Ärhäkkä suolistobakteeri on tappanut jo kymmenen potilasta

14.12.2007 12:54 | Päivitetty: 14.12.2007 22:10

Vaikeaan suolistobakteerin aiheuttamaan ripuliin on kuollut jo kymmenen potilasta. Clostridium difficile -suolistobakteerin tavallista ärhäkkäämpi 027-kanta on sairastuttanut sata ihmistä muutamassa kuukaudessa.

Bakteeri tarttuu erityisesti iäkkäisiin pitkäaikaispotilaisiin, joilla on useita muita sairauksia. Tartunnat ovat löytyneet pääosin terveyskeskusten vuodeosastoilta sekä pitkäaikaishoitopaikoista eri puolilta Suomea.

Infektiolääkäri, dosentti Veli-Jukka Anttilakertoo, että Husin alueella on tehty tähän mennessä 92 positiivista löydöstä.

”Toistaiseksi isot keskussairaalat kuten Meilahti ovat hyvässä tilanteessa. Sieltä on löydetty vain yksittäisiä tapauksia.”

Suolistobakteeri tarttuu kosketustartuntana erityisesti suihku- ja wc-tilojen kautta. Sitkeä bakteeri myös vastustaa hyvin puhdistusaineita. Osa on saanut taudin vielä uudelleenkin.

Tavallisesta Clostridium difficile -bakteerin aiheuttamasta ripulista 027-kannan virusta ei erota ilman tutkimusta. Usein se aiheuttaa tavallista vakavampia oireita, muttei aina. Anttila kertoo, että bakteeri onkin osoittautunut lievemmäksi kuin ensin pelättiin.

Varsinais-Suomessa bakteeritartunta on varmistettu laboratoriotestein 23 potilaalta, joista yksi on kuollut.

”Nämä ovat marraskuun aikana löytyneitä tapauksia. Niitä voi siis tulla vielä lisää”, erikoislääkäri Ulla HohenthalTurun yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo.

Suolistobakteeri tuottaa toksiinia, joka ärsyttää suolta ja saa aikaan ripulin. Ripulia edeltää aina antibioottihoito.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
--%>