lauantai 23.8.2014 | Signe, Varma  Onnittele e-kortilla

Valaanpyynnin boikotti ei näy Suomessa

22.11.2007 19:20

Euroopassa leviävä japanilastuotteiden boikotti ei juuri näy Suomessa.

"En ole kuullut mistään boikotista, eivätkä taida olla kuulleet meidän asiakkaatkaan", sanoo Tokyokan-japanilaisliikettä Helsingin keskustassa pyörittävä Norio Tomida.

Boikottia ei ole huomattu myöskään japanilaisravintola Kotossa eikä japanilaisia tavaroita myyvässä Blipossa.

Optisia laitteita myyvän Canonin, viihde- ja elektroniikkavalmistaja Sonyn ja kosmetiikkabrändi Kanebon edustajat eivät ole havainneet mitään tavallisuudesta poikkeavaa.

"Meillä ei ole mitään tekemistä valaanpyynnin kanssa, emmekä voi siihen mitenkään vaikuttaa. Esimerkiksi me emme ottaisi valaanlihaa myyntiin, vaikka se olisikin sallittua", Tokyokanin Aila Ahlfors-Tomida toteaa.

Euroopassa on liikkeellä useita boikottikampanjoita. Muun muassa 25 Sea Life -akvaariokeskusta ovat aloittaneet kansalaiskampanjan, jossa kehotetaan välttämään kaikenlaisia japanilaistuotteita tänä jouluna. Helsingin Sea Life osallistuu projektiin järjestämällä piirustuskilpailun lapsille ja nuorille.

"Kun ajatellaan Japanissa tehtyjä elektronisia laitteita, matkapuhelimia, tietokonepelejä ja muita vastaavia joululahjaksi hankittavia tuotteita, kansalaisten yhteisellä ostokiellolla voi todella olla vaikutuksia", arvioi Sea Lifen johtaja ja meribiologi Rob Hicks.

Japanilaisjätti Sonyn Suomen-tiedottaja Pentti Niemi ei usko, että boikotti näkyy joulumyynnissä.

"Esimerkiksi pelikonsolien ostajat eivät perinteisesti ole olleet sitä kaikkein tiedostavinta porukkaa vaan nuoria poikia, jotka painostavat vanhempiaan ostamaan. Siksi en usko, että tämä vaikuttaa."

Japanilaistuotteita boikotoidaan valaanpyynnin takia. Japani aikoo saalistaa 900 valasta, joista 50 on suojeltuja ryhävalaita. Ympäristöjärjestöjen mukaan ryhävalaskanta on yhä uhanalainen.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>