sunnuntai 31.8.2014 | Arvi  Onnittele e-kortilla
90-VUOTIAS SUOMI

Lukijan kuva 40-luvulta: Karjalan venäläisiä koottiin leireille

26.10.2007 14:10

Kaarlo Kallialan lähettämä kuva itäkarjalaislapsista Äänislinnan keskitysleirissä valittiin 1940-luvun lukijan kuvaksi.

Kaarlo Kallialan lähettämä kuva itäkarjalaislapsista Äänislinnan keskitysleirissä valittiin 1940-luvun lukijan kuvaksi.

Helsingin Sanomat on valinnut Kaarlo Kallialan lähettämän kuvan parhaana 1940-luvusta kertovana kuvana. Luultavasti vuonna 1943 otetussa kuvassa on puiden hakumatkalla olevia itäkarjalaisia venäläislapsia. Kuvan otti Kaarlon Kallialan isä lääkintäluutnantti Heikki Kalliala, joka osui paikalle täysin sattumalta.

Jatkosodan aikana Itä-Karjalan venäläisväestöä pidettiin epäluotettavana ja epäkansallisena. Sen vuoksi heitä koottiin leireihin, joita nimitettiin buurisodan mallin mukaan keskitysleireiksi. Pääkaupunki Äänislinnassa (Petroskoi) oli kuusi leiriä, jotka perustettiin kaupunkikortteleihin. Kun saksalaisten keskitysleirien synkkä maine levisi, nimitys muutettiin siirtoleiriksi.

HS kerää syksyn aikana valokuvia 90 vuotta täyttävän Suomen itsenäisiltä vuosikymmeniltä. Kuvat voivat kertoa perhe-elämästä, työstä, juhlasta tai mistä vain arjen yksityiskohdista. Nyt keräämme kuvia 1950-luvulta.Toimitus palkitsee kerran viikossa yhden kuvan 50 eurolla ja T-paidalla. Toimitus päättää kuvien julkaisemisesta.Kuvia toivotaan mieluiten sähköisessä muodossa Lukijan kuvat -palvelun kautta. Kerro ketä kuvassa on, mitä siinä tapahtuu, milloin se on otettuja kuka sen on ottanut.Jos lähetät kuvia postitse, osoite on: Helsingin Sanomat, Kuvatoimitus, PL 75, 00089 Sanoma. Kuoreen tunnus Suomi 90. Jos haluat kuvan takaisin, laita mukaan palautuskuori.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>