sunnuntai 31.8.2014 | Arvi  Onnittele e-kortilla

Vaasan satamassa pelätään ympäristövahinkoa

8.3.2009 14:46

VAASA. Vaasan satamassa pelätään ympäristövahinkoa, koska C Expressin konehuoneeseen alkoi yöllä tulvia vettä. Vuoto pystyttiin tyrehdyttämään, mutta siirtokiellossa oleva laivavanhus saattaa helposti alkaa vuotaa uudelleen.

Aluksessa on asbestia, PCB:tä ja öljyjä, jotka saattaisivat levitä koko satamaan. Siksi se on nyt ympäröity öljypuomilla siltä varalta, että öljyistä vettä joudutaan vielä pumppaamaan pois aluksesta.

Vaasan pelastuslaitos hälytettiin C Expressille aamuyöllä. Palolaitoksen vuoromestarin mukaan laivalla on kolme intialaista vartiomiestä, jotka saivat satamahenkilöstön kautta hälytettyä apua.

"Vettä tuli ihan kiitettävästi. Intialaiset saivat jonkun isomman venttiilin suljettua ja veden tulo tyrehtyi, ainakin toistaiseksi", palomestari Joni Kontio kertasi.

Palomestarin mukaan palomiesten taidot eivät riitä konehuoneen neljän ison dieselmoottorin käsittelyyn. Alukselle on kuitenkin saatu Vaasan Vesilaitokselta sähköpumppu ja sinne on vedetty roikilla sähköt. Vettä pystytään siis tarvittaessa pumppaamaan pois aluksesta, jos vuodon tyrehdyttänyt liitos pettää.

Viimeaikaisten pakkasten takia useat venttiilit ja putkistot ovat jäätyneet ja halkeilleet. Nyt kun säät ovat lämmenneet ja sulaminen alkanut, vuotoja voi ilmaantua lisää.

Aluksen vahinkovaarasta on ilmoitettu sekä sen huolitsijalle Backman & Trummerille sekä laivan siirtokieltoon asettaneelle Suomen ympäristökeskukselle.

RG 1 korvasi m/s Fenniasta Casino Expressiksi muutetun aluksen Merenkurkun liikenteessä, sen jälkeen kun C Express karahti kahdesti karille Uumajan edustalla ja joutui pitkäksi aikaa telakalle.

Alus on korjauksestaan lähtien ollut Vaskiluodon satamassa.

Kesällä 2007 se myytiin 1,4 miljoonalla eurolla Saint Vincent ja Grenadiinit -saarivaltioon rekisteröidylle Attar Constructionille. Suomen Ympäristökeskus asetti laivan kansainvälisten velvoitteiden takia siirtokieltoon.

Aluksen ostaja valitti siirtokiellosta Helsingin hallinto-oikeuteen.

Laivavanhus on ongelmajäte, jolle ei romuttajaa löytynyt Turkistakaan. Aluksen siirto romutettavaksi edellyttää jätteensiirtoluvan.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>