Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laintulkinta uhkaa lopettaa vauvakinot

Kulttuuri
 
Hannes Heikura / HS
Vauvakinot tulivat Suomeen vuonna 2001. Päiväsaikaan pidettäviin erikoisnäytöksiin voivat äidit tulla yhdessä pienten lastensa kanssa.
Vauvakinot tulivat Suomeen vuonna 2001. Päiväsaikaan pidettäviin erikoisnäytöksiin voivat äidit tulla yhdessä pienten lastensa kanssa. Kuva: Hannes Heikura / HS

Elokuvia valvova viranomainen on lähettänyt elokuvateattereille huhtikuussa muistutuksen vauvakinoissa esitettävistä elokuvista. Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus (Meku) katsoo, että vauvakinoissa saa esittää vain kaikille sallittuja eli S-luokiteltuja elokuvia.

Elokuvateatterit pelkäävät vauvakinojen loppuvan uuden tulkinnan myötä.

"Ohjetta on tarkennettu vastaamaan kuvaohjelmalain henkeä", sanoo johtaja Leo Pekkala Mekusta.

"Huomasimme että vauvakinonäytöksissä esitettiin K–7-elokuvia, vaikka yleisössä on pieniä lapsia."

Vauvakinot tulivat Suomeen 2001. Päiväsaikaan järjestettyjen erikoisnäytösten yleisönä on yleensä äitejä ja sylivauvoja. Ohjelmisto on rakennettu kiinnostamaan nuoria äitejä.

Meku selvitti vauvakinojen ohjelmistoa yleisövinkin perusteella. Vauvakinoihin, joissa on esitetty K–7 tai K–12 -merkinnöin varustettuja elokuvia, päästettiin aiemmin myös lapsia, sillä näytöksissä oli normaalista poiketen valoja päällä ja äänenvoimakkuus tavanomaista alhaisempi. Usein sylivauvat nukkuvat vauvakinossa.

Pekkala muistuttaa että laki on lastensuojelullinen ja yksiselitteinen.

"Kasvatustieteilijänä en voi ymmärtää, miten alle kaksivuotias ei voisi olla altis vaikutuksille. Ei ole tieteellistä perustetta sille, että vaikutus alle kaksivuotiaalle olisi erilainen kuin yli kaksivuotiaalle", Pekkala sanoo.

"Eivät vauvat välttämättä nuku vauvakinonäytöksissä. Ja nukkuvatko, ei silläkään ole väliä", Pekkala sanoo.

Elokuvateatterien liiton mukaan vauvakinot ovat nyt vaarassa loppua kokonaan.

"Uusi ohjeistus vaikuttaa erittäin paljon. Jos elokuvien täytyy olla kaikille sallittuja, eiväthän aikuiset äidit halua katsoa lastenelokuvia", sanoo varapuheenjohtaja Tarja Piiroinen elokuvateattereiden liitosta.

Piiroisen mukaan teattereiden omistajat ovat olleet hyvin tarkkoja vauvakinojen ohjelmistosta. Esillä on ollut draamaa tai komedioita, ei jännäreitä eikä toimintaa. Piiroisen mukaan kaikille sopiviksi luokiteltuja elokuvia on myös niin vähän, että niistä ei riitä ohjelmistoon sarjaksi asti.

"Onko tässä hätävarjelun liioittelua? Pitäisikö myös raskaana olevilta kieltää elokuvissakäynti?" Piiroinen kysyy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat