torstai 21.8.2014 | Soini, Veini  Onnittele e-kortilla

Kuppa ja tippuri yleistyvät Suomessa

29.6.2010 1:00

Kuppaa ja tippuria liikkuu Suomessa edellisvuosia enemmän. Näitä kotimaassa saatuja sukupuolitauteja todettiin viime vuonna useammin kuin edellisinä vuosina. Varsinkin miesten kuppatartunnat ovat lisääntyneet.

Näin todetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreessa kirjassa Tartuntataudit Suomessa 1995–2009.

Uusien tartuntojen määrä on ollut laskusuunnassa 1990-luvun puolivälistä. Silloin Suomessa todettiin lähes 400 tippuria ja runsaat 150 kuppaa vuodessa.

Muutama vuosi sitten nähtiin käänne toiseen suuntaan, ja molempia tauteja on löytynyt sittemmin enemmän. Tapausten määrää nostivat ensin tartunnat Venäjällä, Virossa ja Thaimaassa, mutta nyt ovat myös kotimaiset tartunnat lisääntyneet.

Kuppaa on saatu seksissä tällä vuosituhannella 20–30 kertaa vuodessa, mutta viime vuonna rekisteröitiin jo 68 uutta tapausta. Tippurikin väheni 79 tartuntaan 2007, mutta viime vuonna niitä löytyi 107.

Iso osa tartunnoista saadaan niin, ettei sairastunut tiedä mistä tauti tuli. Toteaminen voi myös viivästyä, sillä sukupuolitaudit ovat usein oireettomia. Valtaosa kupan ja tippurinkin saaneista ei koe mitään oireita tai niitä on niin vähän, ettei sairastunut reagoi niihin. Hän voi silti tartuttaa tautia eteenpäin.

Kaikki seksitaudit voivat tarttua limakalvokontaktissa, THL muistuttaa. Se koskee yhdynnän lisäksi suu- ja anaaliseksiä.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>