lauantai 23.8.2014 | Signe, Varma  Onnittele e-kortilla

Uuden television osto-opas

10.3.2010 15:49

Yuriko Nakao / REUTERS

Useimmissa 3d-televisioissa tarvitaan erityislasit, jotta kolmiulotteisen kuvan voi nähdä.

Useimmissa 3d-televisioissa tarvitaan erityislasit, jotta kolmiulotteisen kuvan voi nähdä.

Onko totta, että Suomessa myydään vanhentuneita televisiomalleja, jotka eivät kelpaa keskieurooppalaisille?

Kysymystä kuulee silloin tällöin, mutta maahantuojat tyrmäävät ajatuksen yhdestä suusta. Täällä myydään yhtä tuoretta tavaraa kuin muuallakin.

Tosin todella halpaan hintaan myytävät mallit ovat usein jo poistumassa, ja kaupat haluaavat niistä eroon.

Kaikkein uusimpia malleja ei tänne välttämättä heti saavu, sillä Suomen markkinat ovat pienet: sadasosa Euroopan ja viisitoista prosenttia Pohjoismaiden televisiomyynnistä.

Hinnat ovat halventuneet roimasti. Vielä pari vuotta sitten esimerkiksi perustaulutelevisio saattoi maksaa tuhat euroa. Nyt samalla rahalla saa sekä suuremman että laadukkaamman ja yleensä vielä paremmin varustellun mallin.

Edullisimpia perusmalleja saa 400–600 eurolla. Hienouksista joutuu maksamaan enemmän, ja huippumallien hinnat alkavat 1 300 eurosta.

Valmistajat esittelevät uusia teknisiä houkutuksia jatkuvasti.

Ne haluaisivat meidän uusivan televisiomme tiuhaan tahtiin – ennen samaa televisiota käytettiin jopa 20 vuotta.

Valinta voi olla vaikea.

Myyjän suositukset saattavat perustua myyntikampanjoihin eivätkä asiakkaan tarpeisiin. Myymälässä kuvanlaatua ei voi kunnolla arvioida, jos esillä olevissa televisioissa ei näytetä tv-lähetystä tai jos kuvasäädöt ovat tekemättä.

Hyviä vinkkejä eri mallien vertailuun saa alan lehtien testeistä, kunhan soveltaa tuloksia omiin tarpeisiin. Aina ei kannata ostaa viimeisintä eli kalleinta tekniikkaa.

Kerromme, mikä on uusinta uutta televisiotekniikassa. Termejä ei kannata pelästyä. Tekniikka on kuitenkin hyvä ottaa huomioon, kun miettii, mikä televisio sopisi juuri omaan tarpeeseen.

1. Teräväpiirtolähetykset

Teräväpiirto- eli hd-lähetykset näkyvät jo kaapeli- ja satelliittiverkoissa.

Maanpäällisessä verkossa niiden on luvattu alkavan "lähitulevaisuudessa". Tarkkaa päivämäärää tai tietoa ei vielä anneta.

Koelähetyksiä on nähty esimerkiksi olympialaisista, mutta tekniikka muuttuu vielä: lopullisissa lähetyksissä käytetään dvb-t2-tekniikaa. Siihen pitää hankkia tietynlainen televisio tai digisovitin.

Vielä niitä ei saa, mutta valmistajat lupaavat niitä markkinoille tämän vuoden aikana – tai viimeistään, kun lähetyksetkin alkavat.

2. Näyttötekniikka

Nykytelevision näyttö on toteutettu lcd- tai plasmatekniikalla. Yleisin tv-näyttöjen tekniikka on lcd- eli nestekidenäyttö. Plasmatelevisiota on enää muutamalla valmistajalla.

 

Lcd-televisio

Television näyttö pitää valaista, koska lcd ei tuota valoa itse. Perinteisesti on käytetty ohuita, loisteputkien tapaan toimivia kylmäkatodiputkia.

Lcd-tekniikalla taustavalaistun näytön pulmana on valon näkyminen kuvan mustissa kohdissa, etenkin reunoilla. Halvimmissa televisioissa valovuodot näkyvät selvimmin.

 

Plasmatelevisio

Plasmanäytön kuvanlaatu on erinomainen. Sitä voi katsella sivuiltakin värien vääristymättä, ja sen kyky toistaa mustaa on erinomainen.

