tiistai 2.9.2014 | Sinikka, Justus  Onnittele e-kortilla

Joukkopako kirkosta jatkuu, verkkopalvelun luvut yläkanttiin

17.10.2010 15:24 | Päivitetty: 17.10.2010 0:01

Hannes Heikura / hs

Kirkosta eroaminen on jatkunut koko viikonlopun.

Kirkosta eroaminen on jatkunut koko viikonlopun.

Nettipalvelu Eroakirkosta.fin ilmoittama kirkosta eronneiden määrä on suurempi kuin todellinen eronneiden määrä. Ero on kuitenkin hyvin pieni, vakuuttaa nettipalvelun tiedottaja Heikki Orsila.

"Arvioisin, että virhemarginaali on enintään neljä prosenttia. Kokonaismäärän kannalta ero on hyvin mitätön", Orsila sanoo.

Nettipalvelun mukaan Ylen Ajankohtaisen kakkosen Homoilta-ohjelman jälkeen on kirkosta eronnut jo pitkälle yli 17 000 suomalaista.

Sunnuntaina eroamisissa tehtiin jälleen uusi päiväkohtainen ennätys. Eroa kirkosta -sivuston mukaan kirkosta lähti päivän aikana runsaat 5 700 ihmistä.

Myös Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Kati Niemelä luonnehtii nettipalvelun ilmoittamia eroamislukuja suhteellisen luotettaviksi.

"Ne ovat ainoat luvut, joita voidaan seurata näin ajantasaisesti koko Suomen tasolla. Sen luotettavampia lukuja ei ole saatavilla", hän huomauttaa.

Niemelä arvioi, että kirkosta eroaminen jatkuu vilkkaana ensi viikollakin.

"Niin kauan kuin ihmiset keskustelevat siitä vilkkaasti arjessaan, mahdolliset eroajat aktivoituvat. Uskon, että tilanne rauhoittuu kuitenkin aika pian. Eroavien määrä pysyy näin suurena korkeintaan muutaman viikon", Niemelä arvelee.

Nettipalvelun päivittäin ilmoittama lukumäärä kertoo ainoastaan sen, kuinka moni ihminen on täyttänyt nettipalvelun avulla sähköisen eroamislomakkeen.

Ilkivallantekijöiden on mahdollista lähettää olemattomien tai väärien ihmisten tietoja palvelun avulla niin, että se kirjautuu tilastoon muiden kirkosta eronneiden tavoin.

"Käsityksemme mukaan tällaisia tapauksia on ollut hyvin vähän, vuodessa ehkä muutama. Kyseessä on ollut yleensä vihainen ex-puoliso tai riidoissa oleva sukulainen, joka on halunnut tehdä jäynää", Heikki Orsila kertoo.

Sähköisen eroamisilmoituksen lähettäneet saattavat tulla myös katumapäälle ja perua nopeasti eroamisilmoituksen.

"Emme voi tietää, mitä ihmiset tekevät. Käsityksemme mukaan sellaista ei kuitenkaan tapahdu usein", Orsila sanoo.

Yksi epävarmuustekijä liittyy Helsingin ja Hämeenlinnan maistraatteihin, jotka eivät muista maistraateista poiketen hyväksy Eroakirkosta.fi-nettipalvelun välittämiä sähköisiä eroamisilmoituksia sellaisenaan.

Nettipalvelu tarjoaa helsinkiläisille ja hämeenlinnalaisille eroamislomakkeen ja ilmoittaa, mihin sähköpostiosoitteeseen se tulee lähettää.

"Kun eroamisprosessiin tulee yksikin vaihe lisää, todellisten eroajien määrä vähenee. Sen vuoksi vähennämme meidän palvelumme ilmoittamasta kirkosta eronneiden helsinkiläisten määrästä kymmenen prosenttia pois pitkän aikavälin tilastoissamme. Lyhyen ajan tilastoissamme emme tee vähennystä, koska sillä ei ole niin suurta merkitystä", Orsila kertoo.

Kirkon tutkimuskeskuksen mukaan normaalisti 80–90 prosenttia kirkosta eroavista käyttää Eroakirkosta.fi-nettipalvelua. Sekä tutkija Kati Niemelä että nettipalvelun tiedottaja Heikki Orsila uskovat, että viime päivinä prosenttiosuus on noussut tätäkin suuremmaksi.

Orsilan mukaan eroamisilmoitukset vaikuttavat todellisilta eikä mikään viittaa, että vääriä ilmoituksia olisi alettu tehtailla.

"Olen tarkkaillut eroajien sukupuoli-, ikä- ja kotikuntajakaumaa, eikä niissä ole ollut havaittavissa mitään merkittäviä muutoksia."

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>