keskiviikko 3.9.2014 | Soile, Soili  Onnittele e-kortilla

Eläinlääkärit tarkastavat eläinrääkkäyksestä epäiltyjä tiloja

29.11.2007 18:05 | Päivitetty: 30.11.2007 18:44

HANDOUT / LEHTIKUVA

Kuollut sika tuotantotilalla. Oikeutta Eläimille -yhdistyksen mukaan sen aineisto on kuvattu salaa suomalaisilla tuotantotiloilla. Alkuperäistä kuvaajalähdettä yhdistys ei kerro.

Kuollut sika tuotantotilalla. Oikeutta Eläimille -yhdistyksen mukaan sen aineisto on kuvattu salaa suomalaisilla tuotantotiloilla. Alkuperäistä kuvaajalähdettä yhdistys ei kerro.

Kunnaneläinlääkärit aloittivat perjantaina tarkastukset sika- ja siipikarjatiloilla, joiden toiminta joutui kyseenalaiseksi Oikeutta eläimille -yhdistyksen julkistettua niissä salaa kuvattuja videoita.

Perjantaiaamuna yhdistys toimitti elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle listan 15 tilasta, joissa se epäilee tapahtuvan eläinsuojelulainsäädännön vastaista toimintaa. Tiloja koskevaa kuva-aineistoa esitettiin keskiviikon A-studiossa.

Mikäli eläinlääkäri havaitsee tiloilla lainsäädännön rikkomuksia, niistä kirjoitetaan eläinsuojelulain mukainen määräys tai kielto riippuen siitä, miten vakava rikkomus on.

Evira ei halunnut kommentoida, onko ilmoitetuille tiloille tehty viime aikoina tarkastuksia.

Myös poliisi on ottanut selvitettäväkseen väitteet eteläsuomalaisten sika- ja siipikarjatilojen eläinsuojelurikoksista. Oikeutta eläimille -yhdistys julkisti torstaina 101 tilalla kuvatut videot, joilla näkyy tuotantoeläimien huono kohtelu.

Eläinlääkintäylitarkastaja Taina Mikkonen Evirasta sanoo, että Oikeutta eläimille -yhdistyksen julkituomassa aineistossa on tiloja, joiden oloihin olisi pitänyt puuttua heti – ei vasta nyt yli puolentoista vuoden jälkeen. Toisaalta 15 tilan joukossa on myös sellaisia, joita läänineläinlääkärit pitävät ”kympin tiloina”.

Evirassa muistutetaan myös siitä, että tiloilla kuolee aina eläimiä, esimerkiksi syntyneistä porsaista 10–15 prosenttia. Hyvään toimintatapaan kuuluu, että kuolleet eläimet poistetaan eläintiloista vähintään kerran vuorokaudessa.

Oikeutta eläimille järjestö lupaa luovuttaa tiedot lopuistakin kuvauskohteistaan poliisille mahdollisimman nopealla aikataululla.

Eläinaktivistien keräämä materiaali on vakuuttavaa. Karsinat ja häkit ovat likaisia ja eläimet, siat ja kanat, näyttävät väsyneiltä ja sairailta. Monilla videoilla näkyy loukkaantuneita ja jopa kuolleita eläimiä.

Yhdistyksen mukaan videot on kuvattu vuoden aikana suomalaisilla sika- ja broileritiloilla sekä kanaloilla.

Yleisradion A-studio näytti osan videoista jo keskiviikkoiltana.

"Poliisiylijohto on pyytänyt selvittämään, onko asiassa aihetta esitutkinnalle. Jos tilat voidaan yksilöidä ja tietoa voidaan saada riittävästi, päätetään, missä esitutkinta suoritetaan", kertoo poliisiylitarkastaja Robin Lardot sisäasianministeriöstä.

Hän vertaa tapausta syyskuiseen koiratappelujupakkaan, jossa Britannian yleisöradioyhtiö BBC paljasti laittomien koiratappelubisneksen tulleen Suomeen.

"Sen tapauksenhan tutki keskusrikospoliisi", Lardot sanoo. Hän ei vielä tässä vaiheessa lähde arvailemaan milloin esitutkinta voidaan aloittaa.

Oikeutta eläimille -yhdistyksen tiedottaja Akuliina Saarikoski kertoo, että yhdistys voi yksilöidä tarkkaan, millä tilalla mikäkin video on kuvattu. Hän ei kuitenkaan paljasta, kuka videot on kuvannut.

"Kuvaajat ovat kertoneet, ettei yhdellekään tilalle ole murtauduttu. He ovat menneet niihin halleihin, jotka ovat olleet auki", Saarikoski sanoo.

Hänen mukaansa videokavalkadi antaa kattavan ja edustavan kuvan suomalaisesta tehomaataloudesta. Kuvaa on esimerkiksi 20 broileritilalta, jotka edustavat neljännestä Suomen broilerituotannosta.

Yksikään kuvatuista tiloista ei ollut moitteettomassa kunnossa.

Maataloustuottajia edustavan MTK:n eläinlääkäri Vuokko Puurula pitää yhdistyksen väitteitä liioitteluna. Hänen mukaansa EU-tarkastukset osoittavat, että suomalaisilla tuotantoeläimillä on pääsääntöisesti hyvät oltavat.

"Täytyy muistaa, minkälainen yhdistys Oikeutta eläimille on. Hehän pyrkivät lopettamaan eläintuotannon Suomessa kokonaan ja ovat varmasti tarkoitushakuisia. Nyt meillä ei ole keinoa varmistaa, että videot ovat oikeita."

Puurula kertoo nähneensä vain televisiossa esitetyt videot. Siitä hän on Oikeutta eläimille -yhdistyksen kanssa samaa mieltä, että niissä esitetyt olosuhteet ovat pöyristyttäviä.

"MTK tuomitsee kaikki eläinsuojelurikkomukset, Teemme tuottajien ja viranomaisten kanssa jatkuvasti työtä esimerkiksi valvonnan tehostamiseksi", Puurula sanoo.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

Päivän kysymys

Onko maatilojen eläinsuojeluvalvonta leväperäistä?

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja poliisi selvittävät Oikeutta eläimille -järjestön väitteet 16 tuotantotilan eläinsuojelurikkomuksista.

Kyllä 78% Ei 22%

Vastanneita 3473

Äänestys on päättynyt.

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>