lauantai 23.8.2014 | Signe, Varma  Onnittele e-kortilla

Elämänkatsomustiedon kokeessa väärä Picasson Guernica

21.3.2007 16:55

Ylioppilaskirjoituksissa julkaistiin tämä väärä kuva Picasson Guernicana.

Ylioppilaskirjoituksissa julkaistiin tämä väärä kuva Picasson Guernicana.

Tarkkasilmäisimmät hämmästelivät keskiviikkona oudonnäköistä taidekuvaa elämänkatsomustiedon kokeessa. Kuvan alla luki Pablo Picasso, Guernica, 1937, mutta yksityiskohdat paljastavat, ettei kyseessä ole alkuperäinen teos, vaan ilmeisen tuore muunnelma. Muun muassa lippalakki ja pelipaidat ovat toisen "taiteilijan" kynänjälkeä.

"Virhehän se on. Kuvat ovat valitettavasti menneet jossakin vaiheessa sekaisin", päättelee ylioppilastutkintolautakunnan elämänkatsomustiedon jaoksen puheenjohtaja, ylitarkastaja Pekka Elo.

"Niin sokea sitä on. Olenhan minä näitä oikolukenut ja katsellut, mutta huomasin erot vasta äsken, kun kuvataidelukion opettaja lähetti asiasta sähköpostia", Elo kertoo.

Elo ei vielä keskiviikkona osannut sanoa, miten juuri Wizznutzz-sivuston "koripalloversio" eli Aubernica on valikoitunut kokeen kuvitukseksi.

Yksi selitys on se, että verkosta on etsitty tarpeeksi suurta kuvaa.

Elon mukaan väärällä kuvalla ei ole vaikutusta tehtävänantoon tai arvosteluun. Virheen huomaamisesta ja sen pohdiskelusta voi saada Elon mukaan lisäpisteitä.

Tehtävässä tuli pohdiskella, voiko taide tai pitääkö taiteen lisätä ihmisen onnellisuutta? Kysymys jatkui: "Voidaanko kuvitella, että on olemassa hyvää taidetta, joka vähentää ihmisen onnellisuutta? Käytä hyväksesi taideaineiden opintojasi."

Väärän Guernican lisäksi virikkeinä oli kaksi muuta synkähköä teosta.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>