keskiviikko 20.8.2014 | Sami, Samuli  Onnittele e-kortilla

Tavallisen oloinen nuorukainen kertoi vihaavansa ihmisiä

23.9.2008 15:17 | Päivitetty: 23.9.2008 20:24

Kauhajoen kouluampujaksi epäillyn Matti Saaren tunteneet ovat tyrmistyneitä ja yllättyneitä miehen teoista.

22-vuotiaan opiskelijan entiset koulutoverit ja opettaja kuvailevat Saarta sosiaaliseksi ja kaikin puolin tavalliseksi nuoreksi mieheksi.

Saari opiskeli Seinäjoen ammattikorkeakoulussa, joka sijaitsee samassa rakennuksessa kuin Kauhajoen koti- ja laitostalouden oppilaitos. Hän oli toisen vuoden restonomiopiskelija.

Entinen luokkatoveri tutustui Matti Saareen seitsemännen luokan alussa. Tuolloin vaalea, hoikka poika pukeutui löysiin farkkuihin ja oli ”ehkä hiljainen, muttei yksinäinen.”

Luokkatoverin mukaan poikaa kiusattiin hieman, mutta hänellä oli myös ystäviä. Saari ei ollut syrjäänvetäytyvä. Koulukaveri kuvailee Saarta tavalliseksi, kivaksi pojaksi. Hän oli Saaren kanssa samalla luokalla yläasteella.

”Yhdeksännellä luokalla hän alkoi liikkua synkemmissä porukoissa, mutta en olisi ikinä uskonut, että jotain tällaista tapahtui”, koulutoveri toteaa. Hän tapasi Saaren viimeisen kerran loppukesästä.

Saarta viime syksynä opettanut mies muistaa miehen keskustelevana oppilaana. Opettajan mukaan Saari tuli hyvin toimeen opiskelutovereidensa kanssa.

”Hän oli keskinkertainen oppilas, arvosanat vaihtelivat kahden ja viiden välillä”, kemian- ja fysiikan opettaja kuvailee.

Hänen mukaansa Saari ei osoittanut erityistä kiinnostusta esimerkiksi räjähteisiin tai aseisiin.

”Mielestäni hän oli ihan sympaattinen tyyppi”, ammuskelusta järkyttynyt opettaja toteaa.

Kouluarjessa tavallisen oloisen Saaren internet-minä on huomattavasti kaksijakoisempi. Hän mainitsi verkossa elämänkatsomuksekseen ”ihmisvihan” ja poseerasi aseen kanssa kuvissa. Hän ei jättänyt sanallista viestiä tai ilmoitusta suunnitelmistaan nettiin.

Saari käytti aktiivisesti useita internetpalveluita, kuten Irc-galleriaa, MySpacea ja YouTubea. Hän osallistui useisiin verkkokeskusteluihin, joissa ihailtiin Yhdysvaltojen kouluammuskeluja ja Jokelan koulusurmaajaa Pekka-Eric Auvista.

Luomissaan käyttäjäprofiileissa hän kertoi olevansa ateisti, kuuntelevansa raskasta musiikkia ja katselevansa mielellään kauhuelokuvia. Hän pelasi myös räiskintäpelejä.

Saarella ei tiettävästi ollut tyttöystävää. Hän jätti elokuussa internetin treffipalveluun ilmoituksen, jossa haki seuraa 16–25-vuotiaista naisista. Ilmoituksessa hän kertoi olevansa 172-senttinen, normaalivartaloinen sinkkumies, joka ei halua lapsia. Harrastuksikseen hän mainitsi tietokoneen, rummut sekä ampumisen Walther P22 Target -pistoolilla.

Saarta ei tiettävästi ole aiemmin tuomittu rikoksista.

Saari oli kotoisin Pyhäjärveltä Pohjois-Pohjanmaalta, jossa hän kävi yläasteen ja aloitti myös lukion. Opinnot Etelä-Pohjanmaalla Kauhajoella hän aloitti viime syksynä. Siellä mies asui kissansa kanssa.

Saaren perhe asuu edelleen 300 kilometrin päässä Pyhäjärvellä. Pyhäjärven asukas kuvailee ampujan perhettä keskivertoperheeksi ja kotiseutua hiljaiseksi rivitaloalueeksi. Alue on 1960-luvulla rakennettu kaivoksen yhteyteen.

Pyhäjärvellä asukkaita on 6 000, mutta ampujan kotikylässä vain parisataa. Suru-uutinen levisi päivällä kulovalkean tavoin kylässä, jossa kaikki tuntevat toisensa.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>