Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksassa asuvalle raplaulajalle langetettiin fatwa

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat

Berliini/Helsinki. Iranilainen uskonoppinut on langettanut tappotuomion raplaulaja Shahin Najafille, 31. Saksan Kölnissä asuvasta taiteilijan tappamisesta luvataan 100 000 dollaria (78 000 euroa).

Suurajatollah Safi Golpayeganin, 92, määräyksen syynä on Najafin farsinkielinen laulu Naghi. Najaf itse selittää arvostelevansa Iranin nykyisiä olosuhteita yleensä.

Uskonoppineen mukaan kyseessä on edesmenneiden imaamien ja uskon pilkka.
Najafin levyn kannessa on provosoivasti naisen rinnan muotoinen moskeijan kupoli, The New York Times kertoo.

”Islamin rikoslain artiklan 513 mukaan: jokainen joka loukkaa islamin pyhyyttä, ketään suurista profeetoista, imaameita ja Sadigheh Taherehia (profeetan tytärtä), on teloitettava”, enegham-blogissa julistetaan.

Toinen iranilainen verkkosivusto tarjoaa Najafista tapporahan.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Saksassa asuvaa taiteilijan henkeä uhataan fatwalla.

Seitsemän vuotta sitten Iranista Saksaan muuttanut Najafi tunnetaan satiirisista ja provosoivista lauluistaan, joilla hän haluaa paljastaa synnyinmaansa yhteiskunnallisen ja uskonnollisen valheellisuuden.

Taiteilija on perunut Euroopan-kiertueensa mutta ei halua luopua laulajan urastaan. Saksan median mukaan Najafi on vetäytynyt julkisuudesta. Poliisi kieltäytyy kertomasta, kuinka ja missä häntä suojellaan.

Fatwa on islamin lain tulkinta, jolla sinänsä ei ole mitään tekemistä kuolemantuomion kanssa. Fatwa tarkoittaa lainopillista mielipidettä mistä tahansa kysymyksestä, jonka joku uskova on esittänyt oppineelle.

Länsimaissa tunnetuin Iranissa annettu fatwa on kuitenkin Iranin valtionpäämiehen ja ylimmän uskonoppineen, suurajatollah Ruhollah Khomeinin vuonna 1989 antama tappotuomio kirjailija Salman Rushdiesta, jonka katsottiin herjanneen profeetta Muhammedia kirjassaan Saatanalliset säkeet.

Uuden fatwan julistajalla ei ole poliittista valtaa, kovan linjan Kayhan-lehti huomautti. Sikäli määräys poikkeaa Rushdieta koskeneesta.

”Tämä fatwa ei edusta Iranin hallitusta. Tämän on antanut yhteiskunnassamme oleva uskonnollinen ryhmä”, lehden kolumnisti Sadollah Zarei selitti The New York Timesin mukaan.

Facebookissa iranilaiset ovat alkaneet keskustella kiivaasti Najafista, sekä puolesta että vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat