keskiviikko 3.9.2014 | Soile, Soili  Onnittele e-kortilla

Väitös: Ravintolaruokien painolastina yhä rasvaisuus

4.1.2008 20:01

KUOPIO. Suomalaisten ravintolaruokailu on kahtena viime vuosikymmenenä kaksinkertaistunut, ja ravintolat tarjoavat vuosittain pyöreästi 300 miljoonaa annosta à la carte -listoiltaan. Monissa ravintola-annoksissa on kuitenkin yhä liikaa rasvaa, runsaasti proteiineja ja liian vähän hiilihydraatteja.

Esimerkiksi terveellisinä pidetyt kala- ja kanaruuat sekä keitot voivat olla yllättävän rasvaisia.

Toisaalta kohtuullinen pihvi ilman rasvaista kastiketta tai paistettuja perunoita on usein lähellä kansallisia ravintosuosituksia.

Terveydenhuollon ja kasvatustieteen maisteri Enni Mertanen päätyy näihin tuloksiin väitöstutkimuksessaan, joka tarkastettiin perjantaina Kuopion yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Väitös kuuluu ravitsemustieteen alaan. Tutkimus on ensimmäinen, jossa on selvitetty useiden ravintoloiden koko à la carte -ruokatarjonnan ravitsemuksellista laatua.

Tutkimusaineiston Mertanen kokosi 12 ravintolasta, joissa hän haastatteli keittiöhenkilökuntaa, asiakkaat vastasivat kyselyyn ja kaikkien àla carte-listoilla olleiden annosten ravintosisältö laskettiin alkuperäisistä resepteistä. Mertanen kokosi aineistonsa 1997, ja ravintolakäynnit ja tarjotut annokset ovat sen jälkeen vieläkin lisääntyneet.

Kyselyyn vastanneet asiakkaat ruokailivat ravintoloissa keskimäärin lähes kolme kertaa viikossa; miehet naisia useammin.

"Monet ravintola-asiakkaat haluavat syödä terveellisesti myös ravintoloissa, ja uskon, että terveellisestä ruuasta tulee ravintoloille kilpailuvaltti", Mertanen sanoo.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

Päivän kysymys

Voiko ravintoloissa syödä terveellisesti?

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan monissa ravintola-annoksissa, myös terveellisinä pidetyissä kala- ja kanaruoissa, on yhä liian paljon rasvaa.

Kyllä 76% Ei 24%

Vastanneita 2810

Äänestys on päättynyt.

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>