lauantai 23.8.2014 | Signe, Varma  Onnittele e-kortilla

Krp käynnistää esitutkinnan profeetta Muhammedin kuvien julkaisemisesta

14.2.2006 15:48 | Päivitetty: 14.2.2006 21:14

Keskusrikospoliisi epäilee Muhammed-pilakuvia julkaisseita suomaistahoja rikoksesta. Krp kertoi tiistaina aloittavansa esitutkinnan kotimaisilla internetsivuilla julkaistuista kuvista.

Krp ei suoraan sano ketä tutkinta koskee. Kotisivuillaan kuvia on julkaissut muun muassa Suomen Sisu -niminen järjestö. Pilakuvia on myös muilla suomalaissivuilla.

Krp:n apulaispäällikön Tero Kurenmaan mukaan on syytä epäillä, että kuvia julkaisseet ovat rikkoneet uskonrauhaa. Uskonrauhan rikkomiseen voi syyllistyä, jos julkisesti herjaa tai häpäisee jotakin, mitä uskonnollinen yhdyskunta pitää pyhänä. Profeetta Muhammed on muslimeille pyhä hahmo, jonka kuvallinen esittäminen on islamin mukaan kiellettyä.

Kohua herättäneet kuvat ilmestyivät alun perin tanskalaisessa Jyllands Posten -lehdessä.

Suomalaiset lehdet eivät ole kuvia painaneet. Jos ne niin tekisivät, poliisi laajentaisi Kurenmaan mukaan tutkintaa myös lehtiin.

Kuvat on julkaistu kymmenissä eurooppalaisissa lehdissä ja nettisivuilla.

Kurenmaa korostaa, että Krp:n tehtävänä on ainoastaan selvittää asian faktat. Tutkittavana on esimerkiksi, ketkä kuvia ovat julkaisseet ja onko ne julkaistu loukkaamistarkoituksessa.

”Tuomioistuimen ratkaistavaksi aikanaan jää, kuuluuko kuvien julkaisu sallitun sananvapauden piiriin vai täyttyvätkö uskonrauhan rikkomisen tunnusmerkit”, hän toteaa.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>