Plasmatelevisioiden sähkönkulutusta on viime vuosina saatu pienemmäksi, mutta silti ne kuluttavat enemmän sähköä kuin nestekidenäytöt.

 

Led-televisio

Lehti-ilmoituksissa kaupataan nyt led-televisioita. Niitä ei kuitenkaan ole olemassa – television näyttö toimii yhä nestekidetekniikalla ja se vain valaistaan ledeillä.

Ledit on sijoitettu joko näytön ympärille tai tasaisin välein näytön taakse.

Niitä voidaan ohjata televisiokuvan mukaan.

Jos kuvassa on mustaa, taustavalaistusta voidaan siinä kohtaa himmentää tai sammuttaa jopa kokonaan. Näin mustat kohdat saadaan todella mustiksi, kontrasti paranee ja kuva näyttää paremmalta.

Led-tekniikka kuluttaa vähemmän sähköä kuin perinteinen loisteputkivalaistus, ja sen avulla voidaan tehdä ohuempia laitteita. Led-tekniikalla toteutetut televisiot ovat perinteisiä kalliimpia.

 

Oled-tekniikka

Tulevaisuuden oled-näyttötekniikassa kuvanlaatu on erinomainen.

Pieniä – ja erittäin kalliita – oled-televisioita on jo markkinoilla. Isojakin on tulossa, mutta halpoja ne eivät aluksi ole.

Oled-televisioita tulee enemmän myyntiin 3–5 vuoden päästä.

3. 200 Hz

Jos tv-kuva sisältää erityisen nopeaa liikettä, siinä voi havaita nykimistä ja nopeasti liikkuva kohde saattaa näyttää epäselvältä.

Sulava toisto saadaan sadan tai kahdensadan hertsin tekniikalla. Normaalisti kuva vaihtuu näytöllä viisikymmentä kertaa sekunnissa, mutta kahdensadan hertsin televisiossa kuva vaihtuu kaksisataa kertaa, ja nopean liikkeen toisto paranee.

4. 3d-televisio

Useimmissa 3d-televisioissa tarvitaan erityislasit, jotta kolmiulotteisen kuvan voi nähdä.

Ilman laseja toimivien mallien hankaluutena on, että kuvaa on katsottava kohtisuoraan edestä.

Katselulaseilla katselupaikan voi valita vapaammin. Lasit ovat kuitenkin hankalat: esimerkiksi pään kallistaminen voi pimentää kuvan. Sohvalla pitää siis istua.

3d-tekniikka on kallista. Kolmiulotteisuus tulee ensin pelimaailmaan, elokuviin ja urheilulähetyksiin. Monet tänä vuonna markkinoille tulevat blu-ray-laitteet pystyvät näyttämään 3d-elokuvia.

5. Nettitelevisio

Monet televisiot voi nykyään kytkeä suoraan nettiin ja kotiverkkoon. Valmistajat käyttävät ominaisuudesta eri nimityksiä, kuten internet@tv tai net-tv.

Joissakin televisioissa on yhteys tiettyihin nettipalveluihin, kuten YouTubeen tai reseptipalveluihin. Nettitelevisioon saa näkymään myös netin sää- ja uutistietoja sekä Facebook-päivityksiä. Joidenkin kautta voi soittaa Skype-puheluita.

Joissakin malleissa taas on selain, jolla voi auttavasti surffailla netissä. Jotkin valmistajat taas ovat tuomassa netin blu-ray-soittimiin.

Oiva vaihtoehto on liittää tietokone mihin tahansa uuteen televisioon. Viihdekeskuksen sydämeksi sopii vaikkapa pieni olohuone-pc, joka toistaa dvd- ja blu-ray-levyt, musiikin ja valokuvat.

Kun tietokone kytketään televisioon, netistä voi vuokrata vaikkapa elokuvia televisiosta katseltavaksi.

6. Liitännät

Kaupassa on hyvä vilkaista liitäntöjä television takana ja sivupaneelissa. Liitännöistä tärkein on hdmi, ja niitä pitää olla omaa käyttöä ajatellen tarpeeksi.

Monissa televisioissa on myös usb-liitäntä, johon digikameran, mediasoittimen tai ulkoisen kovalevyn voi kätevästi kytkeä. Televisiosta voi ehkä katsoa valokuvia tai videoita myös muistikortilta.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>