perjantai 29.8.2014 | Iina, Iines  Onnittele e-kortilla

Suomen myrkyllisin hämähäkki on häviämässä

6.2.2009 21:45

Juhani Terhivuo

Ruskohämähäkki.

Ruskohämähäkki.

Suomen erikoisimpiin eläimiin kuuluva ruskohämähäkki on häviämään päin. Pelkästään Luonnontieteellisen museon rakennuksessa Helsingissä elävästä myrkyllisestä hämähäkkilajista on viimeisen vuoden aikana löytynyt vain joitakin yksilöitä, kertoo eläinmuseon yli-intendentti Juhani Terhivuo.

Ruskohämähäkkikanta on kuihtunut todennäköisesti eläinmuseon remontin aikana. Vuonna 1913 valmistunut museorakennus oli perusteellisessa korjauksessa 2005–2007, osan ajasta kylmillään.

Lämmöstä riippuvaiset hämähäkit kuolivat joukoittain ilmeisesti tuolloin.

"Kanta näyttää olevan aika vähissä", sanoo Terhivuo.

Väli- ja Etelä-Amerikasta peräisin olevan ruskohämähäkin (Loxosceles laeta) arvellaan saapuneen eläinmuseoon yli 30 vuotta sitten koe-eläimille tarkoitetun hedelmälähetyksen mukana.

Siitä lähtien se on elänyt talossa, pääasiassa kellarissa. Arka otus väistää valoa ja liikettä, joten sitä on hyvin vaikea havaita, kertoo yli-intendentti Terhivuo.

Ruskohämähäkin myrkyllisessä puremassa piilee Terhivuon mukaan paikallisen kuolion vaara, mutta yli-intendentti korostaa, että eläinmuseon eksoottinen alivuokralainen ei ole koskaan purrut museon asiakkaita.

Museon vieraille siitä ei koidu minkäänlaista harmia. Eläinmuseon ruskohämähäkkikanta on varsin säyseä, eikä populaation myrkyllisyyden voimakkuudesta ole täyttä varmuutta.

"Aikoinaan jotkut kollegat yrittivät purettaa hämähäkillä kania korvaan, mutta ei se suostunut puremaan", kertoo Terhivuo.

Ruskohämäkki on halkaisijaltaan 3–4-senttinen. Se muistuttaa Helsingissäkin yleistä huonehämäkkiä. Tunnistamiseen tarvitaan asiantuntija.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>