tiistai 2.9.2014 | Sinikka, Justus  Onnittele e-kortilla

HS-selvitys: Yliopistot keränneet lahjoituksia 325 miljoonaa euroa

23.6.2011 5:28

Yliopistot ovat saaneet kerättyä yhteensä noin 325 miljoonan euron edestä lahjoituksia pääomiinsa, käy ilmi Helsingin Sanomien kyselystä, joka tehtiin tällä viikolla.

Alun perin yliopistoilla oli aikaa varainkeruuseensa viime vuoden loppuun asti. Syksyllä hallitus päätti antaa puoli vuotta lisäaikaa, koska taloustaantuma hillitsi alkuun tuki-intoa ja lahjoituskulttuuri on Suomessa uutta.

Lisäaika ja loppukiri nostivatkin yhteissummaa noin 35 miljoonalla eurolla vuodenvaihteesta. Ja lisääkin on vielä joillakin yliopistoilla tulossa, sillä määräaika päättyy kesäkuun lopussa.

Säätiöyliopistojen pääomat ovat omaa luokkaansa. Aalto-yliopiston tuli säädekirjansa mukaan kerätä yksityistä rahaa 200 miljoonaa euroa saadakseen valtiolta 500 miljoonan vastinrahan.

"Kyllä se on tehtävissä, muutama isompi kokonaisuus on vielä neuvottelussa", arvioi varainhankintapäällikkö Jyri Tawast Aalto-yliopistosta keskiviikkona, jolloin "varmoja" lahjoituksia oli kasassa 187 miljoonaa euroa.

Toisella säätiöyliopistolla, Tampereen teknillisellä yliopistolla, lahjoituksia on nyt 38 miljoonaa 50:stä, mutta sillä on myöhemmän liikkeellelähdön takia aikaa tämän vuoden loppuun.

Muista eli julkisoikeudellisista yliopistoista keräyssummien kärjessä ovat Helsingin yliopisto 17,5 miljoonalla, Svenska Handelshögskolan eli Hanken 14,8:lla ja Åbo Akademi 13,2 miljoonalla eurolla.

Turun ja Oulun yliopistoilla on kutakuinkin yhtä paljon eli 11,5 miljoonaa euroa.

Osalla yliopistoja varainhankinta jatkuu vastakin, vaikka heinäkuussa kerätyistä varoista ei enää valtio maksa 2,5-kertaista vastinrahaa.

Sen sijaan hallitusohjelmassa kaavaillaan, että nyt vuoden loppuun voimassa oleva yksityisten ihmisten verovähennysoikeus yliopistolahjoituksista jatkuisi. Oikeus koskee 850–250 000 euron lahjoituksia.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>