lauantai 23.8.2014 | Signe, Varma  Onnittele e-kortilla

Suomalaiset perheet tekevät valintoja lasten ehdoilla

6.3.2010 11:00

Tommi Hoikkala

Tommi Hoikkala

Suomesta on tullut yhteiskunta, jossa kaikki tapahtuu lasten ehdoilla.

Nuorisotutkija Tommi Hoikkalan mukaan kyseessä on lasten aseman muutos: lapsista on tullut perheenjäseniä, jotka vaikuttavat suurimpiinkin kulutusvalintoihin, kuten siihen, missä asutaan, millainen auto hankitaan, mitä syödään ja mihin matkustetaan.

"Olisiko tässä lasten ehdoilla -kuviossa kysymys tietynlaisesta tasavertaistumisesta, jonka yksi piirre voisi olla, että vanhemmat ihmiset eivät ole enää auktoriteetteja", Hoikkala pohtii.

Nykyajan isät ja äidit seisovat riveittäin kaukalon laidalla katsomassa poikiensa jääkiekkoharjoituksia. He ovat luopuneet kaikesta omasta lastensa hyväksi mutta pohtivat verkon keskustelupalstoilla, ovatko he kaikesta huolimatta huonoja äitejä ja isiä.

Lasten syntymäpäivillä alkaa olla harvinaista, että saa kakkua, joka on pyöreä ja jossa on kermavaahtoa päällä. Nykykakkujen kuuluu olla yksilöllisiä ja kertoa jotain päivänsankarista. Ne ovat esimerkiksi jalkapallon, hevosen tai skeittilaudan muotoisia.

On vanhempia, jotka maksavat satoja euroja lastensa syntymäpäiväkutsuista.

Bossin ja Burberryn vaatteisiin pukeutuneet lapset ovat ehkä piankin tavallinen näky Helsingissä.

"Lasten trendivaatteiden menekki on ollut USA:ssa ja isoissa Euroopan maissa niin kovaa, ettei tuotteita ole riittänyt tänne meille. Nyt monet merkit ovat alkaneet valmistaa niitä enemmän ja mekin saamme niitä reilummin", sanoo Helsingin Stockmannin lastenmaailman myyntipäällikkö Kimmo Rantala.


Maaliskuun Kuukausiliitteessä julkaistaan reportaasi Lasten ehdoilla, jossa haastatellaan muiden muassa puolipäiväistä koti-isää ja vieraillaan ohjelmatoimiston järjestämillä viisivuotispäivillä Vantaalla.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>