lauantai 23.8.2014 | Signe, Varma  Onnittele e-kortilla

Tyttöjen osuus nousussa nuorten itsemurhissa

5.11.2007 15:35

Yli sata suomalaisnuorta tekee vuosittain itsemurhan. Itsemurhayrityksiä arvellaan olevan 10–15-kertainen määrä. Kansainvälisessä vertailussa suomalaisnuoret ovat kärkipäässä: viimeisimmän Maailman terveysjärjestön tilaston mukaan suomalaiset nuoret miehet tekevät viidenneksi eniten itsemurhia, nuoret naiset ovat tilastoissa toisena.

Vakavia ja toistuvia itsemurha-ajatuksia on noin 10–15 prosentilla nuorista. Vuoden 2005 tilastoissa itsemurha oli toiseksi yleisin 15–24-vuotiaiden nuorten kuolinsyy.

Suomessa nuoret päätyvät itsemurhaan yhtä todennäköisesti kuin aikuiset, kun useimmissa muissa maissa aikuisväestön itsetuhoisuus on yleisempää.

Kahdessa vuosikymmenessä itsemurhien kokonaismäärä on Suomessa pikku hiljaa laskenut ja miehet ovat tehneet lähes 80 prosenttia itsemurhista. Naisten osuus ja määrä on kuitenkin kasvussa. Vuonna 2005 nuoret tekivät itsemurhia ennätyksellisen vähän, mutta muutos johtui pelkästään poikien ja nuorten miesten itsemurhien voimakkaasta vähenemisestä. Nuorten naisten kohdalla tilanne on pysynyt kutakuinkin ennallaan.

Lapsiasiainvaltuutetun toimisto on teettänyt tutkija Tuula Uusitalolla selvityksen nuorten itsemurhien ehkäisystä. Erityisen tärkeää raportin mukaan olisi oppia tunnistamaan masentuneet ja itsemurhavaarassa olevat nuoret.

Esimerkiksi Stakesin toistuvaan kouluterveyskyselyyn tulisi liittää nuorten itsetuhoisuutta kartoittava osuus. Kouluterveydenhuoltoa tulisi kehittää siten, että masentuneet ja itsetuhoiset lapset ja nuoret seuloutuisivat esiin helpommin.

Itsemurha tehdään usein hetken mielijohteesta; siksi toteutuksen vaikeuttaminen olisi tärkeä keino ehkäisyssä.

Lasten ja nuorten psykiatriseen hoitoon tulisi kohdentaa runsaasti lisäresursseja. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen, elämänhallintataitojen opettaminen sekä itsemurhien ehkäiseminen tulisi sisällyttää koulujen ja oppilaitosten opetussuunnitelmiin.

Vanhemmutta tulisi tukea ja puuttua lasten ongelmiin mahdollisimman varhain, raportisssa katsotaan.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>