keskiviikko 20.8.2014 | Sami, Samuli  Onnittele e-kortilla

Luonnonsuojelijat estivät hakkuut Puolangalla

8.2.2008 15:11 | Päivitetty: 8.2.2008 19:17

Arto Tulima

Luonnonsuojelijat keskeyttivät hakkuut Puolangan Liperinsuolla.

Luonnonsuojelijat keskeyttivät hakkuut Puolangan Liperinsuolla.

Metsähallituksen hakkuut keskeytyivät Puolangan Liperinsuolla eilen perjantaina iltapäivällä luonnonsuojelijoiden toimesta. Kahdeksan luonnonsuojelijaa kahdesta eri järjestöstä pysäytti kaksi metsätyökonetta menemällä turvavyöhykkeen sisäpuolelle, jolloin koneen kuljettajien oli pakko lopettaa työskentely.

Metsähallituksen Puolangan metsätiimin tiimiesimies Ahti Juntunen kuvaili tilannetta illan suussa rauhalliseksi. Metsätyökoneet ohjattiin varikolle ja toistaiseksi hakkuita päätettiin olla jatkamatta. ”Tilannetta ja jatkoa selvitellään.”

Alkuviikosta useat ympäristöjärjestöt vaativat Metsähallitusta välittömästi keskeyttämään hakkuut Puolangan ja Utajärven kuntien alueella sijaitsevan Liperinsuon metsässä.

Luonto-Liiton metsäryhmän puheenjohtaja Mauno Särkkä kertoi paikan päältä, ettei luonnonsuojelijoilla ole aikomusta perääntyä.

”Asiallisessa hengessä olemme keskustelleet Metsähallituksen edustajien kanssa. Emme sen räväkämpää toimintaa tai julkisuutta tässä hae.”

”Tulimme keskeyttämään hakkuut ja se on hyvin rauhallinen toimenpide”, Särkkä luonnehtii.

Luonnonsuojelijat korostavat, että Liperinsuo on Pohjanmaan mittakaavassa arvokas, vanhojen metsien ja luonnontilaisten soiden muodostama kokonaisuus. Alue on myös maisemaltaan arvokas.

Särkkä muistuttaa, että tulevien viikkojen aikana valtioneuvosto tekee päätöksen Metso-ohjelman jatkosta kahdeksaksi vuodeksi eteenpäin.

”Koska tämä tulee sisältämään myös uusia velvoitteita valtion maille, on aika harkitsematonta, että nyt Metsähallitus hakkaa jopa itse arvokkaiksi toteamiaan kohteita. Toisin sanoen tuhoaa tulevaisuuden suojelukohteita”, Särkkä kummastelee.

Metsähallituksen mukaan taas kiistan kohteena olevasta alueesta on jo rajattu arvokkaimmat osat hakkuiden ulkopuolelle. Viime keväänä Liperinsuon alueelle perustettiin Metsähallituksen Pohjanmaan luonnonvarasuunnitelmassa noin 1 600 hehtaarin suuruinen ympäristöarvometsä.

Metsähallitus ei ole halukas taipumaan luonnonsuojelijoiden vaatimuksiin hakkuiden lopettamisesta.

Luonnonsuojelijat puolestaan ovat varautuneet päivystämään Liperinsuolla niin kauan kuin tarve vaatii.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>