Valikko
Kotimaa

Samassa verkko-osoitteessa voi hoitaa muutto­ilmoituksen ja hakea ajokorttia – uudistus tuo kaikki julkiset palvelut yhden kirjautumisen taakse

Uudistetussa suomi.fi-palvelussa syyskuussa käyttöön tuleva sähköinen postilaatikko on iso edistysaskel, ja ensi vuonna sivuston kautta pääsee yhdellä kirjautumisella kaikkiin julkisiin palveluihin.

Tätä on odotettu. Suomalaisille on luvattu toimivia sähköisiä palveluja ainakin 15 vuotta. Useita toimivia palveluja onkin syntynyt.

Terveystiedot yhteen kokoavasta omakanta -palvelusta ja sähköisestä reseptistä on tullut alkuvaikeuksien jälkeen osa kansalaisten arkea. Ne ovat houkutelleet monet ikäihmisetkin sähköisten palvelujen käyttäjiksi.

Kelan ja verottajan palvelut ovat keränneet kiitosta ja palkintoja helppokäyttöisyydestä. Osalla kunnista on hyvät sähköiset palvelut.

Mutta paljon on ollut myös haparointia. Kansalaisportaali suomi.fi on tähän asti ollut vain sekava kokoelma linkkejä erillisiin palveluihin vailla sen suurempaa lisäarvoa.

Nyt on vihdoin syntymässä jotain enemmän. Heinäkuun alusta alkaen suomi.fin kautta on päässyt yhdellä kirjautumisella hoitamaan vaikkapa muuttoilmoituksen tai hakemaan ajokortin. Sivusto on tosin yhä varsin sekava, eikä etsimäänsä palvelua löydä ihan helposti.

Suurin edistysaskel lienee syksyllä käyttöön otettava sähköinen postilaatikko, jota voi käyttää myös mobiilisovelluksella. Tulevaisuudessa kaikki viranomaisten viestit tulevat sinne. Palvelu myös muistuttaa maksujen tai hakemusten määräpäivistä.

Etenkin ikääntyvälle väelle hyvä uutinen on suomi.fin valtakirjapalvelu. Palvelussa voi antaa läheiselle valtakirjan omien asioiden hoitoon silloin kun ei jostain syystä itse pysty.

Kiinnostus ja tarve vetävät nettiin


Palvelukoti Sofiassa Helsingin Laajasalossa harva asukas käyttää nettiä, mutta tässä huushollissa heitä on kaksi.

Kahdeksankymppiset Pertti Rissanen ja Margareta Habekost hoitavat tietokoneella muun muassa laskujen maksamisen ja sähköpostin käytön.

Työnjako on kuitenkin selvä. Rissanen on pariskunnasta taitavampi tietokoneen kanssa, Habekost suhtautuu epäilevämmin.

”Laskut maksan itse, mutta sitten kun on julkisia asioita niin pyydän: Pertti, voitko auttaa”, Habekost sanoo.

Kun julkisia palveluita kootaan suomi.fihin, Rissanen miettii, poistuvatko eri viranomaisten nykyiset verkkosivustot.

Kaikki sivustot jatkavat entiseen tapaan suomi.fistä huolimatta, vakuuttaa Janne Viskari Väestörekisterikeskuksesta. Niille vain pääsee myös suomi.fin kautta ja jatkossa yhdellä kirjautumisella.

”Jos on tottunut käyttämään vaikka kunnan palvelua, sinne pääsee ihan samalla lailla kuin nytkin”, Viskari sanoo.

 

”Minulla on huoli, että täytyy oppia ja pysyä mukana.”

Joidenkin valmisteilla olevien kokonaan uusien palvelujen käyttöliittymä saattaa kuitenkin tulla suoraan suomi.fihin. Tällainen voi olla esimerkiksi kansallinen tulorekisteri, jossa palkansaajien tulot näkyvät reaaliaikaisesti.

Rissanen käyttää terveydenhuollon omakanta-palvelua, johon on koottu muun muassa lääkärien lausunnot, laboratoriokokeet ja lääkereseptit. Rissanen myös lukee netistä uutisia ja katsoo Ylen areenasta aamu-tv:n keskusteluja.

