Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karukoski tekee Mannerheim-elokuvan Harlinia halvemmalla

Kulttuuri
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Tuottaja Markus Selin ja ohjaaja-käsikirjoittaja Dome Karukoski odottavat Mannerheim-elokuvaan miljoonia Venäjältä.
Tuottaja Markus Selin ja ohjaaja-käsikirjoittaja Dome Karukoski odottavat Mannerheim-elokuvaan miljoonia Venäjältä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Tarina marsalkka Mannerheimista tehtävästä suurellisesta elokuvasta on saamassa taas uuden käänteen.

Hankkeen taustavoima, elokuvayhtiö Solar Films odottelee yhä virallisesti tuotantoon neljää miljoonaa euroa venäläissäätiöltä. Samalla käsikirjoitusta on karsittu sellaiseksi, että elokuva olisi mahdollista kuvata puhuttua pienemmällä budjetilla, ilman venäläisiä.

Tekstiä ovat muokanneet Solarin vakiväkeen kuuluva Mika Karttunen sekä Dome Karukoski, joka keväällä kiinnitettiin hankkeeseen ohjaajaksi Renny Harlinin paikalle.

"Käsikirjoitus on halventunut todella paljon. Tai sanotaanko ytimöitynyt", Karukoski arvioi HS:lle.

Karukosken mukaan käsikirjoitusversio Harlinin jäljiltä olisi maksanut kuvattuna noin kahdeksan miljoonaa, kun viime versiossa liikutaan kuudessa miljoonassa eurossa.

"Mitä lähemmäs päästään neljän–viiden miljoonan budjettia, niin sitä helpompi se (rahoitus) on hommata", Karukoski sanoo.

Hankkeen alkuvaiheessa budjetiksi kerrottiin jopa 60 miljoonaa, mutta viime vuosina Solar Filmsin vakiintuneena budjettiarviona on ollut runsaat 10 miljoonaa euroa.

Tuore käsikirjoitusversio valmistuu torstaina ja lähtee hankkeen sisäpiirissä kommenttikierrokselle. Version saa muun muassa linjatuottaja, joka budjetoi elokuvan.

Käsikirjoitusprosessia läheltä seurannut Solar Filmsin kakkosmies, toimitusjohtaja Jukka Helle, vahvistaa Karukosken kuluarviot.

"Käsikirjoituksen pitäisi nyt olla ihan toteutettavissa. Ei ole mahdotonta aloittaa kuvauksia ensi vuonna", hän sanoo.

Ohjaaja Karukoski haluaisi kuvata kansalais- ja talvisodan lumisia ulkokuvia jo helmikuussa. Työryhmää ei kuitenkaan ole vielä kiinnitetty.

Pääkuvausjakso olisi kesällä studioilla Unkarissa. Helteen mukaan elokuva voisi näin ollen olla valmis 2012 lopussa.

Karukoski on myllännyt tekstiä omasta näkökulmastaan ja tuonut esiin Mannerheimia ihmisenä. Aiemmin painottui sotasankaruus.

"Käsikirjoituksessa hajontaa on nyt vähemmän, vähemmän kohtauksia ja ihmisiä. Minulle oli osa sotakohtauksista ongelmallisia vanhassa versiossa, kun ne eivät merkinneet sille henkilölle mitään", Karukoski sanoo.

Karukosken mukaan käsikirjoituksesta on karsittu useita sivuja koskien ensimmäistä maailmansotaa sekä Venäjän ja Japanin sotaa 1904–1905. Myös näyttäviksi aiottuja tanssiaisia Pietarin chevalier-kaartissa on poistettu.

"Käsikirjoitus ei ole välttämättä lyhentynyt, vaan siirtynyt enemmän perhetarinaan ja nuoruuteen, jolloin päähenkilö on muotoutunut", Karukoski sanoo.

Karukoski on viime kuukaudet lukenut paljon Mannerheimista ja kertoo rakastuneensa aiheeseen ja tarinaan. Hän sanoo, että käsikirjoituksen vaikein osio liittyy kansalaissodan kohtauksiin.

"Mannerheim ei kirjoittanut kirjeitä silloin, ja henkilökohtaista näkökulmaa on vaikea löytää. En ole löytänyt sitä objektiivista selitystä, mitä Mannerheim mietti kansalaissodassa", Karukoski sanoo.

"Kansalaissodasta tietävät voivat ilmoittautua minulle."

Tuottaja Markus Selin Solar Filmsiltä on vuosia kiistänyt, että käsikirjoitusta oltaisiin kurtistamassa rahasyistä.

Nyt Selin sanoo, että Mannerheimista ei tehdä halpisversiota, että taso pidetään.

Selin laskee, että Mannerheim olisi viidenkin miljoonan budjetilla Suomen kallein elokuva, jos lisäksi lasketaan ennakkovalmisteluihin vuosina 2009 ja 2010 jo hassatut noin neljä miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat