Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Testaa kielitaitosi HS:n äidinkielen ylioppilaskokeessa

Kulttuuri
 

Testaa suomen kielen taitosi Helsingin Sanomien leikkimielisessä äidinkielen ylioppilaskokeessa. 30 helppoa ja erittäin vaikeaa monivalintakysymystä näyttävät, miten hyvin tunnet oikeinkirjoitussäännöt.

Kysymykset on laatinut Helsingin Sanomien kielestä vastaava toimittaja Ville Eloranta. Ne sisältävät yleisiä virheitä, joita Eloranta on kohdannut työssään Helsingin Sanomien kielenhuoltajana.

Kielikokeen logiikka on yksinkertainen: oikeasta vastauksesta saa kaksi pistettä ja väärästä vastauksesta nolla pistettä. Arvaaminen ei kannata, koska tyhjästä vastauksesta saa pisteen. Maksimipistemäärä on 60.

Arvosana kokeesta annetaan samankaltaisin periaattein kuin ylioppilaskirjoituksissa. Paras arvosana on laudatur, ja sen saa parhaat viisi prosenttia vastanneista tai yli 58 pistettä saaneet. 

Arvosana annetaan suhteessa muiden vastaajien vastauksiin. Pisterajat vaihtelevat sen mukaan, miten muut vastaajat ovat vastanneet. Samalla pistemäärällä voi saada eri päivinä erilaisen arvosanan.

Vanhanaikainen laudatur on nykyisin jaettu kahteen osaan: laudaturiksi ja eximiaksi. Eximian saa 15 prosenttia parhaista vastaajista laudaturin alapuolella.

Muut arvosanat paremmuusjärjestyksessä ovat magna, cum laude, lubenter ja approbatur. Improbatur tarkoittaa hylättyä.

Magnan saa kokeessa 20 prosenttia kokelaista, cum lauden 24 prosenttia, lubenterin 20 prosenttia, approbaturin 11 prosenttia ja improbaturin 5 prosenttia.

Kielikoe tallentaa käyttäjien vastaukset, mutta niistä ei pysty tunnistamaan yksittäistä käyttäjää. Kerromme myöhemmin kesällä, missä kohdissa kielikokeeseen osallistujat tekivät eniten virheitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat