maanantai 1.9.2014 | Pirkka  Onnittele e-kortilla

SAK:n Kiljavan opiston petosepäilyt syyttäjälle kesän jälkeen

23.7.2008 19:14

Tapio Vanhatalo

Nurmijärvellä sijaitseva Kiljavan opisto on tutkinnan kohteena.

Nurmijärvellä sijaitseva Kiljavan opisto on tutkinnan kohteena.

Poliisi on pian saamassa valmiiksi esitutkinnan, joka koskee SAK:n koulutussäätiön ylläpitämää nurmijärveläistä Kiljavan opistoa. Syyttäjän arvioitavaksi tapaus etenee luultavasti syyskuussa.

Poliisi epäilee opistoa törkeästä avustuspetoksesta ja väärennyksestä. Ainakin törkeä avustuspetos etenee Helsingin Sanomien tietojen mukaan varmasti syyttäjälle.

Rikosepäilyt koskevat vuoden 1998 jälkeistä aikaa. Epäiltyjä petoksia on poliisin mukaan jatkettu pitkälle 2000-luvulle asti.

Epäilyn mukaan opisto on nostanut valtiontukia väärin perustein. Hämäryyksiä liittyy tiettävästi noin miljoonan euron tukiin.

Esitutkinnan arvioitiin valmistuvan alun perin jo viime tammikuussa. Tutkinta on viivästynyt muun muassa materiaalin laajuuden vuoksi. Selvitystyötä jatketaan vielä vuosituhannen vaihteen ajoilta.

Myös opetushallitus on selvittänyt Kiljavan valtionapuja ja tullut poliisin tavoin siihen tulokseen, että valtiontukia on haettu ja maksettu väärin perustein.

Opetusviranomaisten selvittelyjen odotetaan etenevän lähiaikoina, minkä jälkeen myös poliisi tekee vielä täydentäviä kuulusteluja asian tiimoilta.

Tähän asti poliisi on kuulustellut toistakymmentä Kiljavan asioista vastaavaa ihmistä. Törkeästä avustuspetoksesta maksimirangaistus on neljä vuotta vankeutta.

Kiljavan asioista vastaavat ihmiset kuten opiston rehtori ovat vaihtuneet prosessin edetessä. Vastuullisten osoittaminen saattaa olla vaikeaa, ja tapauksessa voidaankin saattaa vastuuseen Kiljavan opisto oikeushenkilönä.

Yksi keskeinen epäselvyys liittyy Kiljavanranta-nimisen yhtiön ja opiston ympärille, kertoo SAK:n koulutussäätiön puheenjohtaja Matti Tukiainen.

Yksi epäselvä tapaus on Tukiaisen mukaan se, että opisto on vuokrannut tilojaan Kiljavanrannalle ammattiliittojen kurssien pitämistä varten ja nostanut samoista kursseista myös valtiontukia.

Tukiaisen mukaan ongelmat ovat syntyneet, koska valtionavuista ei ole saatu valtion opetusviranomaisilta kunnon ohjeistusta "pyynnöistä huolimatta".

"Ei ole saatu selkeitä ohjeita ja on toimittu hyvässä uskossa", Tukiainen sanoo.

Hän ihmettelee tukisotkun selvittelyn venymistä. Asian pitkittyminen on tuottanut hänen mukaansa "suunnatonta haittaa" SAK:lle ja Kiljavan opistolle.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>