perjantai 22.8.2014 | Iivari, Iivo  Onnittele e-kortilla

Tutkimus: Miessukupuoli hallitsee oppikirjoja

10.9.2010 9:12

Jukka Häyrinen / HS

Oppikirjakuvituksissa käytetään enemmän miehiä, kuin naisia.

Oppikirjakuvituksissa käytetään enemmän miehiä, kuin naisia.

Miehet ovat naisia enemmän esillä peruskoulutuksen oppimateriaaleissa, kertoo tuore tutkimus.

Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen tutkijoiden Liisa Tainion ja Tiina Teräksen mukaan miehet, pojat ja maskuliiniset fantasiahahmot esitetään hallitsevina niin teksteissä kuin kuvissa. Tytöt, naiset ja feminiiniset hahmot ovat vähemmistössä.

Opetushallitukselle tehdyssä tutkimuksessa tarkasteltiin äidinkielen ja kirjallisuuden, matematiikan ja oppilaanohjauksen oppikirjoja suurimmilta kustantamoilta. Kaikkiaan teoksia oli 51.

Tainion ja Teräksen mukaan oppimateriaalit eivät tue perusopetuksen tavoitetta kasvattaa lapsista tasa-arvoa kunnioittavia kansalaisia.

Esimerkiksi matematiikan oppikirjoissa esiintyy huomattavan vähän aikuisia naisia. Pojat esitetään kirjoissa usein matemaattisesti kyvykkäämpinä kuin tytöt. Pojat myös liitetään huomattavan usein urheilullisiin toimintoihin.

Kirjallisuutta puolestaan esitellään enemmän mies- kuin naiskirjailijoiden kautta. Myös kirjallisuuslainauksissa päähenkilöinä esiintyy useammin poikia tai miehiä.

Oppikirjojen fantasiakuvista noin 56 prosenttia esitti miespuolisia ja 34 prosenttia naispuolisia hahmoja. Loput 10 prosenttia oli sukupuoleltaan tunnistamattomia.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>