Rissanen sanoo, että hänellä on kaksi näkökulmaa aktiiviseen tietokoneenkäyttöönsä.

”Minulla on huoli, että täytyy oppia ja pysyä mukana. Ettei ole ihan toisten armoilla. Toisaalta olen jossain määrin kiinnostunutkin”.

Myös Habekost ajattelee, että kehitys on menossa verkkoon. Hän kuitenkin arvostaa palveluissa ihmiskontaktia. ”Henkilökohtainen elävä kontakti on aina eri asia kuin tietokone.”

Tästä suomi.fi-palvelujen kehittämisestä vastaava Viskari on samaa mieltä. Hänen mukaansa ei ole mitään yhtä palvelumallia, joka sopisi kaikille. Siksi asiointi puhelimessa tai palvelutiskillä on mahdollista jatkossakin.

Ikäihmisten kannalta hyödyllinen ominaisuus on suomi.fin kautta annettava sähköinen valtakirja. Se tulee käyttöön vuoden loppuun mennessä.

Sillä voi valtuuttaa haluamansa henkilön hoitamaan omia asioitaan sähköisissä palvelukanavissa. Valtuutus annetaan jokaiselle palvelulle erikseen.

Esimerkiksi kaukana asuva sukulainen voi antaa omaiselleen valtuutuksen suomi.fin kautta ja omainen voi noutaa apteekista lääkkeet ja tuoda ne sukulaiselleen. Paperista valtakirjaa ei enää tarvita.

Rissanen uskoo sähköisen valtakirjan olevan kätevä, mutta sanoo, ettei se ole vielä tullut ajankohtaiseksi.

Samalla hän miettii, mahtaisivatko kaikki tarvittavat asiat lopulta löytyä verkosta, mikäli tarvetta sähköiselle valtakirjalle joskus tulisi.

”Jos voisin, tekisin kaiken vain netissä”


”Kunhan asiat hoituvat mahdollisimman nopeasti ja yksinkertaisesti.”

Näin teekkariopiskelija Noora Nurminen vastaa kysymykseen, voisiko hän ajatella hoitavansa opintotukiasiansa suomi.fi-sivuston kautta.

Kun tamperelainen Nurmisen perhe asioi verkon julkisissa palveluissa, eniten käytössä ovat Kela ja kirjasto. Esimerkiksi asumistukiasioita on pyöritelty tämän vuoden puolella, Mikko Nurminen kertoo.

Digitaalisten palvelujen johtaja Janne Viskari Väestörekisterikeskuksesta arvioi, että suomi.fi-sivustosta voi olla eniten hyötyä juuri nuorille vanhemmille, joiden voi olla vaikea ehtiä päivällä hoitamaan asioita.

Kun Nurmiset kolme vuotta sitten ostivat auton, heidän piti käydä kiikuttamassa rekisteröintipaperit katsastuskonttoriin. Nyt auton omistajanvaihdoksen voi ilmoittaa sähköisesti suoraan suomi.fin kautta.

Käytännössä kyse on siitä, että yhdellä kirjautumisella suomi.fissä voi käyttää myös autojen rekisteröinnistä vastaavan viranomaisen Trafin palveluja.

Pian kansalainen saa kaikkien viranomaisten viestit yhteen paikkaan, kun suomi.fin viestipalvelu käynnistyy syksyllä.

Tavoitteena on, että sähköiset viestit korvaisivat vähitellen paperipostin. Kenenkään ei silti ole pakko luopua paperikirjeistä. Ne tulevat jatkossakin, ellei itse ilmoita haluavansa vain sähköisiä viestejä.

Nurmiset ovat eteviä netinkäyttäjiä, mutta Noora Nurminen on silti halunnut Kelan lähettävän viestit postissa kotiin. Hän on halunnut pitää kiinni kirjepostista, jotta saisi tiedon, kun Kelalla on asiaa.

Suoraan kännykkään voi saada tulevaisuudessa ilmoituksen sähköisten viestien saapumisesta ja erilaisista määräpäivistä. Viskari uskoo, ettei Noora Nurminen jäisi kaipaamaan kirjeitä, jos hän ryhtyisi käyttämään suomi.fin mobiilisovellusta.

