Kotimaa

Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

Krp:n mukaan sairaalassa olevan epäillyn lisäksi poliisi on ottanut kiinni muitakin ihmisiä. Poliisi selvittää, onko heillä tekemistä tapahtumien kanssa.

Tässä jutussa on kerrottu viimeisimmät tiedot Turun puukotuksista lauantaiaamupäivään kello 11 mennessä. Juttua ei enää päivitetä. Viimeisimmät tiedot löytyvät nyt tästä jutusta.

Poliisi epäilee myös terrorismin liittyvän Turun puukotuksiin. Asiasta kertoi ensin Yle.

Turun puukotusten tutkinta on jatkunut tiiviisti läpi yön, kertoo keskusrikospoliisi (krp) Twitterissä. Tutkintaan osallistuu krp:n mukaan useita viranomaisia ja poliisi tekee kansainvälistä yhteistyötä asioiden selvittämiseksi. Poliisi tiedottaa tapauksesta seuraavan kerran tiedotteella kello 11 ja tiedotustilaisuudessa kello 14.

Poliisi on lähes varma eilisten Turun puukotusten epäillyn tekijän henkilöllisyydestä. HS:n tietojen mukaan asiaa varmistetaan vielä sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Poliisi tiedotti myöhään illalla, että epäilty on ulkomaalaistaustainen, nuorehko mieshenkilö, joka on sairaalassa hoidettavana. Poliisi pysäytti hänet ampumalla reiteen.

Puukotukset tapahtuivat Kauppatorilla ja Puutorilla perjantaina iltapäivällä. Poliisi sai hälytyksen kello 16.02 ja epäilty mies saatiin kiinni vain kolme minuuttia hälytyksen jälkeen.


Kahdeksan yhä sairaalahoidossa

Poliisi tarkensi iskun uhrilukua perjantain ja lauantain välisenä yönä. Poliisin mukaan kaksi kuoli ja kahdeksan loukkaantui iskussa. Lisäksi teosta epäillyn henkilön kerrottiin olevan sairaalahoidossa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä kertoi lauantaiaamuna Helsingin Sanomille, että puukotuksiin liittyen sairaalahoidossa oli edelleen kahdeksan ihmistä. Heistä tehohoidossa oli edelleen kaksi puukotuksen uhria sekä epäilty tekijä.

”Heillä kaikilla on vakavat vammat. Tilanne on stabiili, mutta tehohoidolle on aiheensa”, Setälä sanoi.

Setälä ei usko, että poliisi olisi pystynyt kuulemaan epäiltyä tekijää vielä yön aikana.

Yksi sairaalahoidossa ollut puukotuksen uhri oli Setälän mukaan päässyt kotiin lauantaiaamuun mennessä. Kaikki sairaalahoitoon tuodut puukotuksen uhrit ovat olleet aikuisia.

Tapausta ei ensin tutkittu terrorismina

Keskusrikospoliisi kertoi perjantai-iltana, että sairaalassa olevan epäillyn lisäksi poliisi on ottanut kiinni muitakin ihmisiä. Poliisi selvittää, onko heillä tekemistä tapahtumien kanssa. Heitä kuullaan tässä vaiheessa epäiltyinä, mutta heidän asemansa voi vielä muuttua. Ylen mukaan poliisilla on ollut ympäri maata operaatioita tapauksen selvittelyyn liittyen ja epäiltyjen kuulustelut ovat alkaneet.

Sisäministeri Paula Risikko (kok) kertoi perjantaina poliisin tiedotustilaisuudessa, että suojelupoliisi selvittää, löytyykö pääepäilty joistain kansainvälisistä rekistereistä.

Tapausta ei alkuun tutkittu terrorismirikoksena, mutta lauantaina aamupäivällä tilanne siis muuttui.

Poliisi myös vahvisti perjantain tiedotustilaisuudessa, että tapahtumapaikalla oli ihmisiä, jotka ajoivat puukottajaa takaa ja yrittivät auttaa uhreja. HS:n haastatteleman silminnäkijän mukaan torille ilmestynyt, pesäpallomailojen kanssa liikkunut miesjoukko olisi ollut auttamassa uhreja ja osa oli lähtenyt tekijän perään.

Myös muut ohikulkijat yrittivät estää hyökkäystä. Yrittäjä Hasan Alazawii loukkaantui yritettyään puuttua puukotukseen. Lue lisää tapauksesta täältä. Lisäksi ruotsalainen mies loukkaantui, kun hän jäi auttamaan puukotettua naista. Lue lisää tapauksesta täältä.

Poliisi pyysi havaintoja pakettiautosta

Länsi-Suomen poliisi tviittasi perjantai-iltana, että poliisi pyytää havaintoja valkoisesta Fiat Ducato -pakettiautosta, jonka rekisteritunnus on OTF-806. Myöhemmin poliisi kertoi saaneensa auton haltuunsa. Auton epäillään liittyvän puukotuksiin.

Auton rekisteritietojen perusteella sen omistaja on mies, jolla on arabiperäinen nimi. Omistajan osoite on kaupungin vuokra-asuntoalueella Varissuolla. HS:n toimittajan käydessä paikalla iltakymmenen jälkeen, talon edessä oli hiljaista. HS:n haastattelema paikalla ollut mies kuitenkin kertoi, että hetkeä aiemmin poliisi oli ollut tutkimassa taloa.

Poliisi kertoi myöhemmin STT:lle, että auton epäiltiin liittyvän epäiltyihin henkilöihin, mutta ei ole kuitenkaan viitteitä siitä, että suunnitelmissa olisi ollut toinen isku esimerkiksi pakettiautolla.

