maanantai 15.9.2014 | Sirpa  Onnittele e-kortilla

Laaturavintolat juottavat harvakseltaan hanavettä

7.5.2008 20:00

Vesi tulee laaturavintolassa useimmiten pullossa pöytään, kertovat ravintolapäälliköt ja viinimestarit Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Valtaosa ravintoloiden asiakkaista juo kivennäisvettä. Se on aina pullossa, mutta tavallinen kuplatonkin vesi on usein pullotettua ja ulkomaista.

Ani harva juo hanavettä, ravintoloista kerrotaan. Mitä kalliimpi ravintola, sitä harvemmin tarjotaan vesijohtovettä.

"Ehkä 10–15 prosenttia asiakkaista ottaa kraanavettä. He pyytävät sitä erikseen", kertoo Chez Dominiquen ravintolapäällikkö Pekka Koiranen.

"Siinä on tietty arvokkuus, kun myydään vesi pullosta. Hanavedestä tulee mielikuva, että palvelun taso on heikompi, tamperelaisen Hella & Huoneen ravintolapäällikkö Arto Rastas arvelee.

Vesipullotarjontaa ravintoloissa hämmästeli sähköpostiviestissään Olli Kähkönen. "Vaikka suomalaisuudella, luomulla ja paikallisuudella ratsastaa nykyään jo lähes joka ravintola, pöytään kannetaan hämmästyttävän usein ulkomailla pullotettua vettä", Kähkönen valitteli.

Helsinkiläisen Carman ravintolapäällikkö Susanna Sundberg uskoo tietävänsä syyn ulkomaisen kivennäisveden myyntiin. "Tämä on esteettinen kysymys. Tiedän monta ravintolaa, jotka ottaisi käyttöön Novellen, jos Hartwall tekisi sen isompaan lasipulloon. Joissakin ravintoloissa pyöritään puolentoista litran muovipullojen kanssa ja se ei ole tyylikästä", Sundberg arvioi.

Carmassa tarjotaan italialaista 0,75 litran San Pellegrino -kivennäisvettä. Sama kuplavesi löytyy muidenkin laaturavintoloiden listalta. "San Pellegrino on suolojensa takia yksi parhaista viinille sopivista vesistä", Savoyn viinimestari Samuil Angelov kehuu italialaista kivennäisvettä.

"Mutta Novelle on samantyyppinen, matalahiilihappoinen ja kotimainen. Se on tärkeää, että ei kuskata toiselta puolen Eurooppaa", hän jatkaa.

Kuplaton pullovesi pitää pintansa, vaikka se ei ole laadultaan yhtä hyvää kuin suomalainen kraanavesi. Kansanterveyslaitoksen tutkimista 155 pullovedestä löytyi sata kertaa enemmän bakteereita kuin vesijohtovedestä.

Ravintolalle pullovesi on parempi tulonlähde kuin vesijohtovesi, vaikka monessa paikassa hanavesikin maksaa. Pullovesien samppanjaksi on noussut aavasaksalaisesta lähteestä nostettu kotimainen Veen. Tarkalleen 0,66 litran lasipullo maksaa ravintoloissa kuusi seitsemän euroa.


Kyselyyn vastasivat Helsingissä Chez Dominique, Carma, Savoy, Demo ja Palace Gourmet, Tampereella Henriks, Näsinneula ja Hella & Huone, Turussa Herman ja Linnankatu 3.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>