lauantai 30.8.2014 | Eemil, Eemeli  Onnittele e-kortilla

Hornetien uudistuksesta jättikulut

2.10.2008 4:52

Antti Johansson / HS

Hornet-lentäjän uusi tähtäinkypärä maksaa keskikokoisen henkilöauton verran.

Hornet-lentäjän uusi tähtäinkypärä maksaa keskikokoisen henkilöauton verran.

Ilmavoimat on käynnistämässä Hornet-hävittäjiensä laajan uudistusurakan toista vaihetta. Tarkoituksena on varmistaa 1995 riviin tulleiden koneiden käyttökelpoisuus yli vuoden 2020 sekä varustaa Hornetit toimimaan alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan.

"Hornet suunniteltiin rynnäkköhävittäjäksi, joka taistelee tiensä kohteelle, pudottaa pomminsa ja taistelee tiensä takaisin", sanoo ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Jarmo Lindberg.

Tähän saakka koneita on käytetty vain Suomen ilmavoimien ainoassa sotienjälkeisessä roolissa, torjuntahävittäjinä, jotka ampuvat alas vihollisen lentokoneita. Nyt Horneteista tehdään myös rynnäkkökoneita asentamalla niihin pommeja, liitopommeja ja ilmasta maahan -ohjuksia.

Se maksaa maltaita. Kaksivaiheisen prosessin ensimmäinen osa, MLU 1 maksaa 325 miljoonaa euroa. MLU 2:n tarkkoja kustannuksia ei tiedä kukaan, koska kaikkia laitevalintoja ei vielä ole tehty. Ilmavoimissa arvellaan kuitenkin, että kakkosvaihe maksaisi ohjuksineen 1,3 miljardia.

Kokonaissumma nousisi näin 1,625 miljardiin. Se tekisi uusimistyöstä Suomen rauhanajan historian toiseksi suurimman asekaupan Hornetien alkuperäisen hankinnan jälkeen. 64 konetta maksoivat kolme miljardia euroa.

MLU-rahoilla saadaan entistä suorituskykyisempiä koneita ja vähän lisää tehokasta käyttöaikaa. Viimeisenkin koneen koko uusimistyö valmistuu Patrialta 2015.

Viisi vuotta myöhemmin iso osa Horneteista on Lindbergin mukaan elinkaarensa päässä. Jo varaosien saantiongelmat aiheuttavat sen, että koneiden käyttäminen vuoden 2025 jälkeen olisi aikamoinen haaste.

MLU 1:n tavoite on parantaa Hornetin lähitaistelukykyä ilmataistelussa. Merkittävimmät uutuudet ovat kypärätähtäin ja uusi AIM9X Sidewinder-ilmataisteluohjus.

MLU 2:lla on Lindbergin mukaan kaksi tavoitetta. Toinen on ilmasta-maahan- eli rynnäköintikyky, toinen yhteensopivuus Naton järjestelmien kanssa.

Ilmasta-maahan-toimintaa varten hankitaan kolmenlaisia aseita. Yksi on jopa satojen kilometrien päästä laukaistava ohjus. Yhdysvallat ei ainakaan vielä viime vuonna halunnut myydä Suomen haluamia JASSM-ohjuksia. Uusi pyyntö esitettäneen lähiaikoina.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>