Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tekijänoikeusjärjestöt, Sanoma ja Nokia: Hyvitysmaksu Yle-veron yhteyteen

Kulttuuri
 

Tekijänoikeusjärjestöt Teosto ja Musiikintuottajat ehdottavat yhdessä Sanoma Entertainmentin ja Nokian kanssa, että sisältöjen digitaalinen kopiointi hyvitettäisiin tekijöille keräämällä ylimääräistä maksua Yle-veron yhteydessä.

Nykyään kopiointia korvataan niin sanotulla hyvitysmaksulla, jota kerätään esimerkiksi mp3-soittimista, digisovittimista ja ulkoisista kovalevyistä.

Hyvitysmaksu on lisätty laitteiden hintaan.

Teoksien kopiointia on hyvitetty musiikintekijöille vuodesta 1984 lähtien. Silloin määrättiin niin sanottu kasettimaksu. Digitaalisten kopiointitekniikoiden kehityttyä kasettimaksu muuttui laitteista maksettavaksi hyvitysmaksuksi.

Kauppiaat ja myös kuluttajat ovat valittaneet, että maksu kohdistuu epäoikeudenmukaisesti vain joihinkin tuotteisiin. Koko järjestelmää on arvosteltu vanhanaikaiseksi.

On melko poikkeuksellista, että tekijöiden edustajat ja suuret julkaisijat antavat yhteisen lausunnon. Lausunnossa ehdotetaan kokonaisratkaisua, jolla ratkaistaisiin piratismiin, tekijänoikeuksiin ja erilaisten arkistojen saatavuuden parantamiseen liittyviä ongelmia.

Allekirjoittajat sanovat haluavansa turvata kotimaisen kulttuurin elinvoimaisuuden ja turvata investoinnit sisältöihin. Näin luotaisiin edellytykset laillisten digitaalisten palvelujen ja luovien alojen kasvulle, työpaikkojen luomiselle, uusille innovaatioille ja kilpailukyvyn parantamiselle.

Helsingin Sanomat on osa Sanoma-konsernia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat