lauantai 30.8.2014 | Eemil, Eemeli  Onnittele e-kortilla

Thaimaalaiset marjanpoimijat täyttävät Itä-Lapin metsät

31.7.2006 21:47

Vesa Ranta

Theeraphong Jantaramanee (vas.) ja Phreecha Huadchai saivat naapurilta kymmeniä lavallisia perunoita.

Theeraphong Jantaramanee (vas.) ja Phreecha Huadchai saivat naapurilta kymmeniä lavallisia perunoita.

savukoski. Thaimaalaisten marjanpoimijoiden määrä Lapin metsissä on tänä vuonna moninkertaistunut. Viime vuoden vajaan sadan sijasta heitä on nyt 450 aloittamassa poimintatöitä Savukoskella, Kuusamossa, Kemijärvellä, Posiolla ja Sallassa.

Thaimaalaisten marjanpoimimisen mahdollistaa mustasaarelainen Riitan herkku, joka järjestää poimijoille asumisen ja ruokailun. Entinen Kuoskun kyläkoulu on muutettu thaimaalaisten marjastajien kommuuniksi. Koululla syö ja nukkuu satakunta poimijaa.

Marjat ostetaan thaimaalaisilta samaan hintaan kuin suomalaisiltakin. Yrittäjä Tommy Gustaffsonin mukaan poimijat on haluttu keskittää alueelle, jossa on vähän asutusta ja paljon metsää. "Täällä marjat ovat tähän asti jääneet lähes kokonaan poimimatta."

Suomeen tulo on thaimaalaisille riisinviljelijöille kannattava bisnes, sillä poimintasesongin aikana ahkera marjastaja voi tienata tuhansia euroja. Vaikka poimijat maksavat itse lentolippunsa, majoituksensa ja ruokansa, kotiin vietäväksi jää vielä mukavasti rahaa. Tosin lentolippua varten useimmat joutuvat lainaamaan rahaa sukulaisiltaan.

Tulkkina toimiva Bandit Jansamran kertoo, että kotimaassaan thaimaalainen ansaitsee noin 2 000 euroa vuodessa. Suomen metsissä voi tienata parissa kuukaudessa saman summan, ja enemmänkin.

"Jos saamme niin paljon rahaa, thaimaahan lähtiessämme meitä kaikkia hymyilyttää", kolmena edellisenä kesänä Ruotsissa poimimassa ollut Jansamran iloitsee.

Suomalaiset eivät näe marjojen poimintaa samanlaisena kultakaivoksena. Itä-Lapin työvoimatoimistosta arvellaan, että työttömiä on vaikea saada metsään muun muassa Suomen hyvän sosiaaliturvan sekä työttömien ikääntyneisyyden ja huonokuntoisuuden takia.

Lisäksi vaikkapa mustikan reilun euron kilohinta ei suomalaisittain päätä huimaa.

"Ei se kannata. Melkein bensoihin menee se raha, jonka marjat myymällä voisi saada", savukoskelaisen kuppilan terassilla istuva Samuli Riesta arvioi. Hän on poiminut tänä kesänä kymmenisen kiloa marjoja.

Vielä viime kesänä kaukomailta saapuvat poimijat saivat savukoskelaisilta kritiikkiä. Nyt asenteet näyttäisivät muuttuneen, ja terassilla istuvat nyökyttelevät tulokkaille hyväksyvästi.

"Eivät he minua häiritse. Hyvä, kun saavat tulla tänne, heillehän ne ovat isoja rahoja", Riestan vieressä istuva Juha Mäkimurto tuumaa. Kyläkoululla paikallisjohtaja Jari Huttusen kännykkä soi: koulun naapurista tarjotaan poimijoille ilmaisia perunoita, etteivät suotta mene pilalle.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>