maanantai 1.9.2014 | Pirkka  Onnittele e-kortilla

Luvaton verkkolataaminen yleisin nuorten rikos

12.11.2008 0:00

Luvattomasta musiikin ja elokuvien lataamisesta internetistä on tullut ylivoimaisesti yleisin rikos suomalaisten yhdeksäsluokkalaisten keskuudessa.

Tämä käy ilmi Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen (Optula) tänään keskiviikkona julkaisemasta laajasta kyselytutkimuksesta.

Tutkimuksessa yhdeksäsluokkalaisilta kysyttiin, mihin rikoksiin tai yleisesti kiellettyinä pidettyihin tekoihin he ovat syyllistyneet.

Optula on tehnyt saman nuorisorikollisuuskyselyn viidesti aiemminkin.

Tätä ennen tutkimuksessa ei ole selvitetty laittoman netti-imuroinnin yleisyyttä, eikä sitä ole tutkittu laajasti muissakaan suomalaistutkimuksissa.

Nettipiratismi kiilasi yleisyydessä kirkkaasti ohi koulusta pinnaamisesta, koulukiusaamisesta, varkauksista, pahoinpitelyistä ja muistakin tutkimuksessa kysytyistä kielletyistä teoista.

Lähes kolmannes (29 prosenttia) yhdeksäsluokkalaisista lataa luvattomasti tiedostoja netistä joka päivä tai ainakin lähes päivittäin.

Samanikäisistä 69 prosenttia on syyllistynyt tekoon vähintään kerran viimeisen vuoden aikana ja 74 prosenttia ainakin kerran elämässään.

Lähes kaksi kolmesta yhdeksäsluokkalaisesta kertoo omistavansa vähintään sata tiedostoa, jotka on ladattu luvattomasti internetistä.

Kaksi kolmasosaa yhdeksäsluokkalaisten internetistä imuroiduista aineistosta on musiikkia. Seuraavaksi eniten ladataan elokuvia.

Optulan tutkija Venla Salmi löytää monta syytä nettipiratismin yleisyydelle.

"Se on helppoa, eikä sitä varmaan koeta samanlaiseksi varastamiseksi kuin kaupasta tavaran viemistä. Lisäksi se on jo niin yleistä, että nuoret ajattelevat kaikkien muidenkin tekevän niin", Salmi pohtii.

Hän uskoo, että myös vähäinen kiinnijäämisriski lisää nuorten nettipiratismia.

Samaa mieltä on Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen toiminnanjohtaja Antti Kotilainen, joka pitää tutkimustuloksia hälyttävinä.

Hän on varma, että nuoret tiedostavat rikkovansa lakia.

"Emme halua, että 29 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista joutuu vastaamaan teoistaan tuomioistuimeen, vaikka joillekin heistä varmasti niin käy. Tärkeämpää olisi saada heidän vanhemmilleen viesti, mitä heidän lapsensa kotikoneella tekevät", Kotilainen sanoo.

Tämä vaatisi Kotilaisen mukaan lainmuutoksen.

Nettioperaattorit eivät saa välittää tekijänoikeuksien valvojien yhteydenottoja niihin koteihin, joiden tietokoneilta on laittomasti ladattu ja levitetty suuria määriä tiedostoja.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>