maanantai 1.9.2014 | Pirkka  Onnittele e-kortilla

Kakolan vankilakierroksen suosio yllätti Turussa

19.4.2008 15:17

Vesa-Matti Väärä

Kakolan vankila avautui yleisölle opastetuilla Kakolan kierroksilla. Opas Rauni Schleutker näyttää Kakolan selliosastoa Turun kulttuuritoimen työntekijöillr.

Kakolan vankila avautui yleisölle opastetuilla Kakolan kierroksilla. Opas Rauni Schleutker näyttää Kakolan selliosastoa Turun kulttuuritoimen työntekijöillr.

TURKU. Turun Kakolanmäen vanhojen vankilarakennusten käytävillä pääsevät nyt myös ulkopuoliset kurkistamaan vankien elämään. Opastetuilla kierroksilla käydään niin kolkoissa eristysselleissä kuin vankilakirkossa. Kakolan päärakennuksen ylimmistä kerroksista voi ihailla Turun saariston edustalle avautuvia upeita näkymiä.

Turku Touring aloitti huhtikuussa ryhmille opastetut kierrokset tyhjilleen jääneisiin vankilarakennuksiin ja Turku on nyt saanut yllättävän suositun uuden matkailukohteen. Kesällä kierroksia järjestetään päivittäin ja niihin voivat myös yksittäiset matkailijat osallistua.

Opas Rauni Schleutket ottaa tämänkertaisen ryhmän, kaupungin kulttuuritoimen kanslian kymmenkunta työntekijää vastaan entisen lääninvankilan portilla. Hän käskee ryhmää pysymään tiiviisti yhdessä ja varoittaa: "Älkää vain menkö mihinkään yksin. Älkää painako ovia takananne lukkoon, sillä selleihin ei ole avaimia mukana."

Kahden tunnin pituisella kierroksella kuljetaan läpi sokkeloiset ja portaikkoiset vankilarakennukset. Ensin käydään varsinaisessa Kakolan jyhkeässä graniittilinnassa vuodelta 1853 ja kuljetaan läpi päiväselli- ja yöselliosastot. Sitten kiivetään ylös kuudenteen kerrokseen asti ihailemaan ikkunoista avautuvia hulppeita näkymiä. Pohjakerroksessa ovat monen maankuulun murhamiehen ja rikollisen aikanaan asuttamat eristyssellit. Pihan kautta kierros jatkuu Turun lääninvankilan puolelle.

Vankilatoiminta siirtyi viime syksynä Turun Saramäen uuteen vankilaan ja nyt Kakolanmäelle alueelle vankilarakennusten ympärille suunnitellaan näyttävää kerrostaloaluetta. Vankila-alueen kaava on parhaillaan valmisteilla ja pääosin suojelluille vankilarakennuksille pohditaan monenlaista uutta käyttöä kuten liike- ja toimistotiloja sekä kulttuuri- ja matkailutoimintaa.

Turku Touringin opastetuista kierroksista saa tietoja osoitteesta www.turkutouring.fi.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>