maanantai 1.9.2014 | Pirkka  Onnittele e-kortilla

Pääkaupunkiseudulla varmistui kaksi sikainfluenssatapausta

12.5.2009 9:21 | Päivitetty: 12.5.2009 19:20

Jarno Mela / Lehtikuva

Ylijohtaja Juhani Eskola, tutkimusprofessori Petri Ruutu, johtaja Tapani Melkas ja osastoylilääkäri Asko Järvinen vastasivat kysymyksiin pääkaupunkiseudun sikainfluenssatapauksista tiedotustilaisuudessa tiistaiaamuna.

Ylijohtaja Juhani Eskola, tutkimusprofessori Petri Ruutu, johtaja Tapani Melkas ja osastoylilääkäri Asko Järvinen vastasivat kysymyksiin pääkaupunkiseudun sikainfluenssatapauksista tiedotustilaisuudessa tiistaiaamuna.

Suomessa on löytynyt kaksi sikainfluenssatapausta. Tartunnat varmistuivat maanantaina pääkaupunkiseudulla asuvalla naisella ja miehellä, jotka ovat lomailleet Meksikossa.

Molempien oireet ovat lieviä, ja he ovat eristettynä kotihoidossa.

Toinen tartunnan saaneista ehti ennen sairastumistaan käydä kahtena päivänä Laurean Keravan yksikössä, jossa hän opiskelee.

Laurean opiskelijoille on annettu toimintaohjeet oireiden seurantaan ja käsihygieniaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedottivat tapauksista tiistaina.

Viranomaisten mukaan samassa taloudessa asuvat nainen ja mies ovat molemmat nuoria aikuisia.

Kaksikko palasi Suomeen viime viikon keskiviikkona Amsterdamin kautta. Toisen oireet alkoivat lentopäivänä, toisen vasta perjantaina.

Kaksikko otti yhteyttä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sunnuntaina, ja he ovat olleet eristettynä kotiinsa siitä lähtien.

Viranomaiset kehottavat Amsterdamin-lennolla mukana olleita ottamaan puhelimitse yhteyttä kotipaikkakuntansa terveyskeskukseen, mikäli flunssaoireita ilmenee. Lennon numero oli KL-1161 ja se saapui Helsinkiin kello 21.45.

Lentomatkustajien on syytä epäillä sikainfluenssaa, jos oireita ilmenee huomiseen keskiviikkoon mennessä, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Petri Ruutu. Tämän jälkeen ilmenevät oireet ovat Ruudun mukaan todennäköisesti jonkin muun taudin aiheuttamia.

Viranomaisten mukaan sikainfluenssapotilaita ei tarvitse eristää sairaalaan, kun heidän oireensa ovat lieviä. Kotieristys on tällaisissa tapauksissa yhtä tehokas keino taudin leviämisen ehkäisemiseksi.

Tartunnan saaneet nainen ja mies olivat lomailleet Meksikon pääkaupungissa Méxicossa ja Cancunissa. Heidän seurueessaan ei ilmeisesti ollut muita suomalaisia.

Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa on tullut ilmi sikainfluenssaepäily. Nuori Kokkolan seudulta oleva opiskelija sai sikainfluenssaa muistuttavia oireita kotiuduttuaan New Yorkista. Kuopiolainen, joka oli matkustanut tartunnan saaneiden kanssa samalla lennolla, hakeutui tiistaina lääkäriin sikainfluenssaan viitanneiden oireiden vuoksi.

Savon Sanomien verkkosivujen mukaan työikäisen kuopiolaisen potilaan oireet ovat melko lieviä, ja hän jo parantumassa. Henkilö on varmuudeksi vapaaehtoisessa karanteenissa, kunnes tulokset taudin laadusta varmistuvat.

Kokkolan seudulta olevalla opiskelijalla on kuumetta ja hengitystieoireita, kertoi Keski-Pohjanmaan keskussairaalan johtajaylilääkäri Sakari Telimaa tiistaina. Potilas on kuitenkin sen verran hyvässä kunnossa, että hän on kotihoidossa.

Opiskelijalta on otettu näytteet, ja lääkitys on aloitettu. Alustavia koetuloksia odotetaan perjantaina, kertoi Telimaa. Lopullinen varmistus siitä, onko kyseessä sikainfluenssa, saadaan viikon kuluttua.

Euroopan tautikeskuksen ECDC:n maanantaina päivittämien tietojen perusteella varmistettuja influenssa A(H1N1)-viruksen aiheuttamia tapauksia on maailmassa yhteensä 5 132 kaikkiaan 30 eri maassa.

Viranomaisten mukaan Suomessa tilanteeseen on varauduttu hyvin eikä ihmisillä ole syytä huolestua.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

Päivän kysymys

Luotatko Suomen viranomaisiin sikainfluenssan hoidossa?

Suomessa varmennettiin tiistaina ensimmäiset, oireiltaan lievät sikainfluenssatartunnat.

Kyllä 77% Ei 23%

Vastanneita 6856

Äänestys on päättynyt.

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>