tiistai 2.9.2014 | Sinikka, Justus  Onnittele e-kortilla
UUTISANALYYSI

WinCapitan ympärille kutoutui salaliittoteorioiden verkko

14.3.2009 0:22

Erilaiset salaliittoteoriat jylläävät WinCapitan poliisitutkinnan ympärillä. Keskusrikospoliisin (krp) julkisuuteen kertomat todisteet eivät vakuuta kaikkia.

Netin keskustelupalstoilta ja blogeista voi lukea erilaisia versioita siitä, miten sisäministeriö tai keskusrikospoliisi yrittää pimittää tietoja siitä, että sijoitusklubin toiminta olikin laillista.

Lisäksi krp:n tiedotuslinjaa on kritisoitu. Kriitikoiden mukaan toisaalta tiedottaminen on ollut liian niukkaa ja toisaalta WinCapitaan sijoittaneet on leimattu esitutkintavaiheessa rikollisiksi.

Asiasta on kirjelmöity kansanedustajille, tehty rikosilmoitus ja kantelu oikeuskanslerille.

Sijoitusklubin ympärillä alkoi velloa kunnolla syksyllä 2007. Sisäministeriön arpajais- ja asehallintoyksikön päällikkö Jouni Laiho kertoo, että heille tulvi yhteydenottoja klubiin liittyen. Ihmiset halusivat tietää, uskaltaako WinCapitaan sijoittaa.

Yksikkö teki asiasta selvityksen ja kertoi julkisuuteen, että klubin toiminta on mahdollisesti lain vastaista.

Samaan aikaan viranomaiset pitivät palavereja ja tulivat siihen tulokseen, että asian selvittäminen kuuluu krp:lle.

Krp alkoikin syksyllä tehdä alustavaa tiedustelua WinCapitan toiminnasta. Varsinainen esitutkinta käynnistyi maaliskuussa 2008, kun klubin toiminnasta tehtiin rikosilmoituksia ja niin sanottu syytä epäillä -kynnys muutenkin ylittyi. Aiemmin samassa kuussa WinCapitan verkkosivut olivat kadonneet netistä.

Esitutkinnan edetessä krp on kertonut julki joitakin todisteita:

Mitään viitteitä valuuttakaupasta ei ole löytynyt. Poliisilla on hallussaan asiakirja, jossa pääepäilty Hannu Kailajärvi kertoo toiminnan olevan petollista.

Muutama ihminen on kuulusteluissa sanonut, että Kailajärvi on kertonut heille toiminnan olevan petollista.

Lisäksi Kailajärvi on itse kuulusteluissa kertonut, että WinCapita ei ole saanut tuottoja valuuttakaupoista ja että sen varat muodostuvat vain jäsenten rahasuorituksista.

Perjantaina krp tiedotti, että esille ei ole tullut näyttöä siitäkään, että kukaan olisi antanut millekään ulkopuoliselle taholle toimeksiannon suorittaa valuuttakauppaa WinCapitan varoilla tai hyväksi.

Lisää tietoa on ollut toimittajienkin turha inttää, vaikka toki sitä on yritetty. Toimittajat käyvät samaa kissahiirileikkiä poliisin kanssa jatkuvasti.

Syynä on se, että lain mukaan esitutkintaa koskevat asiakirjat ovat aina pääsääntöisesti salassa pidettäviä esitutkinnan ja syyteharkinnan aikana. Tutkinnanjohtaja voi kuitenkin tiedottaa esitutkinnan etenemisestä valitsemallaan tavalla, niin ettei se vaaranna tutkintaa.

Rikostarkastaja Maria Vuorivirta-Heikkinen krp:stä kertoo, että WinCapitan tutkinnasta on tiedotettu niin, että sijoittajat saisivat riittävät tiedot harkita, onko rikosilmoituksen teko tarpeen omalta osalta.

Muuten tiedottamista rajoittaa Vuorivirta-Heikkisen mukaan se, että tutkinta on vielä kesken ja paljon ihmisiä on kuulematta. Lisäksi tiedottamista rajoittaa pääepäillyn oikeusturva.

Yksi selvä kritiikin paikka tiedottamisesta kuitenkin löytyy – olisiko sisäministeriön varoituksen jälkeen pitänyt tehdä paremmin selväksi, että krp vasta selvittää asiaa?

Monet WinCapitaan sijoittaneet tulkitsivat hiljaisuuden niin, että ministeriö oli väärässä ja sijoittivat lisää rahaa klubiin.

Toisaalta, jos tiedustelutoimien aloittamisesta toitotetaan julkisuuteen, saattaa asian selvittäminen vaikeutua.

Mitä sitten pitäisi tehdä klubiin vilpittömässä mielessä sijoittaneen kansalaisen, joka ei tiedä, onko esitutkinnassa uhrin vai epäillyn asemassa?

Täysin huono vaihtoehto ei olisi olla yhteydessä poliisiin. Netin keskustelupalstoilta relevantteja vastauksia ei ainakaan löydä.

Rikosilmoituksen voi tehdä, vaikka olisi jäänyt voitollekin, jos on luullut sijoittaneensa lailliseen toimintaan.

On hyvä muistaa myös, että epäillyn asema jossain vaiheessa esitutkintaa ei vielä tarkoita sitä, että epäillylle napsahtaisi syyte, saati tuomio.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>