Turun Sanomat kertoo, että myös Pansion vastaanottokeskuksessa kävi perjantai-iltana kahdeksan aseistautunutta poliisia, joista ainakin yhdellä oli konetuliase. Poliisi ei kuitenkaan kommentoinut, liittyikö keskuksessa käynti päivän aiempiin tapahtumiin.

HS:n käydessä vastaanottokeskuksella lauantaiaamuna, lähistöllä partioi yksi poliisiauto ja vartijat kehottivat toimittajaa ja kuvaajaa poistumaan paikalta.


Näin silminnäkijät kuvailevat puukottajan reittiä

Ilta-Sanomien ja Ylen haastattelemien silminnäkijöiden mukaan nuorehko mies puukotti ensimmäistä uhriaan Turun Kauppatorin keskiosassa.

Sen jälkeen hän puukotti uhria auttamaan tullutta ihmistä ja jatkoi juosten kohti Kauppiaskatua ja Maariankatua pitkin Puutorille, missä hän puukotti useaa ihmistä, kertoi silminnäkijä Ylelle. Poliisi ampui epäiltyä Puutorin laidalla.


Poliisi nostanut valtakunnallisesti valmiuttaan

Poliisi kertoi aiemmin Twitterissä nostaneensa tapahtumien vuoksi valtakunnallisesti valmiuttaan. Kaksi poliisipartiota on jalkautunut Helsinki-Vantaan terminaaliin kohotetun valmiuden vuoksi.”Tilanne on poikkeuksellinen, joten on parempi varautua. Valmiutta on nostettu siellä, missä liikkuu paljon ihmisiä kuten yleisötapahtumissa ja Tikkurilan asemalla, jossa poliisi on näkyvästi esillä. Tikkurilasta tullaan lentoasemalle ja siellä on muutoinkin paljon liityntäliikennettä”, kertoo Itä-Uudenmaan apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen HS:lle.

Pääministeri Juha Sipilä tviittasi hallituksen seuraavan Turun tilannetta ja järjestävänsä myöhemmin tänään neuvottelun.Poliisi pyytää silminnäkijöitä ilmoittamaan vihjeensä numeroihin 050 349 9187 ja 050 326 8089.

Turun kaupunki on myös avannut tapahtuneesta järkyttyneille kriisipuhelimen. Kriisiryhmän numero on 02 262 6003


Silminnäkijä: ”Hän puukotti naista useita kertoja”

Turun Kauppatorin tuntumassa sijaitsevilla Vinoparkeilla poikaystävänsä kanssa perjantai-iltapäivänä ollut Reetta Pehkonen todisti Kauppatorilla sattuneen puukotustilanteen.

”Oltiin siinä poikaystävän kanssa ja nähtiin, kun mies ryhtyi riepottelemaan naista siinä torilla. Ensin luulin, että hän oli jotenkin hoitamassa sitä naista, mutta sitten nähtiin että hän puukotti naista useita kertoja kaulaan”, Pehkonen sanoo.

Pehkonen poistui poikaystävänsä kanssa välittömästi autolla paikalta.

Helsinkiläinen Anni Heikkilä kertoo, että tapahtumapaikalla oli vielä iltapäivällä paljon ihmisiä. Hän kuuli huutoa ja osa ihmisistä juoksi sisätiloihin. Myös Heikkilä ja hänen poikaystävänsä hakeutuivat sisälle läheiseen kauppakeskukseen.

Heikkilän mukaan osa ihmisistä oli kauppakeskuksessa selvästi hakemassa suojaa, kun taas osa ihmisistä ei ollut edes tietoisia tapahtuneesta.

”Liikkeiden pitäjät kuulivat tapahtuneesta asiakkailtaan”, Heikkilä sanoo.

Heikkilä ja hänen poikaystävänsä majoittuivat läheisessä hotellissa ja joutuivat sinne päästäkseen menemään Kauppatorin ohi. Heikkilän mukaan vielä tuolloin torilla pyöri paljon ihmisiä, joista osa otti valokuvia vaikka poliisi oli kehottanut ihmisiä välttämään keskustassa liikkumista.

Turkulainen Marco Tammi oli töissä Maariankadun varrella sijaitsevassa toimistossa, kun hän työkaverinsa kanssa kuuli toimiston ulkopuolelta yllättäen laukauksen.

”En nähnyt sitä, kun istuin juuri maitolasin takana, mutta kuulimme laukauksen ja menimme katsomaan. Tien toisella puolella noin 10 metrin päässä oveltamme oli poliisit ja mies, jota oli ammuttu keskivartaloon. Hyvin äkkiä siihen tuli lisää poliiseja ja hälytysajoneuvoja ja tämä mies vietiin ambulanssiin ja paikalta pois. En tiedä miten vakavasti hän oli loukkaantunut.”

Toimisto, jossa Tammi kuuli laukauksen, sijaitsee noin puolen kilometrin päässä Turun Kauppatorilta, jossa puukotus tapahtui. Poliisi ei antanut Tammelle ja muille toimistossa olleille mitään ohjeita siitä, että heidän tulisi pysyä sisällä.

Lue täältä lisää silminnäkijäkertomuksia.

Oletko paikalla? Ota yhteyttä HS:n toimitukseen: sähköpostilla hs.online@hs.fi tai tekstiviestillä 17181.

 

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  5. 5

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  6. 6

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   15-vuotias pidätetty Lontoon happoiskusta epäiltynä – ainakin kuuden kerrotaan loukkaantuneen

  9. 9

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  10. 10

   Suomalainen merikapteeni nai eteläafrikkalaisen seikkailijattaren 82 vuotta sitten ja ajoi sitten laivansa karille Englannin kanaalissa – uusi kirja kertoo romanttisen, traagisen tarinan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  7. 7

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  8. 8

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää