perjantai 22.8.2014 | Iivari, Iivo  Onnittele e-kortilla

Hovioikeus: Porvoon kirkkopalo vaaransi 150 ihmisen terveyden

15.5.2007 6:07 | Päivitetty: 15.5.2007 16:51

ITÄ-UUDENMAAN PELASTUSLAITOS

Tuhopoltto tuhosi Porvoon tuomiokirkon kattorakenteet toukokuun lopulla.

Tuhopoltto tuhosi Porvoon tuomiokirkon kattorakenteet toukokuun lopulla.

Helsingin hovioikeus kaksinkertaisti Porvoon tuomiokirkon tulipalon sytyttäjän Kalle Holmin, 19, vankeustuomion kuuden ja puolen vuoden mittaiseksi tiistaina.

Hovioikeus piti Holmin tekoa oleellisesti vaarallisempana kuin Porvoon käräjäoikeus aiemmassa tuomiossaan.

Hovioikeus päätteli todistajalausuntojen perusteella, että kirkkopalon leviäminen suurpaloksi Vanhan Porvoon puutaloalueelle oli jopa todennäköistä.

Palavia laudankappaleita ja paanuja lensi pisimmillään yli kahden kilometrin päähän kirkosta. Yksinomaan yhden lähiasukkaan katolle lensi 50–100 kuumaa kekälettä, jotka asukas itse sammutti.

”Palon leviäminen on saatu estettyä ainoastaan asukkaiden ja palokunnan tehokkaiden sammutustöiden ansiosta, missä työssä asukkaiden työn merkitys on ollut erittäin suuri”, hovioikeus totesi.

Hovioikeuden mukaan välittömällä vaaravyöhykkeellä asui noin 150 ihmistä. Heidän terveytensä tai jopa henkensä oli vakavasti vaarassa.

Kaikkia alueen asukkaita ei onnistuttu herättämään tapahtumayönä.

Kalle Holm on myöntänyt tuikanneensa paperitukon liekkeihin tuomiokirkon räystääseen, jotta kirkon katto syttyisi palamaan. Hovioikeuden mielestä nuorukaisen on täytynyt pitää ”enemmän tai vähemmän todennäköisenä”, että palo leviäisi Vanhan Porvoon alueelle.

Näillä perusteilla Holm sai tuomion törkeästä tuhotyöstä. Tuomio asettui rikoksen rangaistusasteikon keskivaiheille, sillä siitä tuomitaan kahdesta kymmeneen vuotta vankeutta.

Käräjäoikeus piti viime syksynä tekoa törkeän tuhotyön sijasta pelkkänä tuhotyönä. Käräjäoikeuden mielestä palo ei vaarantanut suuren ihmismäärän terveyttä eikä Holm voinut ennakoida, kuinka suureksi palo kehittyy.

Kihlakunnansyyttäjä Petri Vaaja vaati Holmille vähintään seitsemän vuoden vankeustuomiota mutta oli tyytyväinen myös puolta vuotta tätä lyhyempään rangaistukseen.

”Näyttö oli hyvin pitkälle sama hovioikeudessa ja käräjäoikeudessa. Mielestäni hovioikeuden ratkaisu oli ihan kohdallaan ja varsin perusteltu.”

Holmin asianajaja Jouko Pelkonen sanoo, että tuomittu aikoo hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

”Hovioikeuden tuomio on hirvittävän ankara”, Pelkonen sanoo.

Porvoon seurakuntayhtymä oli yksi käräjäoikeuden tuomioista hovioikeuteen valittaneista. Kaksi viikkoa sitten Porvoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherrana aloittanut Heikki Hakamies hämmästeli tuomion ankaruutta.

”Kova tuomiohan tuo on nuorelle miehelle. On kuitenkin hyvä, että nyt tuli selvyyttä siihen, millaisesta tapahtumasta oli kyse. Nuoren miehen elämän lisäksi tässä oli kyse myös kirkon naapureista ja vanhan keskustan mahdollisesta tuhoutumisesta.”

Hovioikeus tuomitsi myös Kalle Holmin kaksi toveria pelastusrikkomuksesta 70 päiväsakkoon. Käräjäoikeus oli jättänyt heidät tuomitsematta rangaistukseen jutun saaman suuren julkisuuden takia.

Hovioikeuden mielestä heihin ei kohdistunut kohtuuttoman laajaa tai poikkeuksellista julkisuutta.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>