tiistai 2.9.2014 | Sinikka, Justus  Onnittele e-kortilla

Turun Sanomat: Merikotkat oppineet syömään aikuisiakin merimetsoja

16.5.2010 12:39

Turku AMK / Nature-IT

Nettikameran kuvista käy ilmi, miten merimetson poikasia häviää merikotkan hyökkäysten jäljiltä. Kuvattu huhtikuussa 2007 Turussa.

Nettikameran kuvista käy ilmi, miten merimetson poikasia häviää merikotkan hyökkäysten jäljiltä. Kuvattu huhtikuussa 2007 Turussa.

Jatkuvasti lisääntyvä merimetsokanta on saanut luontaisen vihollisen: merikotkat. Turun Sanomat kertoi sunnuntaina, että merimetsokannan arvellaan alkavan vähentyä lähivuosina Turun saaristossa.

Ensimmäisenä niin käy Saaristomeren suurimmissa yhteiskunnissa, arvioi Metsähallituksen erikoissuunnittelija Jouko Högmander Turun Sanomien haastattelussa.

Hän kertoi käyneensä suuren merimetsoyhdyskunnan pesimäluodolla Turun saaristossa, ja luodolta löytyi parikymmentä syötyä merimetsoa. Yhdyskunnan ympärillä kierteli 5–6 merikotkaa.

Sellainen saalistus alkaa jo rajoittaa merimetsokantaa, Högmander totesi.

Merikotkapareja on myös alkanut asettua merimetsoyhdyskuntien lähistölle. Parhaiden saalistuspaikkojen lähelle hakeutuvat etenkin nuoret merikotkat, jotka eivät ole vielä lisääntymisiässä.

Merimetsokannat ovat kääntyneet laskuun Ruotsissa ja Virossa, ja merikotkat ovat olleet paikalla aktiivisesti. Ruotsista tiedetään tapaus, jossa muutama merikotka hävitti merimetsoyhdyskunnan, ja seuraavana vuonna pesijöitä oli selvästi vähemmän.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>