lauantai 23.8.2014 | Signe, Varma  Onnittele e-kortilla

Sähköisen henkilökortin tilalle saattaa tulla usb-tikku

23.7.2009 23:03

Hanne Salonen / HS

Usb-tikulle tallennettu henkilötieto voisi tulevaisuudessa toimia sähköisenä henkilötunnisteena.

Usb-tikulle tallennettu henkilötieto voisi tulevaisuudessa toimia sähköisenä henkilötunnisteena.

Valtion sähköinen henkilötunniste voitaisiin antaa kansalaisille hankalan henkilökortin sijasta esimerkiksi usb-muistitikulla. Ajatus sisältyy valtion varmennetoiminnan uudelleenjärjestämistä pohtineen työryhmän kesäkuussa valmistuneeseen väliraporttiin.

Raportissa esitetään, että valtio voisi lopettaa sähköisen kansalaisvarmenteen tarjoamisen kokonaan. Lopettamiskaavailuista kertoi Savon Sanomat viime viikolla. Varmenteen kehittely on niellyt miljoonia euroja, mutta sitä ei juuri käytetä.

Raportin mukaan alle prosentti kortin hyväksyvien palvelujen käyttäjistä kirjautuu niihin henkilökortilla. Kortin vaatiman erillisen lukulaitteen ostaminen ei ole innostanut kansalaisia. Kortin sijasta tunnistautumiseen käytetään nyt yleensä pankkitunnuksia. Esimerkiksi rikosilmoituksen teko verkossa on heinäkuun alusta lähtien onnistunut pankin tunnuksilla muttei henkilökortilla.

Jos varmenne säilyisi, pitäisi sitä Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) johtavan toiminnantarkastajan Tomi Voutilaisen mielestä jakaa nykyistä helpommassa muodossa. VTV julkisti vuosi sitten raportin, jossa moitittiin varmenteen kehittelyä tuloksiin nähden kalliiksi.

Voutilaisen mielestä myös pankki- tai kännykkätunnistuksessa on ongelmia. Esimerkiksi S-pankin tunnuksilla ei ole päässyt moniin viranomaisten verkkopalveluihin.

Kännykkävarmenteessakaan eivät ole mukana kuin suurimmat operaattorit, eikä se välttämättä toimi esimerkiksi prepaid-liittymissä. Voutilaisen mukaan myös esimerkiksi työantajan nimiin merkityt työpuhelimet voivat olla ongelma.

Korttia kehittelevä Väestörekisterikeskus (VRK) puolustaa kansalaisvarmennetta.

"Sähköinen henkilöllisyys on mielestäni viranomaisten perustehtävää", VRK:n ylijohtajan sijainen Tapio Aaltonen sanoo.

Hän myöntää, että varmenteen kehitystyötä olisi VRK:ssa voitu tehdä tiiviimmin. Varmenne voisi olla myös muualla kuin kortilla, hän sanoo.

"Sillä, mikä alusta on kyseessä, ei pitäisi olla mitään merkitystä, kunhan on riittävän luotettava ja turvallinen mekanismi."

Vaikka varmenne säilyisikin, VRK on menettämässä ainakin osan sen kehittelytyöstä. Tunnistejärjestelmiä halutaan keskittää Valtiokonttoriin.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>