”Myös verohallinto voisi olla mielenkiintoinen osa suomi.fitä”, Mikko Nurminen ideoi. Verottajan palvelut onkin tarkoitus yhdistää sivustoon.

Parin vuoden päästä voi olla todellisuutta, että verottaja lähettää ennakonpidätysprosentit viestinä suomi.fin kautta, Viskari kertoo. Ennen sitä pitää vielä odottaa verohallinnon it-uudistusta ja kansallista tulorekisteriä. Molempien pitäisi olla valmiita vuonna 2019.

Suomi.fi kokoaa yhteen paikkaan kaikki ne tiedot, mitä eri viranomaisilla on kansalaisesta. Nurmiset toivovat, että tieto alkaisi samalla kulkea nykyistä paremmin viranomaisten välillä.

Noora Nurminen pitäisi hyvänä, että Kela saisi suoraan tiedon, jos asumistukea hakenut ihminen muuttaa.

”Viranomaiset, teillä on omissa rekistereissänne kaikki tiedot, katsokaa sieltä”, Mikko Nurminen sanoo.

Kun Mikko Nurminen viime vuonna perusti ohjelmistoalan yhtiön, hän tulosti vaadittavat lomakkeet netistä ja lähetti ne postissa. Tulevaisuudessa tämäkin voi onnistua suomi.fin kautta. Sivusto laajenee vähitellen myös yrittäjien palveluihin.

”Jos voisin, tekisin kaiken vain netissä”, Mikko Nurminen sanoo.

Korjaus 18.7. klo 6.20: Trafin palveluihin pääsee suomi.fin kautta yhdellä kirjautumisella jo nyt, ei vasta ensi vuonna, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Poiminta

Muun muassa nämä asiat löydät uudesta suomi.fi:stä


 Pääset jo nyt yhdellä kirjautumisella useimpiin julkisiin palveluihin.

 Voit tarkistaa, mitä tietoja sinusta on viranomaisten rekistereissä, kuten kiinteistötiedot tai rikosrekisterin.

 Syksyllä jokaiselle suomalaiselle tulee sähköinen postilaatikko, johon kaikki viranomaisten viestit tulevat. Postilaatikkoa voi käyttää mobiilisovelluksella. Viestit saa halutessaan yhä kirjeenä.

 Palvelussa voi antaa toiselle henkilölle valtakirjan hoitaa omia viranomaisasioita. Tämä osa tulee käyttöön vuodenvaihteeseen mennessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Julkiset palvelut
 • Digitalisaatio
 • Byrokratia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  3. 3

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  4. 4

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  5. 5

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  6. 6

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan

  7. 7

   Trumpin entinen kampanja­päällikkö yhteistyöhön Venäjä-tutkinnan kanssa – Valkoisen talon viestintä­johtaja: ”Jos vuodot jatkuvat, minun on annettava potkut kaikille”

  8. 8

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  9. 9

   Palkkaus on poliittista ja sukupuolittunutta – vielä 70-luvulle tultaessa ajateltiin, että naisille tulee maksaa vähemmän palkkaa kuin miehille

  10. 10

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  7. 7

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ainakin 17 kuollut kerrostalon romahdettua Intian Mumbaissa
  3. Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa
  4. Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan
  5. Aitajuoksun nuorten EM-mitalisti Viivi Lehikoinen hätkähdytti rajulla ennätys­parannuksellaan – ”Raainta lajiharjoittelua ei ole tehty kuin parit treenit”
  6. Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia
  7. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  8. Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi
  9. Tunti sitten
  10. Suomeen ensimmäistä kertaa saapuva suorapuheinen laulaja Beth Ditto: ”Amerikassa empatia on vaihtunut täydelliseen sosiopatiaan”
  11. Suomi pehmentää Putinin vierailua Punkaharjun maisemilla, mutta Venäjän presidentti suhtautuu pehmeään valtaan kuten kansalais­järjestöihin – vihamielisesti
  12. Terveystiedon googlaus on niin helppoa, että yhä useampi pelkää sairastavansa jotain vakavaa – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista
  13. Näytä lisää