystävä.

Suomessa Mozaffari on tehnyt pitkään vapaaehtoistyötä naisjärjestö WILPF:ssä. Hän on suunnitellut ja vetänyt naisille kotoutusvalmennuskoulutuksia, jotka tähtäävät heidän voimaannuttamiseensa.

Eräs nainen laittoi Mozaffarille viestin, kiitti ja kertoi saaneensa opiskelupaikan koulunkäyntiavustajan koulutuksesta.

”Hän sanoi, ettei olisi osannut edes ajatella koulutukseen tai työhön pyrkimistä, jos emme olisi ohjanneet ja kannustaneet siihen. Sekin on totta, että monet maahanmuuttajanaiset häpeävät, jos haluavat jotain itselleen ja vain itselleen.”

Mozaffari on itse kokenut saman kuin naiset, joita hän nyt auttaa.

”Jotkut sanovat, että olen rohkea, mutta en tiedä siitä. Olen oppinut rohkeudesta Suomessa paljon, mutta minunkin kotoutumisprosessini on vielä kesken.”

Kuka?

Bahar Mozaffari


 Bahar Mozaffari valittiin tämän vuoden pakolaisnaiseksi.

 Tehnyt työtä maahanmuuttajien parissa te-toimistossa ja ely-keskuksessa.

 Tällä hetkellä työskentelee ammatillista koulutusta tarjoavassa Omniassa, jossa vastaa maahanmuuttajien koulutuksista.

 Valmistui ekonomiksi yliopistosta Iranissa. Suorittanut suomen kielen yleisen kielitutkinnon keskitason.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maahanmuuttajat
 • Pakolaisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  4. 4

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  5. 5

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  6. 6

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  7. 7

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  8. 8

   Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”

  9. 9

   Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”

  10. 10

   Maapallo lämminnyt ennätyskuumaksi – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  2. 2

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  5. 5

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  9. 9

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  10. 10

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle
  3. Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista
  4. Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”
  5. Tunti sitten
  6. Puutavarajuna törmäsi kiskoille jumittuneeseen autoon Pieksämäellä
  7. Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”
  8. 2 tuntia sitten
  9. Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”
  10. Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?
  11. Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille
  12. Rasvakattilassa posahtanut keitos toi tulipalloja helsinkiläisen pariskunnan asuntoon – Paineisku hajotti ikkunat ja oven
  13. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  14. Näytä lisää