keskiviikko 3.9.2014 | Soile, Soili  Onnittele e-kortilla

Porvoon tuomiokirkon tulipalosta yli kolmen vuoden vankeustuomio

31.8.2006 13:33 | Päivitetty: 31.8.2006 14:46

Roni Rekomaa / lehtikuva

Kalle Johan Ernesti Holm tuomittiin yli kolmeksi vuodeksi vankeuteen Porvoon kirkon tuhopoltosta.

Kalle Johan Ernesti Holm tuomittiin yli kolmeksi vuodeksi vankeuteen Porvoon kirkon tuhopoltosta.

PORVOO. Porvoon käräjäoikeus tuomitsi torstaina Askolasta kotoisin olevan Kalle Holmin, 18, kolmeksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi vankeuteen tuhotyöstä.

Holm sytytti toukokuun 29. päivänä Porvoon tuomiokirkon räystääseen pienen paperipalon, josta tuli levisi kirkon kattorakenteisin. Keskiajalta peräisin olevan kirkon satavuotias paanukatto tuhoutui tulipalossa kokonaan.

Käräjäoikeus ei hyväksynyt johtavan kihlakunnansyyttäjän Petri Vaajan ajamaa syytettä törkeästä tuhotyöstä. Siitä rangaistus olisi ollut kahdesta kymmeneen vuoteen vankeutta. Vaaja ilmoitti kohta tuomion lukemisen jälkeen, että hän aikoo valittaa hovioikeuteen. Syyttäjän perusteiden mukaan tuhopoltosta oli aiheutunut yleistä hengen ja terveyden vaaraa. Vaaja pyrki osoittamaan syytteen toteen myös todistajalausunnoilla.

Syytettyjen asianajajien mukaan palopaikalla oli aamuyön tunteina asukkaiden lisäksi kymmeniä ihmisiä katselijoina, eikä välitöntä hengenvaaraa silläkään perusteella ollut. Oikeuden puheenjohtaja toiminen laamanni Lars Karlssonin mukaan raivoisana liekkimerenä palaneesta Tuomiokirkosta olisi voinut koitua varaa naapuritaloille.

”Kysymyksessä on kansallisesti merkittävä arvorakennus. Se tai tulipalon laajenemisen mahdollisuus ei silti tee teosta törkeää.” ”Ensivaikutelmani kyllä oli, että kyseessä oli törkeä tuhotyö. Jos ydinvoimala sytytetään tai räjäytetään, niin silloin törkeän teon tunnusmerkit täyttyvät esimerkiksi säteilyvaaran perustella. Tässä ei sellaista tunnusmerkistöä ollut”, Karlsson sanoi tuomion julistamisen jälkeen.

”Teosta olisi voitu antaa kolmen vuoden ja kuuden kuukauden pituinen tuomio. Holm on kuitenkin omalla toiminnallaan auttanut ripeästi teon selvittämistä. Siinä on estetty valtavan huhumyllyn syntyminen. Se vaikuttaa vähentävästi tuomioon”, Karlsson sanoi.

Holmin juopumus tai asian saama julkisuus eivät Karlssonin mukaan vaikuttaneet tuomioon.

Julkisuus vaikutti kuitenkin siihen, että tuomitun mukana olleet 19- , ja 20-vuotiaat nuoret eivät saaneet tuomiota. Syyte törkeän rikoksen ilmoittamatta jättämisestä kaatui, kun Holm ei saanut tuomiota törkeästä tuhotyöstä. Palopaikalla mukana olleet ja sieltä Holmin kanssa poistuneet nuoret olisivat voineet saada sakkorangaistuksen pelastusrikkomuksesta. Käräjäoikeus piti kuitenkin julkisuusmyllytystä riittävänä rangaistuksena.

Asian käsittely jatkuu hovioikeudessa. Erillinen vahingonkorvausoikeudenkäynti on todennäköisesti kahden vuoden kuluttua, kun vahinkojen määrä selviää. Korvausvaatimuksia voi tulla Porvoon seurakuntayhtymältä, kirkon lähitalojen omistajilta ja vakuutusyhtiöiltä.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>