tiistai 2.9.2014 | Sinikka, Justus  Onnittele e-kortilla

Yle: Hallitus aikoo rajoittaa inkeriläisten paluumuuttoa

14.10.2006 15:12

Hallitus aikoo Ylen radiouutisten mukaan sulkea inkerinsuomalaisten paluumuuttojonon. Valtioneuvoston käsiteltäväksi torstaina tulevan lakiesityksen mukaan jonossa olevien paluumuuttohakemukset ratkaistaan nykyisten perusteiden mukaan, mutta uusia hakijoita ei enää oteta.

Ulkomaalaisviraston ylläpitämässä paluumuuttojonossa on perheenjäsenet mukaan luettuina noin 15 000 henkilöä. Heistä noin 9 500 on työikäisiä.

Viidentoista vuoden aikana Suomeen on muuttanut noin 25 000 inkerinsuomalaista tai heidän perheenjäsentään Venäjältä ja Virosta.

Maahanmuutto on perustunut presidentti Mauno Koiviston vuonna 1990 antamaan lausuntoon, jonka mukaan inkeriläisiä tulee kohdella paluumuuttajina.

Muutokset sisältyvät hallituksen maahanmuuttopoliittiseen ohjelmaan. Sitä valmistellut työryhmä linjasi jo vuonna 2005, että samalla kun maahanmuuttopolitiikkaa pyritään helpottamaan, sen perusteita uudistetaan.

Työryhmä katsoi, että inkeriläisten paluumuuttajien jonoon työryhmä ei tulisi enää ottaa uusia tulijoita. Sen sijaan pakolaiskiintiötä ehdotetaan säilytettäväksi ennallaan, noin 750:ssä vuosittain.

Maahanmuuttopoliittisella ohjelmalla pyritään varautumaan työvoimapulaan työperusteista maahanmuuttoa kehittämällä ja panostamalla koulutukseen ja etnisten ryhmien tarpeisiin.

Inkeriläistenkin paluumuuttoa on jatkossa tarkoitus edistää siten, että muutto kanavoidaan työmarkkinoiden tarpeisiin.

Ohjelma sisältää yhteensä 34 politiikkalinjausta toimenpiteineen. Se on tarkoitettu toimeenpantavaksi useamman vuoden aikana.

Esitys on valmisteltu työministeriön johdolla yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Valmistelun taustalla on Länsi-Suomen maaherra Rauno Saaren johtaman työryhmän ehdotus, joka valmistui laajan lausuntokierroksen jälkeen joulukuussa 2005.

Hallitus on aiemmin käsitellyt asiaa aiemmin keväällä ja syyskuussa.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>