Valikko
Kotimaa

Tutkijat panivat maakuntien rajat uusiksi – HS esittelee kaksi vaihtoehtoa, joissa Kouvola nousisi voittajaksi: ”Päivän paras uutinen”

Jos maakunnat muodostettaisiin asukkaiden sijaintiin ja maakuntakeskusten saavutettavuuteen perustuen, maakuntakartta näyttäisi erilaiselta.

Valtakunnan poliittinen johto on päättänyt, että Suomessa pysyy 18 maakuntaa. Aluetieteilijöiden mielestä poliittisesti tarkoituksenhakuinen maakuntajako kaipaa tuuletusta.

Alue- ja väestötutkija, valtiotieteen tohtori Timo Aro ja tohtorikoulutettava Timo Widbom tekivät aluerakenteen optimoinnin suhteessa väestön sijaintiin ja saavutettavuuteen.

Oheisissa kartoissa esitetään Suomen alueen ihanteellinen jakautuminen 7 maakuntaan ja 12 maakuntaan silloin kun jako perustuu pelkästään väestön saavutettavuuteen. Kyse on siis kaikkien suomalaisten yhteenlasketusta matkojen minimoinnista maakuntakeskuksiin nykyisellä tieverkolla.

Olipa maakuntia 12 tai 7, yksi niistä on ”Kouvolan maakunta”. Kouvolan vahva asema koko Suomen mittakaavassa yllättää. Kaupunki painii houkuttelevuusongelman kanssa, mutta sijainti tarpeeksi kaukana muista keskuksista suo sille potentiaalia.

”Päivän paras uutinen”, sanoo Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka. Hän näkee edessään mallinnuksen seitsemän maakunnan kartasta, jossa Kouvola komeilee koko Kaakkois-Suomen maakuntakeskuksena.

Toikka lyö lisää löylyä. ”Suomen tihein rautatieverkosto on täällä ja Haminan-Kotkan satamaan reilun puolen tunnin matka. Tämä on oikeastaan rautateiden ja satamien keskus Suomessa.”

Eurooppalaisessa vertailussa, jossa oli mukana 300 logistiikkakeskusta, Kouvola sijoittui sijalle 32. Pohjoismaissa ja Baltiassa Kouvola oli ykkönen.

Toikan mukaan Timo Aron mallinnus vahvistaa sen, että Kouvolalla on kasvupotentiaalia. ”Se osoitti laskennallisin perustein sen tosiasian, että Kouvola on Suomen logistinen keskus ja sitä me tuomme esiin vielä voimakkaammin”, Toikka sanoo.

Valtio on päättänyt hakea ­EU:lta tukea Kouvolan rautatie- ja maantieterminaalille, joka mahdollistaa jopa kilometrin pituisten junien lastauksen yhdessä laiturissa. Sitä suunnitellaan Kiinan-suunnan kuljetuksia varten. Suunnittelurahaa EU:lta on jo saatukin.

”Valtiokin näkee Kouvolan alueen Suomen tuonnin ja viennin näkökulmasta merkittävänä alueena.”

Toikan mukaan pääkaupunkiseudun läheisyys ja asumisen hinta ovat Kouvolan valtteja. Kymenlaakson hallinnollinen keskus kaupunki jo on, ja yhteinen tahto maakunnassa on, että sellaisena Kouvola myös pysyy. Kouvola houkuttelee myös uutta tuomioistuinvirastoa itselleen.

Kouvolan alueen vaikutuspiirissä ovat niin Lahti, Lappeenranta kuin Kotkakin. Mikkelin seutu suuntautuisi sekä Kouvolaan että Jyväskylään.

Kouvolan nousu koko Kaakkois-Suomen keskukseksi on yllättävä ajatus, koska Kaakkois-Suomen maakunnat eivät ole ennen suunnitelleet tekevänsä yhteistyötä keskenään.

Väestöltään paljon suurempi Lahti on nopeiden yhteyksien vuoksi enemmän pääkaupunkiseudun vaikutuspiirissä. Sairaanhoidon erityisvastuualuejaossa sitä on revitty niin Helsinkiin kuin Tampereelle.

Päijät-Hämeen keskuskaupunki Lahti menettäisi Timo Aron malleissa asemansa maakunnan keskuskaupunkina Kouvolalle. Lahdessa ajatusta pidetään ennenkuulumattomana. Onhan Lahti selvästi isompi ja suuntautuu vahvasti pääkaupunkiseudulle.


Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta pitää kuitenkin muilta osin Aron pohdiskelua arvokkaana. Hänen mielestään on hyvä, että uskalletaan esittää sellaistakin reformia, joka voisi johtaa mielekkäämpään lopputulokseen kuin hallituksen ajama 18 maakunnan malli.

Myllyvirta näkee, että 18 maakunnan mallissa maakuntia on niin monta ja kokoerot niin suuret, että paikallisen ja aluehallinnon välistä työnjakoa on mahdotonta saada mielekkääksi.

”Jos maakuntia olisi 5–7, niille voisi rakentaa mielekkään toimenkuvan, jolloin myös kuntien ja kaupunkien roolit olisivat toimivat ja niiden rooli olisi vahvempi”, Myllyvirta toteaa.

Päijät-Häme on sote- ja maakuntauudistusta koskevassa lausunnossaan esittänytkin harvempaa maakuntajakoa.

Myllyvirta toteaa, että isojen maakuntien mallissa keskuskaupungilla eli käytännössä maakuntavaltuuston kokoontumis­osoitteella olisi vähemmän merkitystä kuin nykyisin. Harvempi maakuntajako olisi hänestä yksinkertaisesti rationaalisempi.

