keskiviikko 3.9.2014 | Soile, Soili  Onnittele e-kortilla

Ministeriö kiisti ilmavoimien arvion Hornetien remontista

2.10.2008 23:32

Antti Johansson / HS

Hornet-lentäjien uutta kypärää esiteltiin vastikään Satakunnan Lennostossa Pirkkalassa.

Hornet-lentäjien uutta kypärää esiteltiin vastikään Satakunnan Lennostossa Pirkkalassa.

Puolustusministeriö leimasi torstaina virheelliseksi tiedon, että Hornet-hävittäjien modernisointi ja muuntaminen rynnäkkökoneiksi maksaisi 1,6 miljardia euroa.

Ministeriön oman laskelman mukaan summa on runsas miljardi.

Helsingin Sanomat kertoi torstaina ilmavoimilta saamansa arvion, että modernisoinnin jo lähes päättynyt ensimmäinen vaihe maksaa 325 miljoonaa euroa ja toinen vaihe noin 1,3 miljardia euroa. Puolustusministeriössä ei yhdytä jälkimmäiseen arvioon.

Puolustusministeriön mukaan toinen vaihe maksaa nykyrahassa 722,4 miljoonaa euroa, joten loppusummaksi tulee 1,047 miljardia euroa. Maataisteluun sopivan asejärjestelmän hankinta sisältyy toiseen vaiheeseen.

Kyseessä on ministeriön neuvottelevan virkamiehen Jari Takasen mukaan "maksimirahoitus", johon kaikkien hankintojen tulee mahtua. Summa koostuu eduskunnan vuoden 2007 budjetissa myöntämistä valtuuksista, ensi vuoden budjettiin sisältyvistä valtuuksista ja kehitysohjelmista, joita ei ole vielä tuotu budjetteihin.

Takanen korostaa, että hankinnat mahtuvat puolustusministeriön budjettikehykseen.

Hornetien muuntaminen rynnäkkökoneiksi hyväksyttiin eduskunnassa vuoden 2004 puolustusselonteossa.

Numeroita selviteltiin torstaina myös eduskunnan puolustusvaliokunnalle, joka kokoontui varapuheenjohtajansa Olli Nepposen (kok) johdolla.

Valtion ensi vuoden budjettiesityksestä ei ole mahdollista laskea yhteen hankkeen loppusummaa. Nepponen onkin kutsunut asiantuntijat selvittämään budjetin lukuja myös johtamaansa valtiovarainvaliokunnan jaostoon, joka valmistelee puolustusbudjetin eduskunnan päätöksentekoa varten.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>