perjantai 22.8.2014 | Iivari, Iivo  Onnittele e-kortilla

Poliisi haluaa passien sormenjäljet rikostutkijoille

21.2.2008 21:00

Christian Westerback

Markku Salminen toivoo passinhaltijoiden  sormenjälkirekisteriä.

Markku Salminen toivoo passinhaltijoiden sormenjälkirekisteriä.

Poliisiylijohtaja Markku Salminen toivoo, että miljoonien suomalaisten passin haltijoiden sormenjälkiä voitaisiin käyttää vakavien rikosten tutkintaan ja ennalta ehkäisemiseen.

"Poliisi ei ole vaatimassa tai hinkumassa pääsyä käsiksi sormenjälkiin. Jos sormenjälkitietokanta luodaan muutenkin, miksi sormenjälkiä ei käytettäisi myös muuhun kuin passitarkoituksiin", Salminen totesi torstaina Helsingin Sanomille.

Sisäministeriö esitti torstaina, että passin hakijoiden sormenjäljet kerätään tietokantaan. Siihen päätyisi joidenkin vuosien kuluessa miljoonien suomalaisten sormenjäljet.

Euroopan unioni edellyttää, että Suomi ja muut jäsenvaltiot ottavat sormenjäljet passien toiseksi biometriseksi tunnisteeksi kasvokuvan rinnalle kesäkuun loppuun 2009 mennessä.

Alustavien tietojen mukaan myös Britannia, Ranska, Alankomaat, Itävalta ja Portugali aikovat tallentaa sormenjäljet tietokantaan. Sen sijaan Tanska, Saksa ja Espanja eivät ole perustamassa sormenjälkirekisteriä.

Sisäministeriön mielestä sormenjälkien tallentamisesta koituisi merkittäviä hyötyjä. Passin saaminen väärillä henkilötiedoilla muuttuisi nykyistä vaikeammaksi. Lisäksi passinsa kadottaneita voitaisiin tunnistaa nykyistä nopeammin ja luotettavammin.

Sisäministeriö suuntasi torstaisen esityksensä työryhmälle, joka valmistelee hallituksen lainmuutosesitystä passiuudistuksesta.

Työryhmä ottaa kantaa myös siihen, tulisiko passin hakijoiden sormenjälkiä käyttää myös vakavien rikosten tutkintaan ja suuronnettomuuksien uhrien tunnistamiseen.

Maan korkein poliisivirkamies Markku Salminen pitää järkevänä, että rikostutkijat voisivat käyttää passin haltijoiden sormenjälkiä vakavien rikosten ja sarjarikosten tutkintaan sekä niiden ennalta ehkäisemiseen. Samoin niitä voisi käyttää kadonneiden tunnistamiseen.

Salminen arvelee, että kansa voisi hyväksyä sormenjälkitietojen käyttämisen esimerkiksi törkeiden väkivaltarikosten, kiristyksen, kiskonnan, raiskausten ja törkeiden tuhotöiden tutkintaan.

Poliisiylijohtaja ei osaa nimetä huonoja puolia sormenjälkirekisterin käyttämisestä rikostutkintaan. Hän ei usko, että passin haltija voisi joutua täysin syyttömänä rikoksesta epäillyksi, jos poliisi löytäisi hänen sormenjälkensä rikospaikalta.

"Täytyy muistaa, että sormenjälkitietojen avulla voidaan myös sulkea syyttömiä pois epäiltyjen joukosta", Salminen huomauttaa.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>