keskiviikko 27.8.2014 | Rauli  Onnittele e-kortilla

Kadonneeksi luultu lutikka on palannut Suomeen

21.2.2008 20:52

Lutikan puremasta seuraa kutiava ihottuma. Aikuinen lutikka on 3,5–8 millimetrin kokoinen.

Lutikan puremasta seuraa kutiava ihottuma. Aikuinen lutikka on 3,5–8 millimetrin kokoinen.

Sotavuosien jälkeen Suomesta kadonneet lutikat ovat palaamassa. Syöpäläisiä on löytynyt viime vuosina asunnoista pääkaupunkiseudulla, mutta myös Tampereella ja muualla Pirkanmaalla sekä Oulussa.

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta kysellään lutikoista muutaman kerran viikossa. Keskus myös tunnistaa sinne tuotuja syöpäläisiä.

Lutikkaepäily herää yleensä punaisesta, kutiavasta ihottumasta ja varmistuu, kun purija löytyy.

Lutikat ovat valloittamassa entisiä asuinalueitaan myös muualla.

"Tapausten määrä on noussut selvästi muutaman vuoden aikana", kertoo tuholaisia torjuvan Rentokilin tekninen päällikkö Jouni Siltala. "Pääkaupunkiseudulla on työn alla useampi keikka."

Eikä vain Suomessa. "Britanniassa oltiin kahdeksan vuotta sitten nollatilanteessa, mutta sitten käyrät nousivat äkkiä ylöspäin", Siltala siteeraa äskettäin kokousmatkalla näkemiään tilastoja.

"Keski-Euroopassa ja Yhdysvalloissa ollaan jo helisemässä."

Syynä on pidetty matkailua.

"Ongelma räjähtää yleensä isojen kisojen jälkeen", Siltala tietää.

"Hotelleille suunnitellaan jo toimia, joilla voidaan ehkäistä lutikoiden leviämistä."

Sitä kannattaakin yrittää, sillä kerran tulleista lutikoista ei ole helppo päästä eroon.

"Turkiskuoriaisista pääsee eroon kahdella käsittelyllä, mutta lutikat vaativat jopa neljä viisi käsittelyä. On käytävä läpi lattialistat ja muut kolot lähellä vuodetta, taulujen taustat, huonekalujen alasaumat ja etsittävä pesäkkeet."

Lutikat eivät ole merkki epäsiisteydestä. Asunnon siistinä pitämisen arvioidaan kuitenkin ehkäisevän lutikoiden asettumista taloksi.

Lutikka majailee lähellä ruokaa eli ihmistä, josta se imee yöllä verta. Seuraukset näkyvät uhrin iholla punaisena ja kutittavana ihottumana.

Sen syytä ei aina tunnisteta, ja terveydenhoito-henkilöstön on opittava taas tunnistamaan lutikka ja sen puremista aiheutuva voimakkaasti kutiava ihottuma, toivottiin tuoreessa Lääkäriseura Duodecimin lehdessä.

Lehdessä kuvailtiin kolme kotimaista tapausta, joissa lutikka oli aiheuttanut punaisia näppylöitä rintakehälle ja rakkuloivaa punaista ihottumaa. Niistä on seurannut myös laajempaa nokkosrokkoa eli nokkosihottumaa.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>