tiistai 2.9.2014 | Sinikka, Justus  Onnittele e-kortilla

Barroso on huolissaan europessimismin leviämisestä

20.7.2006 20:10

REIJO HIETANEN

Olli Rehn, José Manuel Barroso, Matti Vanhanen ja Paavo Lipponen ottivat kantaa EU:n tulevaisuuteen torstaina.

Olli Rehn, José Manuel Barroso, Matti Vanhanen ja Paavo Lipponen ottivat kantaa EU:n tulevaisuuteen torstaina.

PORI. Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso kaipaa solidaarisuutta unionin yhteistyön syventämiseksi. Barroson mukaan ulkopolitiikka on yksi alue, jossa koko Euroopan pitäisi etsiä yhteistä linjaa, jotta unionin vaikutusvalta kasvaisi suhteessa muihin.

Barroso myös nosti EU-kansalaisten turvallisuuden pääkohdaksi kartoittaessaan tulevaisuuden haasteita torstaina Porissa Suomi Areena -keskustelupaneelissa.

"Rikollisuudella ja terrorismilla ei ole rajoja, joten EU-maiden pitää toimia yhä enemmän yhdessä näiden asioiden ratkaisemisessa", Barroso sanoi.

Hän myös kritisoi turvallisuuskysymyksissä kansallisen päätöksenteon hitautta ja hajanaisuutta.

Barroso kehui Suomen puheenjohtajakaudellaan esiin nostamaa avoimuuden periaatetta. Hän peräänkuulutti edelleen käytännönläheisempää Eurooppaa. Hallitusten väliset takahuonesopimukset pitää unohtaa.

"Euroopan unionin pitää tehdä päätöksiä mahdollisimman lähellä kansalaista. EU-tasolla pitää päästä eroon ylimääräisestä sääntelystä, jotta kansalaisten luottamus saavutetaan."

Barroso kehotti jäsenmaiden poliitikkoja välttämään populismia, jonka mukaan kaikki huono lainsäädäntö tulee Brysselistä.

"Usein byrokratian syy onkin todellisuudessa jäsenmaiden hallinnossa."

Europessimismin ja kyynisyyden viimeaikaista lisääntymistä ei Barroso sulata. Hän hakee yhteisvastuuta jokaiselta EU:n kansalaiselta.

"Ei kaikkea vastuuta voi laittaa Brysseliin. EU ei ole luotu Brysseliä varten, vaan EU on yhtälailla Porissa ja Helsingissä."

Komission puheenjohtaja onkin etsimässä lähempää yhteistyötä kansallisten parlamenttien kanssa.

Perustuslaillisen sopimuksen uusi tuleminen on Barroson mukaan pakkorako. Päätöksenteko tarvitsee uudistuksia ja hän toivoo, että vuoden 2008 aikana sopimuksessa viimeistään päästään eteenpäin. "Emme aio halvaantua kuitenkaan sitä ennen", hän julisti puhujapöntöstä.

Bulgarian ja Romanian jäsenyysneuvotteluiden hän toivoo päättyvän onnellisesti jo Suomen kaudella.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>