”Tämän 18 maakunnan mallin ainut perustelu on jatkuvuus. Nykymaakunnat eivät suunnitellun maakuntahallinnon tarkoitukseen sovi, mutta ne on yksinkertaisuuden vuoksi valittu”, Myllyvirta sanoo.

Lahden kaupunginjohtaja muistuttaa, että Lahti suuntautuu vahvasti pääkaupunkiseudulle, mutta viime aikoina yhteistyö myös Kymenlaakson suuntaan on korostunut. Uudenmaan liitonkin selvityksen mukaan tärkeimmät valtakunnalliset yhteysväylät ovat Helsinki-Hämeenlinna-Tampere ja Helsinki-Lahti-Kouvola.

Karttaharjoituksilla on tarkoitus tuoda uutta näkökulmaa tulevaisuuden aluerakenteeseen. ”Jos ulkopuolinen miettii aluerakennetta tulevaisuuden kannalta kestävällä tavalla, toiminnallisuuden ja saavutettavuuden kannalta, aluerakenne olisi erilainen”, Aro sanoo.

Hän huomauttaa, että toiminnallinen keskustelu on jäänyt taustalle, kun on puhuttu vain maakuntien lukumäärästä. Pitäisi mennä tieto edellä.

”Isoja uudistuksia ei tehdä tämän ajan tarpeisiin, vaan tulevaisuuden tarpeisiin.”

Väestö ja tieverkko ovat ne muuttujat, joiden perusteella tulkintoja voidaan tehdä. Yhteyksien merkitys korostuu entisestään, koska väestö keskittyy sinne jossa on sujuvat yhteydet.

Tutkijat valitsivat 12 maakunnan mallin vaihtoehdoksi, koska se on ollut poliittisessa keskustelussa mukana. 7 maakuntaa taas on eräänlainen äärivaihtoehto.

He kokeilivat myös miltä 18 maakunnan jako näyttäisi heidän mallinnuksensa mukaan. Aron mukaan se muistutti aika paljon reaalitilannetta. Etelä- ja Länsi-Suomessa mallinnus noudatti hyvin nykyisiä maakuntarajoja.

Jos Suomessa olisi 12 maakuntaa, nykyisistä maakunnista kuusi lakkautettaisiin: Kainuu, Etelä-Pohjanmaa, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Etelä-Savo ja Etelä-Karjala.

”Se olisi mielenkiintoinen kokonaisuus. Siinä on alueita, jotka ovat yks yhteen nykyisten kanssa ja maakuntia jotka joutuvat monen alueen osaksi”, Aro sanoo.

Maakuntakeskuksiksi jäisivät Helsinki, Turku, Kouvola, Pori, Tampere, Jyväskylä, Joensuu, Vaasa, Kuopio, Kokkola, Oulu ja Rovaniemi.

Uusimaa, Varsinais-Suomi, Satakunta ja Lappi noudattavat 12 maakunnan mallissa hyvin paljon nykyisiä maakuntarajojaan.

Sen sijaan kainuulaiset suuntautuisivat sekä Oulua että Kuopiota kohti. Keski-Pohjanmaa laajenisi kohti pohjoista ja nykyinen Etelä-Savon maakunta pirstoutuisi peräti neljän uuden maakunnan alueelle.


7 maakunnan mallissa maakuntakeskukset olisivat Helsinki, Turku, Kouvola, Tampere, Kuopio, Seinäjoki ja Oulu.

Pohjanmaalla Vaasa ja Kokkola menettäisivät statuksensa Seinäjoelle.

Pohjanmaalla on pysyviä jännitteitä maantieteellisessä suuntautumisessa. Keski-Pohjanmaa on hakenut paikkaansa Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan välissä. Sairaanhoidon erityisvastuualuejaossa se nojaa Ouluun.

Seinäjoki ja Vaasa ovat nahistelleet sote-palvelujen pääkallopaikasta Pohjanmaalla. Seinäjoki on viemässä voiton, koska se saa laajan päivystyksen statuksen keskussairaalalleen.

Seitsemän maakunnan mallissa Pohjanmaa muotoutuu aivan Vaasan vaalipiirin näköiseksi. Siinä nykyiset Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa ovat yhdessä.

”Kaakkois-Suomen” maakunta säilyisi tässäkin mallissa ja Kouvolan kaupunki sen keskuksena.

Hallituksen aluehallintouudistusta on arvosteltu siitä, että varsinkin sote-palvelujen järjestämisen kannalta maakunnat ovat liian erikokoisia. Suurimman maakunnan eli Uudenmaan väkiluku on yli 1,6 miljoonaa ja pienimmän Keski-Pohjanmaan 69 000.

Sekä 12 maakunnan että 7 maakunnan mallissa väestö olisi hieman tasaisemmin jakautunut kuin nykytilanteessa.

7 alueen mallissa uudet maakunnat olisivat Uuttamaata lukuun ottamatta 450 000–900 000 asukkaan kokoisia, eli Aron mukaan optimaalisia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maakunnat
 • Aluehallintouudistus
 • Maakuntauudistus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  4. 4

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  5. 5

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  6. 6

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  7. 7

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  8. 8

   Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”

  9. 9

   Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”

  10. 10

   Maapallo lämminnyt ennätyskuumaksi – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  2. 2

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  5. 5

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  9. 9

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  10. 10

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle
  3. Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista
  4. Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”
  5. Tunti sitten
  6. Puutavarajuna törmäsi kiskoille jumittuneeseen autoon Pieksämäellä
  7. Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”
  8. Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”
  9. 2 tuntia sitten
  10. Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?
  11. Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille
  12. Rasvakattilassa posahtanut keitos toi tulipalloja helsinkiläisen pariskunnan asuntoon – Paineisku hajotti ikkunat ja oven
  13. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  14. Näytä lisää